Школярi регiону розташування ХАЕС  знайомляться з атомною енергетикою

На Хмельницькій АЕС екскурсійний сезон 2015 почали школярі з Ізяслава. У першій половині поточного року з технологічними процесами енергетичного виробництва ХАЕС ознайомляться старшокласники з міста Ізяслав та Ізяславського району, а також нетішинські школярі. Близько тисячі випускників загальноосвітніх шкіл, що проживають на території зони спостереження ХАЕС, планують відвідати атомну станцію до кінця навчального року.

Формуючи об'єктивну громадську думку про безпечну експлуатацію атомної станції, фахівці відділу по роботі з громадськістю та засобами масової інформації (ВРГіЗМІ) ХАЕС щорічно запрошують школярів навчальних закладів регіону розташування ХАЕС для знайомства з енергетичним підприємством, розробляють для старшо­класників графік екскурсій, відповідно до якого вони відвідують атомну станцію.

Політика відкритості - один із пріоритетів інформаційної діяльності Хмельницької АЕС. У минулому, 2014 році, такі екскурсії були організовані для школярів міст Славута і Нетішин Хмельницької області, Острога та Острозького району Рівненської області.

В цілому, тільки минулого року в інформаційному центрі ХАЕС побували близько двох тисяч представників найрізноманітніших категорій населення, в основному - школярі та студенти. А майже за 25 років існування відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС кількість відвідувачів склала 55000 чоловік.

В інформаційному центрі Хмельницької АЕС відвідувачі за допомогою експонатів і макетів мали змогу більше дізнатися про різні аспекти виробничої діяльності ХАЕС, принцип роботи енергоблоків, бар'єри безпеки та системи захисту на АЕС, подальші перспективи розвитку атомної енергетики, подивились цікавий пізнавальний фільм, який є відеовізиткою атомної станції.

Великий інтерес в учнів викликає постійнодіюча виставка дитячих малюнків про ХАЕС. Тут розумієш наскільки позитивною може бути атомна енергетика, відтворена в дитячих роботах, як символ світла і тепла.

Цікаві лекції, анімаційні фільми подобаються учням. А для налагодження діалогу зі школярами регіону, фахівці підрозділу використовують різні форми роботи, заохочуючи найбільш активних учасників сувенірами із символікою ХАЕС.

Всебічний підхід і безпосереднє спілкування з учнівською молоддю створюють атмосферу довіри і розуміння того, що майбутнє без атомної енергетики неможливе. За словами методиста відділу освіти та спорту Ізяславського району Лариси Хворост, - знайомство школярів з атомною станцією та перспективами галузі в цілому допомагає їм переконатися в безпеці АЕС і з оптим­і­змом дивитися вперед, а також визначитися з майбутньою професією.

Цілком можливо, що після відвідування енергетичного об'єкта, школярі задумаються над тим, щоб присвятити своє майбутнє престижній, перспективній роботі на Хмельницькій АЕС. «Мені дуже сподобалася екскурсія на Хмельницьку АЕС, таке грандіозне енергетичне підприємство! В цілому поїздка справила на мене велике враження. Після відвідин АЕС мрію вступити в енергетичний вуз і працювати на атомній станції », - поділився враженнями один із старшокласників.

Хмельницька АЕС завжди відкрита для спілкування з усіма категоріями населення - будь то школярі або пенсіонери.

Працівники відділу по роботі з громадськістю та ЗМІ разом з фахівцями ХАЕС і надалі готові зустрічатися, обговорювати і відповідати на будь-які питання про діяльність стратегічно важливого для держави підприємства.

Фото  Олени Веселової