Шлях до більшої відкритості і безпеки

На Хмельницькій АЕС відкрито офіс представництва Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують атомні електростанції (ВАО АЕС). Це  третій майданчик в Україні, на якому таке представництво матиме офіційний статус. Під час  відкриття офісу генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко зазначив, що Хмельницька атомна електростанція завжди дотримувалась принципів відкритості, і така політика дозволяє їй користатись уроками колег, їх досвідом для досягнення підвищення безпеки АЕС.

- Створення представництва пов’язане з необхідністю дієвого і детального моніторингу експлуатаційного стану АЕС та підвищення координації дій між ВП Хмельницька АЕС та ВАО АЕС, - зазначив новопризначений керівник офісу на станції Андрій Підопригора. - Ми намагатимемось максимально сприяти розвитку співробітництва на шляху прагнення до досконалості серед членів Асоціації шляхом обміну інформацією,- додав він.

Відзначимо, що  представник міжнародної інституції обирався на конкурсній основі з числа фахівців Хмельницької АЕС. Серед обов’язкових передумов – високий фаховий рівень та досвід роботи у галузі, знання англійської мови, ділові якості тощо.

Ідея створення представництв ВАО АЕС на майданчиках атомних станцій виникла після аварії на АЕС Фукусіма в Японії. Мета, яку переслідують у Всесвітній асоціації - здійснення прямого зв’язоку з атомними електростанціями, підвищення надійності  і безпеки енергоблоків шляхом поширення передового досвіду і оперативного інформування всіх членів  асоці­ації про події на атомних станціях з метою швидкого реагування на них.

Не зайве нагадати, що всесвітня асоціація операторів АЕС заснована у 1989 році.

Члени асоціації входять до чотирьох регіональних центрів. Зокрема  Московський центр об’єднує атомні станції 14-ти країн, в яких встановлені реактори радянського зразка. ВАО АЕС - некомерційна організація. Не є вона і наглядовим органом. ВАО АЕС не дає консультацій з проектних питань, не є фінансовою організацією і не належить до лобістських кіл. Коротше кажучи, у ВАО АЕС немає інших інтересів, крім забезпечення ядерної безпеки.

Власна інформація