Шляхом iнновацiй

Вересень багатий на свята. Щойно ми відсвяткували День міста і бібліотеки не були осторонь цієї події, а теж брали участь у святкових заходах. У гарному місті і бібліотеки мають бути найкращими.

Колектив бібліотек міської ЦБС зробив значний поступ вперед, реалізовуючи різноманітні проекти. Бібліотечні працівники, залучаючи іноземні інвестиції, перетворили бібліотеки на сучасні заклади культури. Значним досягненням стало відкриття у 4-х міських бібліотеках «Пунктів вільного доступу до Інтернет», оснащених новим комп’ютерним обладнанням на кошти гранту з благодійного Фонду Білла та Мелінди Гейтс, одержаних в результаті перемоги Нетішинської ЦБС у конкурсі проектів програми «Бібліоміст». Завдяки програмі «Бібліоміст» бібліотеки отримали 15 місць вільного доступу до мережі Інтернет з ліцензійним програмним забезпеченням від фірми Microsoft.

Стрімкий технологічний прогрес, заміна системи цінностей і пріоритетів у суспільстві вимагає наявності інституцій, які були б інструментами для розвитку сучасної динамічної людини. Можна впевнено сказати, що це саме бібліотеки. Протягом багатьох століть вони передають знання. Формують світогляд і культуру, залишаючись двигуном розвитку суспільства. Тут доречний вислів Д.Дідро: «Люди перестають мислити, коли перестають читати».

Сьогодні бібліотеки функціонують як громадські інформаційні центри, часто надаючи послуги, недоступні для інших установ. Це місце для навчання, є дружнім «третім простором», партнером для професійного розвитку. На нинішньому історичному етапі розвитку в бібліотеках тихо здійснюється технічна революція. Сучасна бібліотека надає новий спектр послуг: курси комп’ютерної грамотності; спілкування по Skype з рідними, близькими та друзями; безкоштовні online юридичні і медичні консультації; замовлення квитків на транспорт (літак, потяг); купівля через мережу Інтернет медикаментів та інших товарів; виконання шкільних домашніх завдань, користування електронними підручниками  і підготовка до ЗНО; вивчення іноземних мов, користування online – словником; ознайомлення з новинами міста, країни, світу та інформацією органів влади; пошук  роботи через мережу Інтернет (оголошення, вакансії, резюме); спілкування в соціальних  мережах; ПДГ (ознайомлення громадян з інформацією органів влади); зона  Wi-Fi у бібліотеці; дитячий куточок у відділі абонементу; електронна пошта, тощо.

Використовуючи  Інтернет – технології,  бібліотеки міської ЦБС активно проводять Skype – зустрічі з талановитими і творчими людьми інших міст. Цікавим було спілкування між поетами та письменниками літературних студій – Нетішинською «Натхнення», за участю керівника студії Віктора Гусарова та Шепетівською «Доля». Центральна бібліотека стала улюбленим місцем відпочинку для пенсіонерів та безробітних. Частими гостями бібліотеки є поети, письменники, талановиті творчі особистості.

Особливо цікавим стало використання безкоштовного доступу до мережі Інтернет  для людей похилого віку, інвалідів та безробітних. Комп’ютерні курси для них стали однією з цінних пропозицій ЦМБ.  На курсах відвідувачі здобувають базові навички роботи з комп’ютером, навчаються азам роботи в мережі Інтернет, вивчають основні текстові редактори, створюють свої електронні скриньки, за допомогою програми  Skype  підтримують  зв’язок  із родичами, відновлюють  старі знайомства у соціальних мережах. Навчання допомагає зробити життя пенсіонерів насиченішим і цікавим, дозволяє отримати потрібну інформацію, розширює кордони їх спілкування, допомагає у реалізації творчих планів. Завдяки впровадженню новітніх технологій, бібліотека стала інформаційним центром, який формує у літніх людей відчуття потрібності сус­пільству, своїм рідним та насамперед самим собі. Використовуючи мережу Інтернет, бібліотека допомагає безробітним в пошуку роботи і надає психологічну підтримку. Відвідуючи бібліотеку, користувачі адаптуються до нових умов, набувають впевненості у своїх силах, позбуваються комплексів та стають сучасними людьми, обізнаними з новими інформаційними технологіями. Тепер вони можуть впевнено рухатися в ногу з часом, відкриваючи кожного дня для себе нові можливості.

Відповідно до Національного плану дій у рам­ках ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», розпорядження Кабінету Міністрів Укра­ї­ни від 05.04.2012 року №220 в Україні реалізу­ється іні­ціатива «Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування», де публічні бібліотеки стають лідерами у впровадженні електронного уряду­вання, місцем доступу громадян до інформаційних ресурсів та сучасного обладнання біб­ліотек. У чотирьох бібліотеках міста діють «Пункти доступу громадян до офіційної інформації».

З метою висвітлення об’єктивної інформації щодо різних сфер суспільно-політичного життя міста, удосконалення інформаційних послуг, розширення інформаційної бази, оперативного інформування користувачів та забезпечення широкого доступу до інформації створений Web-сайт центральної міської бібліотеки netishyn-cbs.edukit.km.ua.

Центральна міська бібліотека зареєстрована у найпоширенішій соціальній мережі «Faсebook». Через цю сторінку ми мали можливість створити профіль з фотографіями, контактними даними та іншою інформацією, ділитися новинами, спілкуватися з нашими друзями.

Успіхи бібліотек стали можливими завдяки спільній роботі міської влади, бібліотеки та громади. Бібліотеки впевнено долають переможну стежину інновацій і підкорюють нові вершини.

Марія Омельчук,

директор Нетішинської міської ЦБС