Знайомляться з ХАЕС

Інформування населення – найважливіший аспект довіри громадськості до безпечної екс­плуатації АЕС.

Це добре розуміють фахівці відділу роботи з громадськістю і ЗМІ Хмельницької АЕС, постійно проводячи відповідну інформаційно-роз’ясню­вальну роботу, формуючи об’єктивну громадську думку щодо безпечної експлуатації станції.

Особлива увага приділяється інформаційно­-роз’яснювальній роботі зі старшокласниками районів прилеглих до ХАЕС територій, головним напрямком якої є постійна лекційно-екскурсійна робота. Щорічно школярам навчальних закладів території спостереження ХАЕС надається можливість відвідати енергетичне підприємство.

У минулому 2013 р. такі екскурсії були органі­зовані для школярів міста Славути і сіл Славутського району Хмельницької області, цьогоріч з 2 жовтня розпочалися екскурсії для старшокласників м. Острога та сіл Острозького району Рівненської області, а це більш як 500 школярів. Загалом, з початку створення інформаційного центру, Хме­льницьку АЕС відві­дали близько 55 тисяч  чолов­ік.

Школярі дізнаються, як найменша фізична частинка виділяє найпотужнішу енергію, що таке радіація та радіоактивність, як виготовляють ядерне паливо,  ознайомлюються із технологіч­ним процесом виробництва електроенергії, систе­мами безпеки і впливом роботи АЕС на навколишнє середовище. За допомогою відповідних макетів, навчальних відео та анімаційних фільмів працівники інформаційного центру популярно розповідають про виробництво електроенергії на АЕС. А ще - зустрічі з фахівцями АЕС, тематичні екскурсії до основних технологічних цехів і підрозділів ХАЕС, і найголовніше - безпосереднє спілкування та можливість отримати відповіді на всі питання щодо функціонування АЕС та розвитку атомної енергетики в цілому – ось що складає основу оглядових екскурсій.

Такі відвідини дозволяють не тільки більше дізнатися про роботу найбільшого в регіоні стратегічного підприємства, а й допомагають долати «синдроми та фобії», породжені аваріями. А ще й сприяють  вибору  майбутньої професії.

Так через відкритість, позитивні взаємовідносини, об’єктивність, доступність у поясненні такої непростої теми функціонування атомного енергетичного об’єкта і завойовується довіра громадськості.

Фото Олександра Шустерука