ХАЕС відкрита для гостей. У цьому змогли переконатись депутати Здолбунівської районної ради Рівненської області, які днями відвідали електростанцію.

Для народних обранців була запропонована насичена програма перебування на енергетичному об’єкті. Перше знайомство розпочалось з оглядин навчально-тренувального центру, який за технічним оснащенням і рівнем підготовки персоналу є одним із найкращих на пострадянському просторі. Змістовна розповідь заступника начальника навчально-тренувального центру Івана Абраміва допомогла депутатам зрозуміти принципи навчального процесу. Найбільший інтерес гостей, звичайно, був прикутий до повномасштабного тренажера, на якому моделюються ситуації, що можуть виникнути при експлуатації реакторної установки. Спеціалісти центру наголосили на тому, що на ХАЕС всі працівники проходять вступний курс, а згодом досконало вивчають правила пожежної та технічної безпеки, надання першої медичної допомоги постраждалим, правила технічної експлуатації. Показовим є те, що працівнику, який після закінчення вузу приходить на роботу, для отримання відповідальної посади треба пройти сходинка за сходинкою усі попередні ієрархічні щаблі. Щоб підготувати висококваліфікованого спеціаліста, потрібно докласти багато зусиль і з боку працівника, і з боку підприємства.

Під час ознайомлення із специ­фікою підготовки і перепідготовки персоналу один з депутатів кинув до колег репліку: “Та вони тут вічні студенти”. Як мовиться, у цьому є своя правда.

Візит до навчально-тренувального центру гостей із Здолбунівського району став своєрідною “теоретичною репетицією” перед оглядинами діючого обладнання. А воно при першому зна­йомстві справді вражає. Принаймні при огляді машзалу – масштабної споруди, напакованої безліччю обладнання. Стабільній роботі цього начиння сприяє колектив турбінного цеху. Саме його працівники познайомили гостей із   технологічними   параметрами   турбіни, генератора тощо.

Затверджений екскурсійний маршрут привів гостей до берегової насосної станції. Від турбіністів та гідротехніків вони взнали про молюска дрейсени, інтенсивне розмноження якого заважає нормальній роботі обладнання та про методи боротьби з “непроханою гостею”.

Про перспективи розвитку атомної енергетики нашої держави депутати мали змогу почути з уст заступника головного інженера з пуску нових енерго­блоків ХАЕС Олександра Карлиханова під час екскурсії приміщеннями третього енергоблока. Цьому енергетичному об’єкту, звичайно, ще далеко до повноцінної схожості з своїми двома діючими “братами”. Потрібно докласти чимало зусиль і залучити колосальні суми коштів, аби третій енергоблок також став до ладу. Але Олександр Іванович оптимістично дав зрозуміти гостям, що процес завершення будівництва третього, а згодом і четвертого блоків – незворотній, бо наша держава прийняла програму енергетичного розвитку до 2030 року, у якій ці блоки стоять на порядку денному в числі перших. На добудові, пусконалагоджувальних роботах  на другому енергоблоці спеціалісти ХАЕС та підрядних організацій набули чималого практичного досвіду, що може стати у пригоді.

Без перебільшення можна сказати, що змістовна екскурсія та зустрічі із спеціалістами ХАЕС позитивно вплинули на настрій депутат- Технічна та технологічна велич ХАЕС вражає, - ділиться роздумами депутат Здолбунів­ської райради Анатолій Соловйов, - такого не побачиш на звичайному заводі. Втішає, що на ХАЕС запроваджені передові технології, які дають змогу не тільки дбати про нормальний виробничий процес, а й підвищувати безпеку. Я помітив, що на електростанції не другорядною є культура виробництва – всюди чисто й охайно, територія доглянута і озеленена, підтримується технологічна дисцип­ліна. Це позитивно характеризує господарів.

Завершальним етапом перебування гостей на ХАЕС стала зустріч із керівництвом станції. Виконувач обов’язків генерального директора, головний інженер ХАЕС Віктор Макєєв наголосив на відкритості для одержання інформації, ознайомлення із виробничими процесами. Віктор Петрович розповів про історію спорудження ХАЕС і детально зупинився на моментах, які цікавлять майже всіх відвідувачів електростанції – екології довкілля, безпека експлуатації енергоблоків. Розповідь супроводжувалась демонстрацією відповідних наочних засобів. Депутати переконались, що ставлення до підвищення надійності обладнання на діючих енергоблоках ХАЕС на належному рівні. Запровадження новітніх технологій, модернізація дають змогу колективу стабільно працювати. Зокрема, другий енерго­блок за сучасним технічним оснащенням на порядок переважає аналоги, які вводились в експлуатацію раніше, як у нашій державі, так і за кордоном. Висновок можна зробити на порівнянні роботи протягом першого календарного року двох нетішинських енергоблоків – на першому було у той пам’ятний 1988 рік зафіксовано 33 події, які класифікуються як порушення, а на другому 9. У своїй розповіді Віктор Макєєв акцентував також увагу на жорстких вимогах до безпеки експлуатації діючих енергоблоків з боку вітчизняних та іноземних контролюючих органів.

Поділився своїми враженнями від ознайомлення із роботою ХАЕС голова Здолбунівської райради Василь Тимощук.

- Ми чітко усвідомлюємо, що сьогодні немає альтернативи атомній енергетиці. Введення в дію третього і четвертого енергоблоків принесе велику користь нашій державі. Разом з тим з’явиться можливість на передбачені кошти від добудови покращити соцкультпобут у регіоні, зокрема, й у Здолбунівському районі, знаходження п’яти сільських рад якого входить до прилеглої до ХАЕС тридцятикілометрової території, - наголосив гість.

На зустрічі із керівництвом ХАЕС депутати піднімали питання про співпрацю із ХАЕС з метою сприяння у прийнятті на державному рівні законів, які чітко окреслювали б статус прилеглих до електростанції територій та гарантували стабільне фінансування. Перші кроки вже зроблені. На кошти, які одержав Здолбунівський район після пуску другого енергоблока, до деяких населених пунктів прокладено магістральні газогони. Але потреби ще великі. Вони й склали основу пропозицій, які підготував депутатський корпус.

Про соціальну політику на ХАЕС розповіли заступники генерального директора Олег Рахлінський, Віктор Демидюк і запевнили, що нинішня зустріч є лише початком плідної співпраці.

Свою прихильність до роботи атомників гості висловили у заключному слові.

Доречним став їх подарунок – ікона Матері Божої, що виготовлена із рівненського бурштину. В числі раніше дарованих ікон, вона охоронятиме мирну працю колективу.

Олександр Шустерук