Не з чужих слiв, на власнi очi

Хмельницьку АЕС відвідали депутати Славутської райради

Депутатський корпус місцевих територіальних громад після чергових виборів, як правило, суттєво оновлюється. Така ж тенденція притаманна і обранцям, які представляють Славутську районну раду. Тут є представники різних професій,  об’єднаних спільною метою – досягти сталого соці­ально-економічного розвитку не тільки району, Хмельниччини та нашої держави в цілому. Не випадково депутатів цікавить діяльність одного із найбільших підпри­ємств у нашому регіоні – Хмельницької АЕС, від стабільної роботи якої залежить вирішення низки нагальних економічно-господарських програм.

Під час відвідування електростанції депутатам Славутчини була запропонована насичена програма. Перше знайомство розпочалось з оглядин навчально-тренувального центру, який за технічним оснащенням і рівнем підготовки персоналу є одним із найкращих на пострадянському просторі. Змістовні розповіді заступника головного інженера з під­готовки персоналу, начальника навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС Володимира Ісупова та його заступника Івана Абраміва допомогли депутатам зрозуміти принципи навчального процесу. Найбільший інтерес гостей, звичайно, був прикутий до повномасштабного тренажера, на якому моделюються ситуації, що можуть виникнути при експлуатації реакторної установки. Спеціалісти навчально-тренувального центру наголосили на тому, що на ХАЕС всі працівники проходять вступний курс, а згодом досконало вивчають правила пожежної та технічної безпеки, надання першої медичної допомоги постраждалим, правила технічної експлу­атації. Показовим є те, що працівнику, який після закінчення вузу приходить на роботу, для отримання відповідальної посади треба пройти сходинка за сходинкою усі ієрархічні щаблі. Щоб підготувати висококваліфікованого спеціаліста, потрібно докласти багато зусиль і з боку працівника, і з боку підприємства.

Візит до навчально-тренувального центру депутатів райради став своєрідною “теоретичною репетицією” перед оглядинами діючого обладнання. А воно при першому знайомстві справді вражає, принаймні при огляді машзалу – масштабної споруди, напакованої безліччю облад­­нання. Ста­більній роботі цього начиння сприяє колектив турбінного цеху. Заступник начальника цеху по роботі з персоналом Володимир Рубас познайомив гостей із технологічними  процесами, що відбуваються в цеху. Представники делегації до­свідченому спеці­алісту поставили низку запитань. Голову Славутської райради зацікавили технологічні параметри турбоагрегата. Володимир Бо­рисович дав лаконічні роз’яснення.

Про перспективи розвитку атомної енергетики нашої держави під час екскурсії приміщеннями третього енергоблока депутати мали змогу почути з уст заступника начальника відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС Юрія Самолюка. За словами Юрія Олексійовича, цьому енергетичному об’є­кту, звичайно, далеко до повноцінної схожості із своїми двома діючими “братами”. Потрібно докласти чимало зусиль і залучити колосальні суми коштів, аби третій енергоблок, а згодом і четвертий, також стали до ладу. Все буде залежати від бажання та волі урядових структур.

У ході спілкування із спеціалістами електростанції голова Славутської райдержадміністрації Богдан Маршук та голова Славутської райради Леонід Радзивілюк переконалися, що на ХАЕС запроваджені передові технології, які дають змогу не тільки дбати про нормальний виробничий процес, а й підвищувати безпеку. Очільники  Славутського району звернули увагу й на те, що на енергетичному підприємстві не другорядною є культура виробництва – всюди чисто й охайно, територія доглянута і озеленена, підтримується технологічна дисциплі­на. Це позитивно характеризує господарів.

Завершальним етапом перебування гостей на ХАЕС стала зустріч із генеральним директором Миколою Панащенком. Він наголосив на відкритості одержання  інформації, можливості безпосереднього ознайомлення із виробничими процесами. Микола Сергійович розповів про історію спорудження ХАЕС і детально зупинився на моментах, які цікавлять більшість відвідувачів електростанції – екології довкілля, безпеці експлуатації енергоблоків тощо. Розповідь супрово­джувалась демонстрацією відповідних наочних підтвер­джень скзаному. Депутатам продемонстрували, що ставлення до підвищення наді­йності обладнання на діючих енергоблоках ХАЕС відповідає сучасним вимогам. Запровадження новітніх технологій, модернізація обладнання дають змогу колективу працювати стабі­льно і впевнено. Другий енергоблок за сучасним технічним оснащенням на порядок переважає аналоги, які вводились у експлуатацію раніше, як у нашій державі, так і за кордоном. Крім цього, Хмельницька АЕС є найбільшим платником податків у місцеві бюджети. Це допомагає суттєво покращити соціально-економічний розвиток Славутського райо­ну, Хмельниччини в цілому.

Микола Панащенко також розповів про тенденції щодо продовження терміну експлуатації діючих у нашій державі енерголоблоків. Такі роботи у активній фазі на всіх проммайданчиках. Зокрема  у  2017 році на третьому енергоблоці РАЕС та  третьому енергоблоці ЗАЕС розпочнуться процедури з аналізу безпеки. На черзі  перший енергоблок ХАЕС, який також потребує продовження термінів експлуатації. Процедури складні та відповідальні, вимагають ретельної підготовки.

Після спілкування із депутатами Славутської райради генеральний директор Хмельницької АЕС вручив гостям ілюстровані видання, у яких розповідається про діяльність найбільшого підприємства області.

Олександр Шустерук

Фото автора