Пам’ять про часи  козацтва, яке на теренах нашого краю в часи Хмельниччини отримало гучну славу, спонукала активних  жителів Славути  на спробу відродити дух, з яким жили наші славні предки. Очолив цю благородну справу міський голова Славути Василь Сидор, який нині є отаманом Славутської паланки міжнародної громадської організації «Козацтво Запорізьке». Багато добрих справ у місті зроблено її представниками. Щоб доказати, що козацькому роду нема переводу, днями славутські козаки вирушили в похід, який присвятили пам’яті загиблим в боях за визволення України.

Василь Сидор з однодумцями узгодили маршрут. Шлях козаків зі Славути мав пролягти через Нетішин, Острог, Дермань, Кременець, аж до Почаєва. А далі намічено здолати дорогу на Ямпіль, Білогір’я, Ізяслав.

Минулої п’ятниці славутчани урочисто спровадили земляків у дорогу далеку. Мешканці Славути з усмішками і підбадьорюванням спостері­гали за тим, як майже три десятки сучасних козаків у бойовій амуніції верхи та на возах проїхалися вулицями міста.

А потім учасників походу зустрічав Нетішин. Кінний загін зупинився на території місцевого храму «Неопалима купина», щоб одержати благословення духовних отців. У похід вирушили не тільки козаки, а й представники церкви. У кареті до міста енергетиків прибули єпископ Шепетівський та Славутський владика Володимир та благочинний церков Славутського району УПЦ митрофорний протоієрей отець Петро. У спільній молитві з нетішинськими священослужителями вони помолись за всіх полеглих на полях брані і попросили у Всевишнього підтримки у благородній справі – зміцненні православних традицій.

Для Василя Сидора відвідини нетішинського храму були особливо пам’ятні. Десять років тому він брав участь у закладанні першого каменю на місці його спорудження.

…І знову сурма кличе в похід. Козацький загін направився до древнього Острога. Біля під’їзду до міста гостей зустрів його міський голова Тарас Пустовіт. Вітання та дружні обійми. Очільники Славути та Острога  не лише є добрими сусі­дами, а й членами Асоціації територіальних громад зони спостереження ХАЕС.

Для Тараса Олександровича Василь Богданович запропонував тимчасово змінити автомобіль на козацький віз.

Загін прямує в місто. В його складі також кінна міліція Славути. Острог пам’ятає стукіт копит, який сповіщав про прибуття сюди Северина Наливайка, гетьманів Сагайдачного та Хмельницького. Нині в колоні їх нащадки…

Вперше жителі міста побачили свого мера на зовсім не звичному виді транспорту. Поки кіннота проходить вулицями, козаків захоплено вітають жителі міста. Через хвилин п’ятнадцять учасники походу прибули до Межирицького Святотроїцького монастиря, де духовних отців, мера Острога та козаків гостинно зустріли місцеві ченці,  які  запросили їх взяти участь у Богослужінні.

- Я в захопленні від ініціативи Василя Сидора, - ділиться враженнями міський голова Острога, - бо знаю, що робота мера забирає багато часу. А він встигає й лад у своєму місті навести і про патріотичне виховання підростаючого покоління не забуває. Це хороший приклад для наслідування.

Потім козаки попрямували до Дерманського монастиря. Там відбулась перша ночівля. Після перепочинку учасників походу чекала Тернопільщина. Похід триватиме понад тиждень.

Олександр Шустерук

№23, 2009