Відгомін минувшини у сучасних походах

У Хмельницькому видавництві за підтримки Українського ядерного товариства випущено ілюстрований фотоальбом «Козацькими шляхами»,  присвячений діяльності Славутської паланки Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорізьке».  Нещодавно його презентації відбулись у бібліотеці для дорослих ЦБС Нетішина та міському краєзнавчому музеї.

Сім років тому був реалізований задум про відродження козацтва на Славутчині. Представникам громадськості дали зрозуміти, що підхід не буде формальним. Місцева паланка розпочала реалізацію цікавих культурно-мистецьких проектів, основна мета яких - відродження національних традицій, пропаганда відомостей про важливі події в історії нашої держави та патріотичне виховання підростаючого покоління.

Міський голова Славути Василь Сидор зумів  згуртувати однодумців, які пройнялися ідеєю створення повноцінної організації. А згодом мешканці різних історичних місцевостей України не раз зустрічали славутських козаків. Про перший похід для учасників презентації фотоальбому розповів Роман Бачинський, радник міського голови міста Славута, осавул.

На початку літа 2009 року було  організовано козацький кінний  похід «Пам’яті загиблим за волю  та незалежність України». Шлях козаків зі Славути проліг через Нетішин, Острог, Дермань, Кременець, аж до Почаєва. А на зворотньому шляху кіннотники торували дорогу на Ямпіль, Білогір’я, Ізяслав.

Автору цих рядків поталанило більше десятка кілометрів поподорожувати на козацькому возі, яким в якості подорожніх були представники вищого духовенства.

… Жителі Славути  урочисто спровадили земляків у дорогу далеку, з усмішками і підбадьо­рюванням спостерігали за тим, як майже три десятки сучасних козаків у бойовій амуніції верхи та на возах проїхалися вулицями міста. А потім учасників походу зустрічав Нетішин.

 Кінний загін зупинився на території місцевого храму «Неопалима купина», щоб одержати благословення духовних отців. У похід вирушили не тільки козаки, а й представники церкви. У кареті до міста енергетиків прибули єпископ Шепетівський та Славутський владика Володимир та благочинний церков Славутського району УПЦ митрофорний протоієрей отець Петро. У спільній молитві з нетішинськими священослужителями вони помолились за всіх полеглих на полях брані і попросили у Всевишнього підтримки у благородній справі – зміцненні православних традицій. Для Василя Сидора відвідини нетішинського храму були особливо пам’ятні. Майже десять років тому він брав участь у закладанні першого каменя на місці його спорудження.

…І знову сурма кличе в похід. Козацький загін направився до древнього Острога. На автомобільній трасі пригальмовують водії «мерседесів», «жигулів», «тойот», щоб розгледіти своєрідну екзотику: козацькі обладунки та баских коней. Біля під’їзду до міста гостей зустрів його міський голова Тарас Пустовіт. Тут козаки пройшли шляхами древнього міста, який пам’ятає стукіт копит коней Северина Наливайка, Богдана Хмельницького. Великий гетьман свого часу тут складав свої Універсали. А ще Острог дав духовне благословення випускнику місцевої академії Петру Конашевичу Сагайдачному, якому згодом судилось стати очільником оборони України від численних загарбників. Через деякий час козаки шикувались біля стін Межирицького Святотроїцького монастиря.

- Пам’ять про часи  козацтва, яке на теренах нашого краю в часи Хмельниччини отримало гучну славу, спонукало нас стати на шлях спроби відродити дух, з яким жили наші славні предки,- розповідає Роман Бачинський, - це важливо для виховання підростаючого покоління, якому згодом буде довірено брати участь у розбудові нашої держави.

У фотоальбомі «Козацькими шляхами» представлені ілюстровані оповіді й про інші цікаві походи. Найдовший склав майже 550 кілометрів. Його учасники у повній козацькій амуніції відвідали Старокостянтинів, Пиляву, Меджибіж, Кам`я­нець-Подільський, Хотин. Славутські козаки на чолі з міським головою Василем Сидором були учасниками урочистостей у місті Дубно, в якому між містами Славута та Гнев (Польща) ухвалено так званий «Дубенський трактат» про співпрацю між територіальними громадами двох держав.

Фотоальбом цікавий і пізнавальною інформацією про історичні пам’ятки нашого краю, які збереглися у таких містах, як Ізяслав, Старокостянтинів, Меджибіж, Хотин тощо. У вступному слові до видання віце-президент, виконавчий секретар Українського ядерного товариства Сергій Барбашев зазначив, що члени Славутської паланки Міжнародної громадської організації «Козацтво Запорізьке», організовуючи козацькі кінні походи славетними історичними місцями Волинського та Подільського краю, переслідують мету об`єднання українського суспільства на основі національної пам’яті та відродження його історичних традицій.

У діяльності славутських козаків є й інші напрямки діяльності. Міський голова Славути Василь Сидор очолює асоціацію територіальних громад зони спостереження Хмельницької АЕС і активно пропагує відомості про її безпечну експлуатацію, про сучасні тенденції розвитку ядерної галузі. На сторінках фотоальбому також представлена діяльність Українського ядерного товариства, якому виповнюється двадцять років.

Під час презентації фотоальбому «Козацькими шляхами» у бібліотеці для дорослих та Нетішинському міському краєзнавчому музеї, її учасники мали можливість довідатись про історію нашого краю, пропаганду відродження національних традицій. Нове видання тепер є доступним для ознайомлення у бібліотеках міста та краєзнавчому музеї.

Олександр Шустерук

Фото автора