Днями працівники управління організації і нормування оплати праці РАЕС з екскурсією відвідали Острог. Ідею побувати у древньому місті вони виношували протягом кількох років. І така нагода трапилась.

Спочатку жителі Кузнецовська відвідали Межирицький Свято-Троїцький чоловічий монастир. Їм не вдалося потрапити на ранкове Богослужіння, але про приїзд делегації атомників дізнався настоятель отець Антоній. З його уст гості почули проповідь про християнські чесноти, яких повинна дотримуватись кожна людина. Не оминув духівник й історію заснування святої обителі.

Знайомство з Острогом розпочалось з відвідин Національного уні­верситету «Острозька академія». Проректор з наукової роботи Петро Кралюк розповів про діяльність Острозької академії у період середньовіччя, наголосивши, що цей          заклад є першою вищою освітньою  установою для східного слов’янства. Науковець продемонстрував для гостей перевидання Острозької Біблії – оригінальної пам’ятки книгодрукування минувшини. З цікавістю знайомилися працівники РАЕС з принципами навчально-виховного процесу в університеті. За словами Петра Михайловича, сьогодні в академії впроваджуються сучасні інформаційні технології, які дають можливість студентам мати доступ до баз даних провідних університетів світу. Саме за таким принципом діє нова віртуальна бібліотека,  споруджена на кошти меценатів та благодійників.

Сьогодні у вузі Острога навча­ється дві тисячі студентів на стаціонарному  і  тисяча на заочному від­ді­леннях. Серед тих, хто опановує навчальну програму, є й жителі   Кузнецовська.

Захоплюючою видалась екскурсія підземеллями Острозької академії. Тунелі та келії майже чотири століття тому слугували пристанищем для ченців-капуцинів. Тут були виявлені їх поховання.

- Мені тричі довелось бувати в Острозі, - розповідає  начальник управління організації і нормування оплати праці Володимир Архипов, - але кожного разу відкриваю для себе щось нове. Згодом у мене виникла ідея показати унікальне місто й своїм колегам.

Під час спілкування з представниками РАЕС довідався, що у їхньому управлінні склалась традиція відвідувати  колективом старовинні міста. Працівники управління вже побували в Хотині, Кам’янці-Поді­льському, Олеському замку. Тепер до «колекції» записали й  Острог.

Оглядаючи експозиції Острозь­кого державного історико-культурного музею-заповідника, екскурсанти побачили силуети енерго­блоків ХАЕС. «Я й не думала, що ця електростанція так близько розташована від Острога»- сказала економіст з праці Наталія Перчиць.

Гості запевнили, що сюди, до древнього Острога, вони приїдуть ще не раз.

Олександр Шустерук

№12, 2009