Чверть вiку золотомедального лiку

За дівочим прізвищем Бортова її в Нетішині знають одиниці. А от ім’я та по батькові знайомі сотням прихильників спорту, які безпомилково скажуть, що мова про заступника директора КДЮСШ первинної профспілкової організації ХАЕС Галину Василівну Бабаєву.  Цими днями виповнюється 25 років, як пов’язала вона свою долю із спортивним колективом атомників. Запис з’явився 18 лютого 1988 року про те, що вчитель фізкультури середньої школи №2 Галина Бабаєва призначається методистом. Згодом вона завуч школи. П’ять років очолювала колектив тодішньої ДЮСШ. Керівну роботу пості­йно доповнювала сумлінною викладацькою діяльністю у групах.

Зауважимо, що Галина Бабаєва кандидат у майстри спорту СРСР з легкої атлетики. Норматив виконала  у часи, коли легка атлетика вважалась королевою спорту, а її  прихильників був легіон. Особистими вищими досягненнями у «спортивній кар’єрі» вважає перемоги та призові місця на першостях України, ІІІ місце у півфіналі Кубка СРСР з легкої атлетики серед дорослих, численні перемоги на республіканських та всесоюзних першостях спортивних товариств «Локомотив» та «Буревісник».                          

Любов до спорту прищепив батько, військовий льотчик, якого доля закинула з Славутчини, де й народилась Галина, у Крим.

У   1980 році  Галя вступила на факультет фізвиховання  Симферопольського державного університету. Після закінчення  його з відзнакою попрацювала рік у Джанкої, а  у  вересні 1985 року приїхала до Нетішина. Протягом трьох років - вчитель фізичної культури середньої школи №2. Далі – теперішня КДЮСШ.

 Вона пам’ятає перші кроки школи, коли тренувальний процес юних та дорослих спортсменів проходив на шостому поверсі гуртожитку №6. Вона була серед перших організаторів легкоатлетичних пробігів у місті. Вона методично, послідовно і скрупульозно відслідковує «біографічні дані» кожного культивованого у Нетішині виду спорту. Запитайте хто, коли і де виконав норматив майстра спорту, як йшов до нього,- отримаєте вичерпну відповідь. І вона робить все можливе, аби не лише звітність, але й тренувальний процес в секціях проходив якомога краще.

За час її роботи в школі  виховані призери та переможці чемпіонатів України, європейських та світових першостей з боротьби самбо, фехтування, боксу, легкої атлетики, пауерліфтингу, плавання та інших видів спорту. Найгучніше досягнення – Олімпійське золото Пекіна фехтувальниць Ольги Жовнір та Галини Пундик. Звичайно ж, не Галина Василівна підготувала цих видатних спортсменок, і лаври наставника переможниць не звалились на її голову. Проте, кожен працівник КДЮСШ знає, скільки зусиль докладається адмі­ністрацією, аби тренувальний процес проходив без зривів, за відпрацьованою схемою.                                                                                                                                                         

 У 2004 році Нетішинська КДЮСШ ППО ХАЕС стає кращою в Хмельницькій області, а згодом постійно потрапляє до десятки кращих шкіл спортивного товариства профспілок «Україна». В 2010 році школа посіла друге місце у Всеукраїнському огляді-конкурсі на кращу постановку роботи в спортивних школах ФСТП «Україна».  У 2009 році за підсумками Всеукраїнського огляду-конкурсу  з розвитку олімпійських видів спорту, який відбувався за ініціативою Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту Нетішинська КДЮСШ ППО ХАЕС посіла третє місце, а у 2011 році стала кращою серед всіх спортивних шкіл України. За 25 років, що минули перед очима Галини Бабаєвої, в спортивній  школі  підготовлено дев’ять заслужених майстрів спорту України, 12 майстрів спорту України міжнародного класу, понад 60 майстрів спорту України. Провідні спортсмени школи постійно входять до складу збірних команд України з боротьби самбо, фехтування, боксу, легкої атлетики, пауерліфтингу, плавання, волейболу. На офіційних змаганнях світового і європейського рівня  здобуто понад 150 медалей різного ґатунку. П’ятеро вихованців КДЮСШ ставали учасниками трьох Олімпійських ігор поспіль. Крім Г.Пундик та О.Жовнір це майстер спрту міжнародного класу Дарія Недашковська, заслужені майстри спорту Олег Штурбабін та Дмитро Бойко. Чемпіонів світу та Європи Юрія Пилипчука, Руслана Задворного, Дмитра Бабійчука, Івана Васильчука, Олену та Оксану Дмитруків з Нетішина знають в різних куточках планети. Всі вони звітують після змагань насамперед перед Галиною Василівною Бабаєвою.

Вона знає про вихованців подробиці, які довіряють лише найближчим людям. Г.В.Бабаєва бере безпосередню активну участь в організації та проведенні змагань міського та обласного рівнів, постійно сприяє забезпеченню участі спортсменів КДЮСШ у різноманітних міських, обласних, всеукраїнських та міжнародних заходах. До обов’язків ставиться творчо і відповідально. Її працю в школі відзначено грамотами: Державного комітету з фізичної культури і спорту (1998 р.), Центральної ради ФСТ «Україна» (1999 р.), рядом грамот Президії ЦК Атомпрофспілки, обласного управління у справах сім’ї, молоді та спорту, міських голів Нетішина. До того ж вона удостоєна найзначимішої спортивної відзнаки Хмельницької АЕС – «Лицар спорту».

В числі захоплень Галини Василівни книги психологічного та науково-популярного спрямування, концерти класичної або фольклорної музики, за якими «полює» у Рівному, або ж у місцевому палаці культури, екскурсійні подорожі Україною, вишивка, розгадування кросвордів. А головна неспортивна діяльність пов’язана з вихованням двох синів, для яких Нетішин – рідне місто. Зрештою, воно найближче і для неї.

Віктор Гусаров