«Двобiй»  з пiдступним вогнем

На Хмельницькій АЕС відбулись комплексні тактико-спеціальні навчання з ліквідації наслід­ків умовної пожежі, яка виникла внаслідок пошко­дження та подальшої розгерметизації фази «В» блочного трансформатора 2-го енергоблока.

Оперативний персонал електростанції ретельно слідкує за станом обладнання, важливого у технологічних процесах. На першому плані швидка реакція на будь-які відхилення у роботі всіх систем. Коли надійшов сигнал про несправність в роботі блочного трансформатора другого енергоблока, встановили, що там виникла пожежа. Про це насамперед було повідомлено начальника зміни другого енергоблока та начальника зміни станції. За результатами обстеження блочного трансформатора 2 GT встановлено, що  виникло загорання мастила,  стаціонарна установка пожежогасіння не спрацювала, ввести її в дію в ручному режимі не вдалося.

Після цього начальник караулу сьомої ДПРЧ одержав інформацію про виникнення надзвичайної ситуації на території майданчика. Для вогнеборців  третього ДПРЗ прозвучала команда «Збір! Аварія!». На територію Хмельницької АЕС було відправлено пожежну техніку. Для реалізації заходів із ліквідації пожежі вогнеборці з’ясували  точне місце і характер виникнення пожежі. Встановили, що горить розлите мастило на блочному трансформаторі 2GT фази «В», площа займання складає 140 квадратних метрів.

Неподалік блочного трансформатора, на якому виникла умовна пожежа, особовий склад третього ДПРЗ організовує штаб пожежогасіння. Усі дії з гасіння пожежі,  розміщення сил і засобів, зміна позицій проводяться з урахуванням вказівок представника електростанції. Він також постійно інформує про стан роботи електроустановок.

Кожен представник особового складу рятувальників знає, що основою безпечного гасіння пожежі в електроустановках під напругою є суворе дотримання організаційно-технічних заходів, а також свідома дисципліна учасників гасіння. До гасіння пожежі в електроустановках під напругою особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів має право приступати лише після отримання письмового допуску на гасіння електрообладнання під напругою та отримання інструктажу від персоналу, який обслуговує дану установку. За словами вогнеборців, не допускається робота особового складу пожежних підрозділів в зоні  обгороджування струмопровідних частин, що знаходяться під напругою. Особовий склад пожежних підрозділів під час гасіння електроустановок повинен постійно зважувати, що всі струмопровідні частини її знаходяться під напругою.

Важливим фактором під час ліквідації нештатних ситуацій на території проммайданчика електростанції є радіаційна обстановка. Під час час тактико-спеціального навчання дозиметрист цеху радіаційної безпеки Леонід Куп­рій доповів, що вона є в нормі, тому перебування вогнеборців на території блочного трансформатора  необ­межене.

Штаб пожежогасі­ння приймає оперативну інформацію про хід ліквідації пожежі, на основі якої вносяться корективи у дії особового складу. У ході ліквідації пожежі пожежники подають стволи, як для гасіння мастила, так і для захисту робочих трансформаторів фаз «А» та «С». Коли стало відомо про відсутність води у спеціальній пожежній мережі, було прийнято рішення прокласти магістральну лінію до другої берегової насосної станції.

- У ліквідації пожежі бере участь особовий склад  третього державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області, а також представники служб ХАЕС та міста Нетішин з ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, - розповідає начальник штабу пожежогасіння, заступник начальника третього ДПРЗ, підполковник служби цивільного захисту Тарас Скоробагатько. - Під час пожежно-тактичного навчання для нас важливою є перевірка оперативного реагування та відпрацюваня взаємодії підроз­ділів третього ДПРЗ ГУ ДСНС України у Хмельницькій області, оперативних служб з ліквідації надзвичайних ситуацій ВП ХАЕС  при гасінні пожежі на електрообладнанні, яке знаходиться під напругою. Для ліквідації наслідків аварії залучено чотири одиниці основної та дві одиниці спеці­альної техніки.

У ході оперативних дій вогнеборців надійшла інформація про локалізацію пожежі. Згодом після проведення розвідки та аналізу виконання заходів із пожежогасіння було повідомлено й про успішну ліквідацію умовної пожежі.

Під час проведення  комплексних тактико-спеціальних навчань з ліквідації наслідків умовної пожежі, яка виникла внаслідок пошкодження та подальшої розгерметизації фази «В» блочного трансформатора другого енергоблока, за діями особового складу спостерігав  заступник начальника  ГУ ДСНС України у Хмельницькій області полковник служби цивільного захисту Сергій Юра. За його словами, основним завдання таких заходів є перевірка взаємодії підрозділів рятувальних та оперативних служб з ліквідації надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру.

- Хмельницька АЕС є стратегічним об’єктом, - розповідає Сергій Юра, - не випадково до її діяльності прикута увага не тільки громадськості, а й відомств та служб, які перевіряють її надійність та безпечну експлуатацію. Під час ліквідації нештатних ситуацій важлива взаємодія підрозділів вогнеборців із керівниками  підрозділів електростанції. Особисто я переконався, що вона на високому рівні. Також хочу відзначити, що бійці третього ДПРЗ із поставленими завданнями справились. Результати навчань будуть ретельно обговорені із керівництвом нетішинських вогнеборців та в ГУ ДСНС України у Хмельницькій області.

Олександр Шустерук

Фото автора