Умовну пожежу лiквiдовано

Комплексні пожежно-тактичні навчання з ліквідації умовної пожежі розлитого мастила маслобаку системи ущільнення генератора машинного залу енергоблока №2 проведено у збіглу середу.

Насамперед відпрацьовувалась перевірка оперативного реагування підрозділів 3 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Хмельницькій області (далі 3 ДПРЗ), оперативних служб ХАЕС та м.Нетішин щодо ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного характеру на території ВП «Хмельницька АЕС»,  перевірялась взаємодія оперативного персоналу ХАЕС, оперативно-рятувальних підрозділів 3 ДПРЗ  при ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного характеру; визначались параметри оперативної готовності штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій та  рівень підготовки начальницького складу оперативно-рятувальних підрозділів 3 ДПРЗ по керівництву ліквідації надзвичайної ситуацій.

Під час навчань застосовувались сили, засоби та обладнання пожежно-рятувальних підрозділів 3 ДПРЗ ГУ ДСНС у Хмельницькій області, та аварійних бригад ВП "ХАЕС".

Насамперед зауважимо, що пожежні, які беруть участь у ліквідації наслідків умовної аварії на теоретичних заняттях отримують повну інформацію про наявність пожежних кранів на місці загоряння, розташування лафетних стволів, найближчих водойм, тиск у водяній системі, шляхи евакуації людей тощо.

Отже, в результаті порушення технологічного процесу сталася розгерметизація трубопроводу маслобака системи  ущільнення генератора з подальшим розлиттям мастила та загорянням його на площі 100 м2. Внаслідок пожежі виникло сильне задимлення, пожежа стала загрожувати суміжним та вище розташованим приміщенням. Відтак оперативний персонал повідомив про загоряння, викликав працівників ДСНС за номером 101 і приступив до гасіння пожежі первинними засобами пожежогасіння. Однак, ліквідація первинними засобами не дала позитивного результату, не спрацювала автоматична система пожежогасіння. Від оперативного персоналу надходить сигнал у  7 ДПРЧ  про пожежу на відмітці +11, ряд А, вісь 9 машинного залу  енергоблока №2.

Отримавши необхідні допуски та інструктаж, пожежні приступають до ліквідації загоряння. Крім особового складу відді­лень 7 ДПРЧ прибувають пожежні 8 ДПРЧ. Створюється штаб пожежогасіння. Для рятування та пошуку людей віддається команда:

організувати пошук та рятування потерпілих на відмітці +15.00 МЗ-2. Після проведення розвідки по зовнішній сходовій драбині від сухотруба на відмітці +15.00  подати ствол «Б» на захист генератора.

За сигналом «Збір Аварія»  особовий склад прибуває в розташування підрозділів, вводить в оперативний розрахунок резервну техніку. Відтак, великими силами загоряння локалізовано, а зрештою і ліквідовано.

У навчаннях взяло участь близько 30 пожежних. Як повідомили нам у штабі пожежогасіння, особи, що беруть участь у гасінні пожеж, зобов'язані знати види і типи речовин і матеріалів, при гасінні яких небезпечно застосовувати воду чи інші вогнегасячі засоби.

Особовому складу ДСНС під час гасіння пожеж на об’єктах атомної енергетики забороняється самовільно проводити будь-які самостійні дії по знеструмленню електроліній і електроустановок і по застосуванню засобів пожежогасіння до отримання письмового дозволу на гасіння пожежі. Під час ліквідації пожежі в приміщенні з наявні­стю великої кількості кабелів і проводів у гумовій і пластмасовий ізоляції керівник гасіння пожежі зобов'язаний  допускати в приміщення з електроустановками мінімальну кількість особового складу.

Особовий склад на пожежі зобов'язаний постійно стежити за появою обвислих, обірваних, обгорілих електричних проводів у місцях роботи ствольників, при розбиранні конструкцій, встановленні драбин і прокладанні рукавних ліній та вчасно доповідати про них керівнику гасіння пожежі, а також негайно попередити осіб, що працюють у небезпечній зоні.

Водіям при роботі на пожежі забороняється без команди керівника гасіння пожежі подавати воду (піну, вогнегасячі речовини), чи припиняти їхню подачу, пересувати автомобіль, робити які-небудь дії автодрабинами та колінчатими підйомниками, а також залишати без нагляду автомобілі, мотопомпи і працюючі насоси.

Гасіння пожежі на об'єкті, де знаходяться установки (судини) під високим тиском, проводиться після одержання інформації від обслуговуючого персоналу про вид установок, їх вміст і найбільш безпечні прийоми роботи.

Відтак, сучасний пожежний має бути обізнаним про всі складові об’єкта, аби вміло зробити свою роботу, не нашкодити здоров’ю, перемогти у двобої з вогнем.

Віктор Гусаров