На ХАЕС завершила роботу місія технічної підтримки ВАО АЕС-МЦ. Міжнародні експерти Кевін Пуші з Атланського центру ВАО АЕС (США), Жозеф Кош із АЕС Темелін (Чехія), Олексій Шикінов – АЕС Козлодуй (Болгарія) та радник ВАО АЕС-МЦ Георгій Распопін працювали за темою «Контроль нерозповсюдження радіоактивних забруднень».

Під час проведення заключного засідання заступник головного інженера ХАЕС з ядерної і радіаційної безпеки Костянтин Щербінін зазначив, що робота представників місії була плідною і корисною. Для іноземних партнерів були створені всі можливості для виконання своїх функцій.

 Свою оцінку проведення місії технічної підтримки висловив Георгій Распопін. Він підкреслив, що міжнародні експерти не мали на меті давати велику кількість рекомендацій, а лише зупинились на головних напрямках. Таких рекомендацій визначено десять. Їх реалізація допоможе спеціалістам ХАЕС вийти на більш сучасний рівень контролю нерозповсюдження радіоактивних забруднень.

Згідно із програмою, міжнародні експерти працювали у чотирьох станційних підрозділах: реакторному та хімічному цехах, цеху радіаційної безпеки, цеху дезактивації і поводження з радіоактивними відходами.

У ході засідання також було зазначено, що у спеціалістів ХАЕС, які причетні до контролю за нерозповсюдженням радіоактивних відхо­дів, також є чому повчитися. Проведення аналогічних місій дає можливість тісної співпраці між атомниками на міжнародному рівні.

Наш кор.