Нетiшинський унiверситет - це вже реальнiсть

Якщо у 19 столітті людині для успіху вистачало знань, отриманих у школі, а тим більше – гімназії, у двадцятому – політехнічної освіти, то 21 століття однозначно ставить перед людиною завдання оволодіти якнайширшими знаннями у різних напрямках і галузях. За прогнозами науковців, нинішня молодь за життя змінить чотири-п’ять професій, причому гуманітарні і технічні науки переплітатимуться якнайтісніше. А багато чого ми не можемо на сьогодні навіть передбачити, бо нові відкриття диктуватимуть нову «моду» на професії.

На Хмельницькій АЕС найбільший в регіоні потенціал працівників з вищою освітою. На багатьох робочих спеціальностях працюють випускники престижних вузів України, а на інженерних посадах значна кількість фахівців, що отримали дві вищі освіти. Час диктує свої умови успіху.

Дванадцять років тому, відкриваючи у Нетішині так звані Ай-Пі класи відокремленого підрозділу  Європейського університету фінансів, інформаційних систем менеджменту і бізнесу, їх керівник Василь Павлович Лащук також розраховував на успіх і розуміння, що освіта – надійно вкладені гроші у майбутнє. У 2003 році 18 випускників цих класів продовжили навчання на стаціонарі у Києві, четверо – у Рівному, а троє залишились у Нетішині, аби продовжити заняття                              на заочному відділенні Європейського уні­верситету, яке стараннями того ж В.Лащука  прописалось у місті.

 Відтоді  у Нетішині стало можливим  отримання вищої освіти за напрямками: економіка підприємства та правове забезпечення підпри­ємницької діяльності, облік та аудит, фінанси, банківська справа, маркетинг, а також менеджмент організацій та менеджмент зовнішньо­економічної діяльності.

Промайнуло десять років. Як для новоствореної інституції, строк показовий, адже організовано повноцінну базу для занять, створено колектив, отримано досвід, збагачено знаннями значну кількість людей. Для потреб сту­ден­тів­ Нетішинської філії Європейського університету обладнані просторі аудиторії, укомплектована бібліотека. Її фонд складає понад 4500 примірників наукової, методичної та навчальної літератури. До послуг студентства також література на електронних носіях та доступ до мережі               Інтернет.

За роки існування Нетішинської філії Європейського Універсистету викладацький склад багато разів змінювався – впроваджувались новітні методи навчання, підбирався по духу і відповідальності персонал, – проте з самого початку і по сьогоднішній день це висококваліфіковані і перевірені часом спеціалісти. З великою вдячністю директор закладу відгукується про кандидата економічних наук О.Р.Кривицьку,  доктора економічних наук Н.А.Мамонтову,  кандидата економічних наук І.І.Топішко, стан­ційних фахівців В.М. Кучинського,  Н.О. Постнікову, які понад 10 років діляться своїми знаннями та досвідом  із студентами.

З особливою гордістю директор філії згадує перших випускників, які залишили стіни вузу у 2004 році. Їх було хоч і небагато – всього 11 чоловік – проте вони зайняли гідне місце у професійній ніші. Назвемо таких знаних осіб, як   О.М.Буханевич, А.Я.Сиваківський, І.І.Опруненко, В.В.Остапчук, що є достойними представниками еліти нашог­о краю.

 Випускників нетішинського вишу вже – 642. На поточне літо заплановано випуск ще трьох спеці­алістів та 15 молодших спеці­алістів.

Нещодавно відбувся десятий, ювілейний випуск  бакалаврів і спеціалістів з економіки підприємства та обліку і аудиту. Це 21 бакалавр  та 29 спеціалістів.

Василь Павлович Лащук та секретар Нетішинської міськради Микола Миколайович Степаненко щиро привітали випускників з чудовою подією у житті.

Дипломи з відзнакою за фахом  «облік та  аудит» отримали Наталія Іщенко, Діана Козловська, Людмила Самчук та Леся Сігарева. «Червоні» дипломи за фахом «економіка підприємства» вручено Оксані Овсяніковій та Вікторії Шитюк.

За особливі успіхи у навчанні грамотами відзначені молоді фахівці Олег Зелінський, Марина Колібабчук, Іван Коломієць, Вадим Коркошко, Олена Лісова, Руслан Новак, Наталія Ткач, Сергій Білоус, Ірина Качанівська, Олена Кірушек, Світлана Рибальченко, Валентина Шминдра.

Випускники не лише місцеві. Нетішинців, звичайно більше, але є тут острожани, мешканці Здолбунова, Рівного, Славути, Ізяслава, Шепе­тівки, Волочиська та сіл регіону. Вони, як мовиться, і до отримання професії вже не сиділи без роботи. Серед випускників  працівники виконавчого комітету Нетішинської міської ради; відділу освіти, Управління праці та соціального захисту населення, КП «ЖКО», ВП ХАЕС та ПАТ УБ ХАЕС, АТ «Державний ощадний банк України», ПАТ «Platinum Bank», Славутського комбінату «Будфарфор», Управління праці та соці­ального захисту населення Острозької міської ради, ПАТ «Фуршет» тощо.

Більшість студентів вишу попередніх років після закінчення навчання та здобуття вищої освіти отримали підвищення на роботі, окремі люди успішно почали займатись приватним підприємництвом.

Вітаючи цьогорічних випускників з отриманням вищої освіти, директор Нетішинської філії Європейського Університету Василь Павлович Лащук наголосив, що дорога до знань безкінечна, починається у дитячому садочку і не завершується ніколи. Принцип безперервності навчання – «фішка» Європейського Університету. Він зазначив, що у Нетішині відкрито бізнес-коледж  денної форми навчання за тими ж спеці­альностями, які опановують і студенти університету. Вони отримують звання «молодший спеці­аліст» і мають можливість продовжити навча­ння у інших вузах. В коледжі працює понад­ 20 дос­відчених висококвалі­фікованих викладачів, серед яких кандидати наук, доценти.  Науково-викладацький склад установи впрова­джує в життя нові технології навчання, індивідуальний підхід до кожного студента з метою орга­нізації найбільш раціонального, ефективного засвоєння знань. Студентами коледжу стають випускники 9-11 класів, а також випускники професійних технічних ліцеїв, які отримали диплом кваліфікованого робітника. Термін навчання   2 роки 10 місяців для студентів, які вступають  на навчання після 9 класу, 1 рік і 10 місяців   для випускників профе­сійних технічних ліцеїв   та зага­ль­но­освітніх шкіл. Отже, Нетішин за рівнем комфорту отримання освіти може сперечатись з обласними центрами.

Є сподівання, що Нетішин поступово «обростатиме» науковим потенціалом. Початок  покладено.

Віктор Гусаров

Фото  Валерія  Валуєва