На Хмельницькій АЕС відбулись публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків

30 листопада в інформаційному центрі Хмельницької АЕС відбулися публічні обговорення питань реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енерго­блоків атомних електростанцій К(з)ПБ, а також плану її екологічних та соціальних заходів.

У обговоренні взяли участь фахівці консультанта групи управління проектом К(з)ПБ, відокремлених підрозділів «Атомпроектінжиніринг» і Хмельницької АЕС, ДП «НАЕК «Енергоатом», представники громадськості та засобів масової інформації регіону розташування атомної станції.

Під час публічного обговорення, учасників зустрічі ознайомили з концепцією та ходом виконання К(з)ПБ. Зокрема, зазначалось, що основні цілі реалізації Програми - це подальше підвищення рівня безпеки енергоблоків України у відповідності до сучасних вимог та норм; впрова­дження відповідних рекомендацій МАГАТЕ­; виконання існуючих зобо­в’язань перед міжнародними фінансовими інституціями.

Витрати на виконання К(з)ПБ здійснюються за рахунок власних коштів «НАЕК «Енерго­атом», а також коштів, наданих як кредити Європейським банком реконструк­ції та розвитку (ЄБРР) та Євратомом. Для проектів,­ що кредитуються­ ЄБРР, банком визначені спеці­альні Вимоги щодо реалізації проекту для ключових аспектів з екологічних та соціальних питань і впливів. Якщо, як у випадку з К(з)ПБ, запропонована діяль­ність стосу­є­ться існуючих об'єк­тів­ або майданчиків, позичальник має прийняти та впровадити План екологічних та соціальних заходів (ПЕСЗ), а також скласти, оприлюднити та виконувати План залучення зацікавлених сторін (ПЗЗС)  протягом виконання проекту.

За словами начальника відділу забезпечення якості та ліцензування управління з якості та ліцензування ВП «Атомпроектінжиніринг» Олексія Сиротинського, в рамках К(з)ПБ заплановано реалізув­ати 1295 заходів для всіх АЕС України, включаючи додаткові так звані «постфукусімські заходи». Доповідач детально зупинився на заходах з підвищення безпеки, які за­плановано здійснити на ХАЕС в рамках продовження експлуатації першого енергоблока та побажав успішно виконати модернізаційно-відновлювальні роботи.

Із станом виконання планів екологічних та соціальних заходів та залучення зацікавлених сторін ознайомив учасників публічних обговорень фахівець групи управління проектом Павло Русинко.

Крім безпосередньо питань впровадження К(з)ПБ, учасників зустрічі цікавили соціальні питання, тарифи на електроенергію, захищеність АЕС, збереження кадрового потенціалу, стан справ щодо спорудження Х/3, впровадження та реалізація проекту «Енергетичний міст «Україна – Європейський Союз» та інші питання функ­ціонування та розвитку міста енергетиків.

Підбиваючи підсумки громад­ських обговорень, директор департаменту комунікацій ДП «НАЕК «Енергоатом» Данило Лавренов зауважив: «Енерго­атом – найбільший виробник електроенергії в Україні, що покладає на компанію великі зобов’язання не лише у плані підвищення безпеки в рамках реалізації інвестиційних проек­тів, важливою є обізна­ність та поінформованість громадськості про діяльність енергокомпанії».

За результатами проведених громадських обговорень будуть оприлюднені відповідні прес-релізи, протоколи, а також підготовлена книга запитань-відповідей.

Фото Віктора Гусарова