На валообертi життя

У кожного підрозділу Хмельницької АЕС своя історія. Зазвичай вона розпочинається підписанням відповідних документів про створення цеху чи відділу. 40 років тому розпочалася біографія турбінного цеху.

19 листопада 1981 року на посаду начальника новоствореного підрозділу станції з наявним  штатом із трьох чоловік був призначений Анатолій Березюк. Набирався колектив.

Згодом право очолювати діяльність колективу турбінного цеху було надано Мефодію Луцику, який опікувався координацією пусконалагоджувальних робіт у турбінному відділенні, а безпосередніми пусковими операціями енергоблока №1 керував В’ячеслав Єпіхін.

Наступний керівник – Євген Григоров – очолював колектив турбіністів значний період часу.  Саме  йому випала місія налаштовувати фахівців на успішне проведення пусконалагоджувальних робіт на другому енергоблоці.

У турбінному відділенні блока №2 було проведено великий об’єм монтажу тепломеханічного обладнання і трубопроводів, зокрема підготовлено до експлуатації системи оливопостачання підшипників і гідропідйому ротора, охолодження генератора, циркводопостачання, технічної води невідповідальних споживачів, системи пожежогасіння та інші технологічні систе­ми. Ці роботи стали підготовчим етапом до встановлення турбіни на валооберт.

У означених операціях активну участь брав Анатолій Куценко (на знімку вгорі), якому згодом була довірена опіка та відповідальність за всю діяльність турбінного цеху.

За чотири десятиліття функціонування турбінного цеху тут неодноразово змінювався штатний розпис: зростали обсяги роботи, одні фахівці йшли на заслужений відпочинок, інші приходили їм на заміну.У всі часи у підрозділі діє важливе правило, що до відповідальних робіт допускаються лише працівники, які неодноразово проявили себе під час експлуатації та випробування основного обладнання, планових ремонтних робіт. Молоді спеціалісти після вузів трудову біографію розпочинають машиністами-обхідниками турбінного устаткування. Конкретними справами вони мають довести, що досконало знають турбінне господарство. І лише потім у них з’являється шанс продемонструвати свої здібності на інженерних посадах.

Нині штат турбінного цеху складається із 152 чоловік.

У структурі  групи супроводження експлуатації, супроводження ремонту обладнання, супроводження реконструкції, модернізації і монтажу обладнання, роботи з персоналом. Нині роботу оперативного персоналу координують начальники змін В’ячеслав Філіппов, Роман Сиротюк,  Олександр Федорчук, Сергій Білецький, Сергій Антонюк, Мирослав Сидорак, Олександр Манаков, Олександр Добринчук, Анатолій Василюк, Костянтин Бичков, Юрій Гайдук, Андрій Бродський, Олег Нечитайло, Володимир Маринчук, Олександр Василишин, Микола Луцюк.

У цеху такими напрямками роботи, як забезпечення технічної, ядерної, радіаційної і пожежної безпеки, виконання режимів роботи обладнання, розробка технічних розпоряджень, разових програм випробувань займається група супроводження експлуатації, якою опікується заступник начальника турбінного цеху з експлуатації Євгеній Гришко.

Великий об’єм робіт доводиться виконувати колективу групи супро­водження ремонту обладнання під керівництвом заступника начальника цеху з ремонту Олексія Кухарука. Основний напрямок роботи підрозділу – реалізація заходів із забезпечення надійної та безаварійної роботи основного і допоміжного тепломеханічного устаткування. Здійснюється це шляхом підготовки і проведення технічних опосвідчень, гідравлічних випробувань обладнання, систематичного контролю за якістю технічного обслуговування, своєчасною підготовкою устаткування до ремонтів і якісним прийманням його після ремонтів, контролем за дотриманням термінів проведення обслуговування та ремонту, завчасним внесенням змін у проектну та конструкторську документацію.

Одним з найскладніших завдань, покладених на групу ремонту турбінного цеху, є виявлення дефектів у діючому обладнанні, що можуть призвести до аварійних ситуацій. З цією метою, персонал групи  здійснює щоденні обходи і огляди устаткування та робочих місць задля завчасного запобігання ймовірних поломок та порушень у безпечній експлуатації.

На вістрі запровадження передових технологій і заміни застарілих вузлів, обладнання стоїть група супроводження реконструкції, модернізації і монтажу обладнання, якою керує заступник начальника цеху з монтажу та реконструкції Дмитро Карпинський. За його словами, турбінне обладнання, яке нині експлуатується на Хмельницькій АЕС, в основному було виготовлене ще на початку вісімдесятих років. Воно перебуває у працездатному стані і має високий ступінь надійності. Але, як відомо, під час експлуатації воно все ж таки зношується і потребує реконструкції, модернізації або повної заміни. Мова не ведеться про заміну цілого турбоагрегата або всієї системи теплообмінного обладнання.

Спеціалісти Хмельницької АЕС активно працюють над тим, щоб провести модернізацію окремого турбінного обладнання із залученням вітчизняних спеціалістів.Для успішного виконання виробничих функцій у колективі не другорядне значення має психологічний мікроклімат.

На цьому поприщі велике поле діяльності у групи по роботі з персоналом під керівництвом заступника начальника цеху Володимира Рубаса. Він умовно розділяє свій цех на три групи: ветерани виробництва, спеціалісти із досвідом роботи у десять і більше років і молоді працівники. За його словами, їх усіх єднає усвідомлення  відповідальності за кінцевий результат. А він у турбіністів єдиний – стабільна і безпечна робота закріпленого устаткування. Зараз основу колективу турбінного цеху складають колишні випускники технічних вишів  Києва, Севастополя, Вінниці, Одеси. Кожен з них, переступивши поріг станції, був налаштований, що навчання доведеться продовжувати і під час виробництва. За твердженням теперішнього очільника ТЦ - «головне досягнення – це колектив!».

Окремою темою в історії турбінного цеху є працівники, для яких робота у цьому підрозділі стала своєрідним стартовим майданчиком для підвищення кваліфікації та одержання можливості реалізації своїх фахових досягнень на інших посадах Хмельницької АЕС.

Турбінний цех, як робоче місце  значиться у трудових біографіях заступника головного інженера ХАЕС з експлуатації Євгена Носикова, заступника головного інженера по загальностанційних об’єктах Андрія Данилюка. Гарт турбіністів пройшли начальники змін станції Анатолій Бабкін, Олександр Василик, Богдан Джичка, Сергій Погонець. Нині відповідальними за роботу діючих енергоблоків на посадах начальників змін є колишні турбіністи Володимир Ходак, Віктор Третяк, Віталій  Климчук, Арсен Міносян, Євген Петровський, Руслан Будяківський. Посаду начальника цеху вентиляції і кондиціювання обіймає Костянтин Кічан, начальника відділу модернізації та реконструкції – Олександр Косік, відділу планування і проведення ремонту – Іван Микитенко. Цей перелік не обмежиться принаймні ще двома десятками інших працівників.Колектив турбінного цеху пишається не тільки гарними показниками у роботі, а й умінням організовувати змістовний відпочинок.

В числі превалюючих фізкультура і спорт. Команда турбінного цеху у поєдинках у залік станційної спартакіади постійно виборює призові місця. Про це красномовно свідчать численні медалі та кубки, які «оселились» на видному місці у кабінеті начальника турбінного цеху Анатолія Куценка.

До речі, він сам є пропагандистом здорового способу життя та цікавих захоплень, серед яких риболовля. Серед турбіністів значна кількість прихильників активного відпочинку, які долають туристичні стежки гірських масивів, рівнин із красивими краєвидами, мандрують містами України і світу.

Олександр Шустерук

Фото Євгена Цибульського