Три десятилiття турбiнного цеху

Турбінному цеху підпорядковане велике технічне господарство, яке переважно сконцентроване у машинному залі. Для учасників численних делегацій, які навідуються на електростанцію, турбінне відділення здається велетенською “колекцією” металевих конструкцій. Тамтешня «гігантоманія» вражає.Традиційно скла­­лося так, що саме на основі оглядин машзалу формується  враження про роботу електро­станції.

 За час тридцятирічного функціонування турбінного цеху тут не раз змінювався штатний розпис: зростали обсяги роботи, одні працівники йшли на заслужений відпочинок, а інші приходили їм на заміну. У всі часи тут діє важливе правило, що до відповідальних робіт допускаються лише “загартовані” під час  планових ремонтних робіт та випробувані  експлуатацією обладнання працівники. Молоді спеціалісти після вузів, як правило, свою трудову біографію розпочинають машиністами-обхідниками турбінного устаткування. На такій посаді вони зазвичай працюють кілька років, а, потім мають конкретними справами довести, що досконало знають турбінне господарство. І лише тоді у них з’являється шанс продемонструвати свої здібності на інженерних посадах.

У колективі турбінного цеху пам’ятають історію підрозділу. Цех було засновано 19 листопада 1981 року, і першим його начальником був призначений Анатолій Березюк. В штаті було лише три людини. Згодом право очолювати діяльність колективу турбінного цеху було надано Мефодію Луцику, який координував пусконалагоджувальні роботи у турбінному відділенні першого енергоблока. Його колега Євген Григоров керував колективом значний період часу.  Саме  цьому фахівцю випало налаштовувати колектив  на успішне проведення пусконалаго­джувальних робіт на другому енергоблоці. У турбінному відділенні №2 було проведено великий об’єм монтажу тепломеханічного обладнання і трубопроводів, зокрема підготовлено до експлуатації системи маслопостачання підшипників і гідропідйому ротора, охолодження генератора, циркводопостачання, технічної води невідповідальних споживачів і охолодженої води вентиляційних установок струмопроводів, системи пожежогасіння та інші технологічні системи. Ці роботи стали підготовчим етапом до встановлення турбіни на валооберт. У цих операціях активну участь брав і Анатолій Куценко. Тепер він головний менеджер у підрозділі  турбіністів.

Нині штат турбінного цеху складається із 176 чоловік. У його структурі є групи супроводження експлуатації, супроводження ремонту обладнання, супроводження реконструкції, модерні­зації і монтажу обладнання, роботи з персоналом. Роботу оперативного персоналу координують начальники змін Іван Захарченко, Вячеслав Філіпов, Роман Сиротюк, Костянтин Кічан, Олександр Федорчук та інші.

У цеху такими напрямками роботи, як забезпечення технічної, ядерної, радіаці­йної і пожежної безпеки, виконання режимів роботи обладнання, розробка технічних розпоряджень, разових програм випробувань тощо займається група супроводження експлуатації, якою опікується заступник начальника турбінного цеху з експлуатації Євгеній Гришко. У важливих справах вирішення нагальних виробничих питань йому допомагають провідні інженери з експлуатації Віктор Сідлецький, Сергій Панюк, інженери з експлуатації Віктор Пастухевич, Віктор Кобилинський, Богдан Ференчук. У цій групі свого часу професійного досвіду набували колишній начальник турбінного цеху Євген Григоров і нинішній – Анатолій Куценко. Попередник Євгена Гришка на посаді ЗНТЦ Євген Носиков на даний час очолює цех налагодження та випробування устаткування.

Великий об’єм робіт доводиться виконувати колективу групи супроводження ремонту обладнання під керівництвом заступника начальника з ремонту Олексія Кухарука. Поряд з ним оперативно вирішують важливі виробничі завдання провідні інженери з експлуатації Володимир Клітний, Василь Кунець, Оксана Данилюк, Віра Теряєва, Олег Остапчук, інженер з експлуатації Сергій Добринчук, інженер з ремонту Оксана Галицька.

На вістрі запровадження передових технологій і  заміни застарілих вузлів, обладнання стоїть група супроводження реконструкції, модернізації і монтажу обладнання, якою керує заступник начальника з монтажу та реконструкції Дмитро Карпинський.

Для успішного виконання виробничих функцій у колективі не другорядне значення має психологічний мікроклімат. На цьому поприщі велике поле діяльності у групи по роботі з персоналом під керівництвом заступника начальника Володимира Рубаса.

- Кожен підрозділ нашої електростанції умовно можна розділити на три групи,- розповідає Анатолій Куценко: ветерани виробництва, спеціалісти із досвідом роботи у десять і більше років і молоді працівники. Ми пишаємось кожним досвідченим працівником незалежно від стажу роботи. Головне – усвідомлення працівником  відповідальності за кінцевий результат. А він у нас єдиний – стабільна і безпечна робота закріпленого устаткування. Я вдячний кожному за сумлінну працю.

За період роботи турбінного цеху тут склались і свої виробничі династії -  діти продовжують естафету батьків, також існує сімейний підряд. Це стосується сімей Рубасів, Захарченків, Єпіхіних, Лукінових, Панчуків, Кор­нієнків, Федорчуків, Багінських, Тарасенків, Мельників, Другових.

Зараз основу колективу турбінного цеху складають колишні випускники технічних вишів  Києва, Севастополя, Вінниці, Одеси. Кожен з них, переступивши поріг турбінного цеху, був налаштований, що навчання доведеться продовжувати і під час виробництва.

В колективі в пошані фізкультура і спорт. Команда турбінного цеху бере участь у поєдинках в залік станційної спартакіади і виборює призові місця. Серед турбіністів є прихильники активного відпочинку, які долають туристичні стежки Карпат, Криму. Зокрема начальник цеху Анатолій Куценко демонструє приклад, як можна після напружених буднів відпочити на березі водойм із спінінгом у руках. І має послідовників.

Олександр Шустерук

Фото Валерія Валуєва