На турбогенераторі триває ремонт

На другому енергоблоці ВП ХАЕС триває середній ремонт турбогенератора із заміною ротора, капітальний ремонт якого здійснено із заміною обмотки за технологією фірми ALSTOM (Польща). Роботи щодо капітального ремонту ротора виконувались з метою відновлення працездатності та підвищення його експлуатаційних характеристик.

- Капітальні ремонти роторів на швидкохідних турбогенераторах з їх подальшою заміною, - розповідає заступник начальника електроцеху з ремонту Ігор Полович, - проводяться відповідно до технічного рішення ДП НАЕК «Енергоатом». Ротор турбогенератора енергоблока № 2 - другий в державі, що пройшов модернізацію (перший – експлуатується на енергоблоці № 3 ВП ЮУАЕС). Роботи виконуються згідно із затвердженим графіком. Завершено роботи на обмотці статора турбогенератора, заведений ротор. Продовжуються ремонтні роботи на збудниках, ущільненнях валу ротора генератора, триває підготовка до встановлення торцевих щитів, газоохолоджувачів турбогенератора і повітряохолоджувачів збудників.

До виконання складних робіт на турбогенераторі залучені працівники ремонтних служб, які мають високу кваліфікацію. Ремонтом генератора займається бригада з ремонту високовольтних двигунів та генераторів ЕЦ, роботою якої керує майстер Роман Перчишин. На ВП ХАЕС він трудиться шість років, а перед цим займався проведенням ремонтних кампаній на АЕС України та Росії у складі фірм «Львіватом­енергоремонт» та виробничо-господарського центру «Піраміда».

- Капітальний ремонт ротора, який виконали польські спеціалісти фірми ALSTOM, - коментує Роман Перчишин, - ми вважаємо був необхідний для подальшої  експлуатації турбогенератора енергоблока №2 ВП ХАЕС. Основні ремонтні роботи ми виконуємо під технічним наглядом працівника цієї фірми. За технологією фірми ALSTOM, перед пуском енергоблока № 2, були виконані роботи щодо заміни обмотки статора, що в свою чергу дозволило усунути ряд конструктивних недоліків турбогенераторів даного типу. Поряд зі мною трудяться електрослюсарі, які набули великого практичного досвіду у підрядних організаціях. Серед них Віктор Токарчук, Михайло Тимань та інші колеги.

Олександр Шустерук

На знімку: майстер Роман Перчишин, електрослюсарі Віктор Токарчук та Михайло Тимань на робочому місці обговорюють хід проведення ремонтних робіт.