Навчaння – процес перманентний

Приказка стверджує, що коли у 20 років розуму­ немає,  то вже не буде, у 30 не оженився –  не сподівайся на кохання, у 40 років відсутнє здоров’я  – готуй пігулки…

Свою сорокову весну Костянтин Коба зустрів у «всеозброєнні»: не обділений розумом, посадами, любов’ю і знаходиться у добрих фізичних кондиціях. Отрима­ні у спадок від батьків якості на кшталт наполегливості, цілеспрямованості, далекоглядності, він тільки примножував і збагачував власними чеснотами.

Хіба не є свідчення цьому отримання свідоцтва про підвищення кваліфікації за програмою навчальної корпоративної підготовки перспективного кадрового резерву президента «НАЕК «Енергоатом»? Президент «Міжнародного інституту менеджменту» Ірина Тихомирова під час  урочистої церемонії  відзначила, що МІМ-Київ вклав у цю програму свої най­кращі інтелектуальні ресурси, а слухачі з Енергоатома відрізняються чітким розумінням важливості нових знань. Вона переконана, що  курс прослухали майбутні успішні лідери атомної енергетики України.  З-поміж 17 слухачів (четверо – представники ХАЕС) був і Костянтин Коба. Сам претендент на лідерство у компанії особливу увагу звертає на  економічну складову функціонування атомної енергетики, підвищення її ефективності. Має власний погляд на розвиток галузі, складові взаємодій з виробником і споживачем.

Йому не в диковинку вчитись, бо вважає це перманентним процесом. Тим більше, що науки давались йому легко. В школі віддавав перевагу фізико-математичному напряму. Нетішин, куди сім’я переїхала з Вірменії, заклав міцні основи точних дисциплін. Відтак Костя легко вступив на фізичний факультет Львівського університету і був досить успішним студентом. Незважаючи на необхідність здавати заліки та колоквіуми,  багато часу приділяв фізкультурі,  займаючись різними ігровими видами спорту. А  під час канікул мав нагоду стажуватись на станції оператором реакторного  відділення. Не обій­шлось без допомоги батька, Миколи Костянтиновича, який працював на посаді, яку нині обіймає Костянтин. Відтоді хлопець вже не бачив себе поза межами атомної енергетики.

Після закінчення університету Костянтин потрапляє на ХАЕС в якості провідного інженера реакторного цеху. Умовами праці за цією спеціаль­ністю передбачено, що слід мати профільні знання. Він вступає на теплофізичний факульт­ет міжвідомчого інституту перепідготовки кадрів НТТУ КПІ, отримує ліцензію на управління ядерною установкою. Згодом вже більше за інерцією у 1999-2001 роках також заочно вчиться на економіста-менеджера у Харківському державному технічному університеті сільського господарства, де знаходить  собі  наукового кері­вника для майбутньої дисертації. Тему обрав таку, що  для атомної енергетики близька і актуальна: «Моделі і методи розв’язання задач маршрутизації при ліквідації наслідків техногенних аварій». П’ять років праці, мотання між Нетішином і Харковом завершились захистом. Сам захис­т виглядав дещо кумедно: претендент на здобуття кандидата фізико-математичних  наук  Костянтин Миколайович Коба у «парадному» костюм­і і на… милицях відбивається від атак опонентів. Справа у тому, що напередодні на Хмельницькій АЕС проходили фінальні ігри баскетбольного турніру, під час якого нашому герою зламали ногу. Не повезло, проте в іншому все склалось вдало:  отримав квартиру, одружився, збільшив сім’ю на двох славних послідовників прізвища Коба. Водночас просувався і професійними щаблями. Провідний інженер управління реактором блока №2 та 1, начальник зміни реакторного цеху, начальник зміни блока, у 2007-2010 роках – начальник зміни станції. Останні шість років – головний інспектор станції.

Робота вимагає великого обсягу спеціальних знань, постійного контролю і самоконтролю, значного навантаження по звітностях. На нього покладені інспекційні перевірки дотримання ліцензіатами, фізичними та юридичними особами, які здійснюють діяльність на станції, законодавства, вимог норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки в частині експлуатації та ремонтного обслуговування ядерних установок і об’єктів; перевірки впровадження та функціонування системи управління якістю на окремих етапах життєвого циклу ядерних установок, наявність та функціонування системи управління якістю підрядних організацій; організація контролю експлуатуючою організацією за забезпеченням якості робіт персоналом підрядних органі­зацій під час проведення ремонту, технічного обслуговування, монтажних, пусконалагоджувальних робіт;  розслідування порушень в роботі, пов’язаних з діями або участю ліцензованого персоналу; участь  та контроль роботи екзаменаційної комісії експлуатуючої організації під час первинної та періодичної перевірок знань з питань ядерної та радіаційної безпеки у персоналу і посадових осіб, які забезпечують ядерну та радіаційну безпеку…

Коли все встигає? Питання більше риторичне. Він  легкий на підйом, впевнений у собі, комунікабельний і без претензій на зірковість. Так само любить футбол та баскетбол, але віддає перевагу риболовлі, у часи спокою роздумує над аспектами покращання  виробництва і подекуди світовими  проблемами.

Головний ресурс атомної енергетики – соці­ально інноваційні люди, до яких належить і Костянтин Коба, – невичерпний.

Віктор Гусаров

 Фото автора