За прогнозами синоптиків і аналітиків Міністерства з надзвичайних ситуацій України, у більшості регіонів нашої держави навесні очікується значний паводок. Ця тема стала актуальною і для спеціалістів ХАЕС, які займаються обслуговуванням гідротехнічних споруд, бо експлуатація водосховища електростанції пов`язана із весняним надходженням води, яку приносить сюди річка Гнилий Ріг.

Так  повелося, що саме в цей період у прилеглих до водойми-охолоджувача населених пунктах поширю­ються чутки про ненадійність дамби і про можливі над­звичайні ситуації. Найбільше такими настроями переповню­ються жителі Острога. Саме ця  обставина стала приводом для  проведення прес-конференції для представників регіональних ЗМІ безпосередньо на території водосховища, щоб, як мовиться, все побачити на власні очі.

Коли автомобіль із журналістами та представниками електро­станції по дамбі рухався в бік паводкового водоскиду, всі увагу звернули на велику кількість на водоймі диких качок, а в деяких місцях і лебедів.

- Тут для пернатих комфортні умови, водосховище взимку не замерзає, та й у воді є чим поживитись, - розповідає начальник гідротехнічного цеху Віктор Турицький. - Крім цього, птахи захищені від підступних браконьєрів, бо водойма перебуває під контролем охорони.

Коли делегація прибула на територію паводкового водоскиду, її зустрів працівник загону відомчої воєнізованої охорони. Перші запитання представників ЗМІ були адресовані саме йому. Відповідь була лаконічною: ”Територія водосховища ретельно оглядається. У найвід­даленіші місця постійно навідується мобільна рейдова бригада.”

Про основні гідротехнічні споруди, від роботи яких залежить експлуатація водосховища, розповів Віктор Турицький. За його словами, зараз розпочався процес поповнення водойми. Це відбувається за рахунок надходження води, яку приносить річка Гнилий Ріг. Загальна площа водозабору складає 90 квадратних кілометрів. Попередньо підраховано, що за період інтенсивного танення снігу до водосховища може надійти додатково не більше 2,4 мільйона кубометрів води. Якщо враховувати пос­тійний стік річки Гнилий Ріг, то до початку літа загальна кількість додаткової води буде становити не більше 14 мільйонів кубометрів. Це аж ніяк не створить проблем для його повноцінної експлуатації, бо резерв наповнення розрахований на значно більшу її кількість.

- Щоб при піднятті рівня води у нашій водоймі спра­цьо­вував автоматичний во­доскид, залишається 70 сантиметрів. Це запас дуже значний, - уточнив Віктор   Іванович.

Під час спілкування журналісти також довідались, що вода, яка утвориться у процесі танення снігу, не вся потрапить до водосховища. Значна її кількість на прилеглій території просочиться у землю. Товщина промерзання грунту на окремих ділянках не перевищує 8-12 сантиметрів.

Із уст Віктора Івановича прозвучала інформація і про постійний контроль за надійністю дамби. Вона експлуатується згідно з затвердженою технічною документацією, а контроль відбувається за багатьма технологічними показниками, серед яких є фільтрація води через тіло дамби. Річна її кількість не перевищує 32 мільйони кубометрів, коли згідно із нормативними документами, граничний показник може сягати до 52 мільйонів кубометрів. Вся вода, яка опинилася поза межами дамби, збирається у  каналі фільтраційної води і перекачується знову до водосховища.

Начальник гідротехнічного цеху наголосив на тому, що для ХАЕС вже тривалий період не має потреби робити відбір води з річки Горинь, яка, до речі, за фізикохімічними показниками значно гірша, ніж у водосховищі.

У прес-конференції на території водосховища також взяли участь начальник першого загону державної пожежної охорони Іван Козійчук, начальник управління з питань аварійної готовності та реагування Сергій Дубина, які запевнили, що на ХАЕС відповідні служби завжди готові до будь-яких надзвичайних ситуацій. Також прозвучала інформація про позитивні висновки під час обстеження дамби водосховища спеціалістами Придніпровської академії архітек­тури та будівниц­­-тва, а також комісією НАЕК «Енерго­атом», до складу якої були залучені науковці багатьох вітчизняних інститутів.

Олександр Шустерук

Фото  автора