На Хмельницькій АЕС під керівництвом заступника головного інженера по загальностанці­йних об’єктах Геннадія Панасенка відбулось засідання протипаводкової комісії, створеної на основі відповідних наказів ДП «НАЕК «Енергоатом» та ВП «ХАЕС». Геннадій Олексійович зазначив,  що попере­дньо члени комісії про­вели обстеження гідротехнічних споруд. Зокрема, було перевірено технічний стан дамби ставка-охоло­джувача, повеневий водоскид, обстежено територію в басейні річки Гнилий Ріг, яка впадає у водосховище електростанції. Розрахунки показують, що значного паводка у нашому регіоні не очікується.

Геннадій Панасенко провів аналіз заходів, здійснення яких передбачено «Програмою обстеження енергопідприємств з питань безаварі­йного пропуску паводка і льодоходу «Державної інспекції з експлуатації електричних станцій та мереж». Так, зокрема, розроблений порядок взаємодії з органами виконавчої влади. Все здійсню­ється на основі відповідної Інструкції. Для ліквідації імовірних аварій та їх наслідків розроблений та введений в дію Аварійний план, в якому передбачено порядок оповіщення та інформування, а також дії у випадку порушення цілісності дамби водосховища. Заступник головного інженера зробив аналіз інших заходів, що передбачені цією програмою.

Про основні гідротехнічні споруди, від роботи яких залежить експлуатація водосховища, розповів начальник гідротехнічного цеху Віктор Турицький. За його словами, зараз розпочався процес поповнення водойми. Це відбувається за рахунок надходження води, яку приносить річка Гнилий Ріг. Загальна площа водозабору складає 90 квадратних кілометрів. На сьогодні рівень водосховища електростанції перебуває на відмітці 202 метри 40 сантиметрів. До максимального його заповнення є запас 60 сантиметрів, що складає майже 15 мільйонів кубометрів води. Надходження її у такій кількості не передбачається, дамба ставка-охолоджувача перебуває під постійним контролем. Вона експлуатується згідно з затвердженою технічною документацією, а контроль відбувається за багатьма технологічними показниками, серед яких фільтрація води через тіло дамби. Річна її кількість не перевищує 32 мільйони кубометрів, коли згідно із нормативними документами, граничний показник може сягати до 52 мільйонів кубометрів. Вся вода, яка опинилася поза межами дамби, збирається у  каналі фільтраційної води і перекачується знову до водосховища.

Спеціалісти електростанції наголошують, що для ХАЕС зараз немає потреби робити забір води з річки Горинь, яка, до речі, за фізикохімічними показниками значно поступається тій, що у водосховищі. Важливим також є те, що ми не станемо свідками повені чи паводка.

Олександр Шустерук