У селі Межиріч Острозького району  співробітники Головного управління ДСНС України у Рівненській області провели навчальний семінар щодо порядку дій населення в разі виникнення радіаційної аварії на ВП «Хмельницька атомна електростанція». У семінарі взяли участь представники територіальних громад зони спостереження Хмельницької  АЕС, а саме Острозького, Здолбунівського, Гощанського районів та міста Острог. Вони були представлені  посадовими особами, що займаються  питаннями цивільного захисту, очільниками комісій з питань евакуації підприємств, установ і організацій, начальниками збірних і проміжних пунктів евакуації населення, керівниками та співробітниками підрозділів ГУ ДСНС тощо.

Відкриваючи семінар, голова Острозької райдержадміністрації Богдан Турович  зазначив, що ефективність управління заходами у разі виникнення  надзвичайних ситуацій залежить від рівня професіоналізму та компетентності керівних кадрів органів управління цивільного захисту, які відповідно до своїх повноважень здійснюють організацію із забезпечення безпеки та захисту населення і територій.

Перед присутніми  виступив  заступник начальника ГУ ДСНС у Рівненській області полковник служби цивільного захисту Олександр Мохрик . Він сказав, що у разі виникнення аварії на ВП «Хмельницька АЕС» з викидом радіоактивних речовин, в зону забруднення можуть потрапити місто Острог та 82 населених пункти Острозького, Здолбунівського та Гощанського районів із загальною чисельністю населення понад 59 тисяч осіб. Матеріальні збитки від такої аварії оцінюватимуться у сотні мільйонів гривень,  крім цього буде завдана  шкода для здоров’я людей та стануться екологічні наслідки на десятки років.

У ході семінару взяли участь і представники Хмельницької АЕС. Начальник лабораторії зовні­шнього радіаційного контролю цеху радіаційної безпеки Андрій Тіщенко розповів про основні завдання підрозділу, яким він керує, та зупинився на основних принципах радіаційного контролю у зоні спостереження Хмельницької АЕС. За його словами, на Хмельницькій АЕС налагоджено  відображення на офіційному веб-сайті інформації про радіаційний стан та погодні умови 30-кілометрової зони спостереження  в режимі «он-лайн». Дані безупинно обробляються на метеостанції та постах контролю автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) і автоматично передаються на веб-сайт у розділи «Значення гамма-фону» і «Метеопараметри». Відображення такої інформації впроваджено завдяки створеному фахівцями станції програмному продукту, що дозволяє транслювати всі показники про радіаці­йний стан, отримані від АСКРО.

Андрій Тіщенко прокоментував для учасників семінару принципи роботи автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки. Вона призначена для здійснення безупинного автоматичного контролю радіаційної обстановки на промисловому майданчику Хмельницької АЕС, у санітарно-захисній зоні, у 30-кілометровій зоні спостереження при всіх режимах роботи електростанції. АСКРО збирає інформацію у режимі реального часу, довгостроково її зберігає і надає поточну і ретроспективну інформацію про метеорологічні параметри та радіаційний стан у встановлених місцях контролю. До її складу  входять 15 постів-контейнерів радіаційного контролю, чотири з яких розміщені на проммайданчику, а решта - у 30-ти кілометровій зоні. Також на проммайданчику знаходиться 14 постів контролю потужності дози гамма-випромінювання. Інформація з постів передається на станцію збору даних центрального поста контролю та на дві станції збору даних, які розташовані на проммайданчику АЕС. Інформація надходить кабельними лініями зв’язку і радіоканалами. Персонал лабораторії зовнішнього радіаційного контролю слідкує за  функціонуванням всіх технічних і програмних засобів АСКРО в цілодобовому режимі.

Про діяльність відділу охорони навколишньо­го середовища Хмельницької АЕС розповів заступник начальника ВОНС Олександр Голод. За його словами, персонал підрозділу здійснює контроль довкілля у санітарно-захисній зоні (2,7 км) та зоні спостереження (30 км) навколо ХАЕС. Активно впроваджуються заходи, що спрямовані на зменшення  впливу  електростанції на навколишнє середовище. Проводиться інвентаризація викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря та контроль за викидами згідно Заходів, передбачених Дозволами на викиди. Показовим є те, що еколого-хімічна лабораторія відділу охорони навколишнього середовища кожних п’ять років атестується на право фізико-хімічних вимі­рювань під час контролю стану навколишнього природного середовища. Це засвідчується у спеціальному  «Свідоцтві про атестацію».

На основі слайдів Олександр Васильович зробив порівняльну характеристику статистичних даних про стан довкілля. Він запевнив, що персонал Хмельницької АЕС постійно працює над зменшенням техногенного впливу на навколишнє середовище. За всі роки експлуатації двох енергоблоків не зафіксовано фактів погіршення екологічної ситуації у зоні спостереження.

Більш детальну інформацію про оповіщення та передавання інформації на випадок винекнення надзвичайної ситуації на проммайданчику Хмельницької АЕС оприлюднив провідний інженер з організації протиаварійних тренувань Олег Білокур. Він зазначив, що при виявленні ознак аварії на ВП ХАЕС начальник зміни станції негайно оповіщає про небезпеку персонал і керівництво і, в разі необхідності, дає розпорядження про застосування заходів щодо захисту персоналу. Оповіщення персоналу на майданчику АЕС проводиться: через радіотрансляційну мережу з радіотрансляційного вузла ВП ХАЕС; через систему оповіщення по території проммайданчика шляхом передачі мовної інформації через вуличні гучномовці та гучномовці в будівлях; шляхом включення сирен.  Оповіщення керівництва ВП ХАЕС виконується за допомогою систем «Асамблея» та «Спрут-інформ».  Також проводиться оповіщення зовнішніх організацій. Для цього застосовується телефонний зв'язок, інформація дублюється передачею повідомлення по факсу згідно з аварійним планом та Аварі­йним довідником. Після завершення класифікації надзвичайної ситуаці, черговий телефоніст оповіщає персонал, що знаходиться на майданчику,  керівництво АЕС, а також  чергових диспетчерів ДП «НАЕК «Енергоатом», групи моніторингу ядерних установок АТЦ,  ДСНС України в Хмельницькій області, ДСНС України в Рів­ненській області, управління з питань ЦЗН Хмельницької ОДА, управління з питань ЦЗН Рівненської ОДА, главу Хмельницької ОДА, начальника інспекції з ядерної безпеки на ХАЕС та ряд інших відповідальних осіб організацій і відомств нашої держави.

Представники Хмельницької АЕС відповіли на низку запитань, які прозвучали із уст представників Головного управління ДСНС України у Рівненській області, представників територіальних громад зони спостереження.

Із загальною інформацією стосовно розвитку ядерної енергетики в Україні та світі, а також алгоритмом дій населення в разі радіаці­йної аварії на ХАЕС відповідно до рівнів небезпеки, присутніх детально ознайомили заступник начальника управління організації реагування на надзвичайні ситуації та цивільного захисту ГУ ДСНС полковник служби цивільного захисту Іван Жакун та провідний фахівець відділу організації заходів цивільного захисту ГУ ДСНС капітан служби цивільного захисту Роман Бондар.

У ході семінару також виступили представники управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту облдержадміністрації, обласного управління охорони здоров’я та навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності. Фахівці ознайомили присутніх з нормативно-правовим забезпеченням, методикою планування організаційних заходів з оповіщення та евакуації населення, порядком здійснення невідкладних  заходів йодної профілактики серед громадян у разі виникнення радіаційної аварії, організацією роботи збірних і проміжних пунктів евакуації тощо.

Олександр Шустерук

Фото автора