Інформація про радіаційний стан  в режимі «он-лайн»

Хмельницька АЕС впровадила відображення на офі­ційному веб-сайті інформації про радіаційний стан    та погодні умови 30-кілометрової зони спостереження  в режимі «он-лайн».

Дані безупинно обробляються на метеостанції та постах контролю автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) і автоматично передаються на веб-сайт у розділи «Значення гамма-фону» і «Метеопараметри».

Відображення такої інформації впроваджено завдяки створеному фахівцями станції програмному продукту, що дозволяє транслювати всі показники про радіаційний стан, отримані від АСКРО.

Довідка. АСКРО призначена для здійснення безупинного автоматичного контролю радіаційної обстановки на промисловому майданчику Хмельницької атомної електростанції, у санітарно-захисній зоні, зоні спостереження (30-кілометрова зона) при всіх режимах роботи станції.

АСКРО збирає інформацію у режимі реального часу, довгостроково її зберігає і надає поточну і ретроспективну інформацію про метеорологічні параметри та радіаційний стан у встановлених місцях контролю.

До складу АСКРО входять 15 постів-контейнерів радіа­ційного контролю, чотири з яких розміщені на проммайданчику, а решта у 30-ти кілометровій зоні. Також на проммайданчику знаходиться 14 постів контролю потужності дози гамма-випромінювання. Інформація з постів передається на станцію збору даних центрального поста контролю та на дві станції збору даних, які розташовані на проммайданчику АЕС. Інформація надходить кабельними лініями зв’язку і радіоканалами (для постів контролю у санітарно-захисній зоні і зоні спостереження).

Персонал АСКРО забезпечує контроль функціонування всіх технічних і програмних засобів АСКРО в цілодобовому режимі.