Серед трiумфаторiв свiтового самбо – Ярослав Давидчук

Чемпіонат світу – місце, де визначають кращих з кращих у конкретних обставинах. Цьогоріч місцем визначення тріумфаторів світового форуму з боротьби самбо стала столиця Узбекистану Ташкент. Це місто є штаб-квартирою Союзу самбо Азії, що об’єднує 28 національних федерацій континенту.

Цьогорічні змагання стали першим чемпіонатом світу, який Міжнародна федерація самбо проводила після отримання влітку поточного року повного визнання з боку Міжнародного олімпійського комітету. Відтак чекаємо включення самбо у олімпійську програму.

Для молодого і надзвичайно перспективного спортсмена з Нетішина Ярослава Давидчука ця обставина має бути мотиватором у подальшому. Врахуємо, що юнак вже не раз доводив свою перевагу над візаві на форумах найвищого ґатунку.

На нинішньому чемпіонаті світу він увійшов в число призерів. Тріумфував у вазі до 98 кг господар змагань Нодирджон Мерхальков. Срібло дісталось росіянину Антону Коновалову. Ярослав Давидчук і  Герард Ванлиер з Камеруну піднялись на бронзову сходинку чемпіонату світу.У змаганнях взяли участь представники 50 країн світу.

У спортивному розряді самбо серед чоловіків наша країна має три медалі: срібло виборов у вазі понад 98 кг  Олексій Моісєєв (понад 98 кг, Київ, тренери – Іван Горбань і Василь Моісєєв), бронзу – Ярослав Давидчук (до 98 кг, Хмельницька область, тренери – Геннадій Горохов і Федір Загура) та Дмитро Стаценко (до 88 кг, Донецька область, тренери – Вадим Рогач і Валерій Пархоменко). Враховуючи бойовий розділ, наша команда повертається із  вісьмома  медалями (2 - 3 - 3).

За підсумками 2019 року Ярослав Давидчук був названий кращим самбіс­том країни. Це не титул, а відзнака, яку надзвичайно важко заслужити. А приводом для визнання стала перемога Ярослава на чемпіонаті Європи. Під час двобоїв йому протистояли багаторазові чемпіони світу, переможці найпрестижніших змагань. До того ж це атлети, що досягли надзвичайної фізичної форми.

Ярослав Давидчук у послужному списку вже має звання чемпіона світу та Європи серед спортсменів до 20 років. На Кубку Європи серед дорослих здобув срібло і виборов бронзу на чемпіонаті Європи. І ось нове досягнення. Це ще один крок уперед.

А наполегливості йому не позичати.У спортивний зал КДЮСШ первинної ­профспілкової організації  ХАЕС він прийшов у 2007 році. Займався у заслуженого майстра спорту Руслана Задворного. Далі перейшов під крило заслуженого тренера України Геннадія Горохова. Він вважає тренера геніальним, бо той відчуває, як мовиться, кожен нерв вихованця.

Якщо назвати лише прізвища тих, хто завдячує Геннадію Васильовичу прекрасним спортивним життям, то зустрінемо видатних атлетів, знаних на міжнародних аренах – заслужених майстрів спорту Івана Васильчука (чемпіон світу, переможець II Всесвітніх ігор єдиноборств), Дмитра Бабійчука (чемпіон Європи, срібний призер II Всесвітніх ігор єдиноборств), Руслана Задворного (переможець Кубка світу), Юрія Пилипчука (дворазовий чемпіон світу з бойового самбо), призерів чемпіонатів Європи і світу  Романа Шашкова, Сергія Оніщука, Віктора Максимчука, Сергія Пилаєва,  Романа Ріпу, Ігоря Музику, Володимира та Віталія Гонгало, Тараса Кравчука. Неодноразовими переможцями та призерами чемпіонатів України були Олександр Брус та Олександр Мирончук, Богдан Шершень, Ігор Ющук, Богдан Цисар, Сергій Шпак, Микола Сидор, Дмитро Руй, Антон Яворський, Олексій Терлецький, Максим Луцик, Степан Гонтарук…

Чемпіон світу Іван Васильчук від імені усіх вихованців визначив Геннадія Горохова як батька нетішинського самбо. І це не перебільшення.

У сфері фізичної культури та спорту Г.В. Горохов з 1988 року на посаді тренера-викладача з боротьби самбо та дзюдо Нетішинської комплексної дитячо-юнацької спортивної школи. Закінчив  Тульський державний педагогічний інститут, майстер спорту СРСР з боротьби самбо. У 1999 році йому присвоєно звання «Заслужений тренер України». Більше 15  років був тренером чоловічої збірної команди України з боротьби самбо. Його вихованці здобули на даний момент 77 медалей різного ґатунку на Кубках та чемпіонатах Європи і світу, Всесвітніх іграх  єдиноборств.

Сподіваємось, це не остання нагорода у скарбничці Ярослава Да­видчука та його наставника. І нова плеяда атлетів нетішинської комплексної дитячої школи профспілкової організації ХАЕС прославить наше місто і головне підприємство регіону на європейських і світових аренах.

 Віктор Гусаров