Самбiстська слава Нетiшина

У спортивному світі поважно вимовляти слово Нетішин вперше заставив ще у 1994-95 роках тренер із самбо Геннадій Васильович Горохов та його вихованці першої хвилі Костянтин Врачов, Роман Шашков, Роман Ріпа, Сергій Пилаєв, Руслан Задворний, Віктор Максимчук, Олександр Степаненко, Олександр Криворучко.

Ці вихованці були віце-чемпіонами Європи та світу, бронзовими призерами Кубка світу серед молоді та студентів, а зрештою і дорослих, багаторазовими призерами світових та континентальних першостей, чемпіонами України. 1998 року переможець молодіжних чемпіонатів Європи, призер і переможець Кубка світу Руслан Задворний першим у Нетішині отримує звання майстра спорту міжнародного класу, а 2004 року здобуває звання заслуженого майстра спорту. На півроку раніше заслуженим майстром спорту стає його товариш по команді дворазовий переможець світу з бойового самбо Юрій Пилипчук. За цими видатними спортсменами підтягується нова хвиля талановитих спортсменів. Особливо наполегливими були Дмитро Бабійчук та Іван Васильчук. Вони буквально наступають на п`яти один одному, йдучи за званнями та нагородами і виборюючи у вазі 74 та 90 кілограмів відповідно чемпіонські та призові місця на першостях світу і Європи, престижних міжнародних турнірах. У листопаді 2011 року на чемпіонаті світу у Вільнюсі Іванові Васильчуку вдається піднятись у ранзі чемпіона світу на найвищу сходинку п’єдесталу пошани. Згодом він стає переможцем  Всесвітніх ігор єдиноборств - своєрідної олімпіади серед  кращих атлетів світу у різних видах боротьби. Нині Іван Васильчук веде власний відеоблог «Сила партера» та навчає досвідчених і юних самбістів премудростям досягнення успіхів.

Як ми зауважили, виводив у майстри цих атлетів нині заслужений тренер України Геннадій Васильович Горохов. Йому вдячні за науку крім вищеназваних також майстри спорту міжнародного класу Ігор Музика та Сергій Оніщук, «просто» майстри спорту, чемпіони першостей та чемпіонатів Всеукраїнського та світових рівнів Олександр Брус, Дмитро Бондарук, Олександр Бойко, Андрій Ломаєв, Олександр Нікішов, Сергій Пилаєв, Олександр Остапчук, Андрій Соколовський, брати Гонгало Віталій та Володимир, низка спортсменів, що тільки піднялись на крило. Серед останніх призер цьогорічного чемпіонату світу серед молоді Ярослав Давидчук.

Цю розповідь ми ведемо з нагоди 80-річчя боротьби самбо, яка має своїх конкретних батьків і точну дату появи на світ, а саме 16 листопада 1938 року. В книзі Рахтанова пальму першості створення цього виду боротьби віддано Анатолію Харлампієву. Насправді ж біля витоків самбо стояли Василь Ощепков та Віктор Спиридонов. Анатолій Аркадійович Харлампієв першим написав дипломну роботу на тему застосування самбо, зрештою був першим державним тренером СРСР.

В Україні розвиток самбо пов'язаний з іменем Романа Школьникова. У 1933 році він закі­нчив Московський державний інститут фізичної культури і приїхав працювати до Харківського інституту фізкультури. З ініціативи Романа Олександровича самбо було внесено до навчальної програми всіх курсів, а в створеній в інституті вищій школі тренерів відкрилося відділення самбо.

Роман Школьніков був учнем легендарного Василя Ощепкова, завдяки якому й було дано старт розвитку «боротьбі в одязі», в основі якої лежать національні традиції єдиноборств. До речі, саме Школьні­кову світове самбо завдячує змагальній формі. 1932 року на тренерській раді ДЦІФК Роман Олександрович подав на конкурс комплект спортивної форми борця-самбіста: куртка з поясом і черевики на м’якій підошві. Його костюм було визнано найкращим і затверджено. І до нашого часу форма самбіста практично не зазнала змін. 

З того часу українські самбісти завжди входили до числа лідерів, регулярно здобуваючи у складі збірної республіки нагороди чемпіонатів СРСР, а в складі радянської команди – чемпіонатів світу й Європи. Наприклад, на першому в історії чемпіонаті Радянського Союзу в 1938 році золоту медаль здобув Костянтин Накельський із Харкова, учень Романа Школьнікова. А на першому чемпіонаті світу в 1973 році титул найсильнішого виборов Михайло Юнак зі Львова.

Легендою вітчизняного самбо вважають Олександра Корнійовича Наухатька, який довгі роки стояв на чолі збірної країни, а  цьогоріч семиразовий чемпіон України, призер всесоюзних змагань, почесний майстер спорту СРСР на чемпіонаті світу серед майстрів 78-річний атлет виборов срібну нагороду.

Заслуженому тренеру України є чим пишатися: за роки незалежності України борці-самбісти здобули понад 2 тис. медалей, добилися міжнародного визнання.

В когорті цих знаних атлетів низка нетішинців. Геннадій Васильович Горохов певний час був тренером національної збірної. Нині продовжує виховувати нову плеяду майстрів самбо. Тридцять років праці – близько тридцяти підготовлених атлетів. Результат промовистий. Нетішин залишається в числі міст самбістської слави.

Віктор Гусаров

На знімку з архіву редакції: він їх виводив у майстри (Г.Горохов третій справа у верхньому ряду)