Складові погоди - у автоматичному режимі

Метеологічні дані у режимі реального часу вимірює і передає для зберігання і архівування автоматизована система контролю радіаційної обстановки (АСКРО), у складі якої знаходиться метеостанція Vaisala. Зокрема, вимірюється температура і вологість повітря, атмосферний тиск, а також кількість опадів.

АСКРО впроваджена на Хмельницькій АЕС у рамках пуску другого енергоблока паралельно із існуючою системою радіаційного контролю енергоблоків. До складу АСКРО входять 15 постів-контейнерів радіаційного контролю, чотири з яких розміщені на проммайданчику, а решта - у 30-кілометровій зоні. Також на проммайданчику знаходяться 7 постів контролю потужності дози гамма-випромінювання. Інформація передається на станцію збору даних центрального поста контролю та на дві станції збору даних, що розташовані на проммайданчику АЕС. Інформація архівується,  візуалізується та обробляється.

Подібне обладнання на АЕС передбачене нормативними документами. Дані, що надходять з метеостанції, використовуються для прогнозування радіаційної обстановки на випадок позаштатних ситуацій.

Метеостанція експлуатується та обслуговується персоналом лабораторії АСКРО цеху радіаційної безпеки (ЦРБ), фахівці якої опрацьовують та надають звіти щодо метеопараметрів у комунальне господарство, відділ охорони навколишнього середовища та гідротехнічний цех. Інформацією метеостанції про середньомісячну температуру використовує у роботі місцеве комунальне підприємство «Благоустрій». Даними метеостанції ХАЕС послуговуються і у Центральній геофізичній обсерваторії України, куди інформація надходить у формі річного звіту.

Щоб дізнатися про погоду у Нетішині, достатньо зайти на веб-сайт Хмельницької АЕС www.xaec.org.ua, де у режимі реального часу відображаються дані про метеорологічні параметри та значення гамма-фону в районі розташування ХАЕС. Інформація оновлюється щодві хвилини.