Дивись у корінь, - закликають вчені, маючи на увазі філософський аспект споглядання. Володимир Гапончук спрощує завдання до безпосереднього розглядання коренів.

 

Помешкання Володимира Гапончука нагадує виставкову залу мистецької галереї. На кожного, хто завітає до неї, з численних поличок дивляться казкові тварини. Вони дещо незвичні за формою, бо відтворені з коріння різних порід дерев. Деякі вироби такі мініатюрні, що й десятком вмістяться у долоні. Є гіганти. А з’явились на світ  вони  завдяки творчому підходу до справи їх власника.

Коренепластикою Володимир Гапончук почав захоплюватись ще у шкільні роки, коли мешкав у селі Вілія на Тернопільщині. Учитель біології Мирослав Анатолійович підмітив у хлопця талант бачити незвичайне у звичайному і допоміг опанувати першими азами роботи з деревиною.

Справжнім творчим «клондайком» для Володимира став Урал, в одне з міст якого його було направлено на роботу за комсомольською путівкою. Він часто бував у лісах і знаходив серед густої рослинності коріння, яке нагадувало собою чудернацьких тварин, казкових персонажів. Після обробки вони поповнювали його колекцію.

Благодатним для творчих пошуків виявився і Нетішин, куди на початку вісімдесятих років Володимир Васильович прибув на будівництво енергоблоків ХАЕС. На проммайданчику  було  багато коріння викорчуваних дерев, найбільш цікаві екземпляри не залишались поза увагою майстра. Одного разу біля котловану першого енергоблока він знайшов корінь, який нагадував крокодила. Вже вдома постарався, щоб у водяного чудовиська «виросли» зуби. Цей експонат і сьогодні прикрашає численне домашнє зібрання виробів коренепластики і навіює спогади про колишнє будівництво.

-         З корінням треба працювати делікатно, - каже Володимир Васильович,- бо надмірним вручанням можна зіпсувати образ, який створила природа.

Володимиру Гапончуку сьогодні важко підрахувати, скільки створив виробів з коріння за три десятки років захоплення коренепластикою, бо часто їх дарував друзям та знайомим. Вони є у приватних колекціях російських, польських та італійських поціновувачів прикладного мистецтва. З талантом нетішинського майстра коренепластики вже познайомились жителі Хмельницького. Не забув Володимир й своїх земляків. Під час святкування Дня Нетішина торік та позаторік  просто неба були представлені його художньо оформленні корені.

За весь час роботи з коренями Володимир багато довідався про специфіку обробки деревини. Свої фантазії він навчився втілювати у виготовленні декоративних речей, які стають корисними в оселі й прикрашають її. Принаймні гості, які вперше навідувалися до Гапончуків, не приховували свого захоплення від витворів господаря. Діти митця Марія, Юля та Іван часто показували батькову приватну колекцію для  друзів. Про золоті руки чоловіка схвально відгукується і дружина Людмила. За її словами, сьогодні важко кого здивувати оригінальним сучасним квартирним декором, як мовиться, були б тільки гроші. А їхня квартира оформлена ексклюзивно.

А ще Володимир Васильович має хист до образотворчого мистецтва. Одну з кімнат його квартири прикрашають власноруч написані картини. Помітно, що самодіяльний художник більше любить зображувати нічні пейзажі. У цьому, звичайно, немає жодної містики, ніч вміє видозмінювати звичні для нас відтінки. Це дуже цікаве явище.

Зі своє творчістю Гапончук не прагне залишатись наодинці. Нетішинський міський краєзнавчий музей запланував у наступному році організувати його персональну виставку.

Олександр Шустерук

Фото автора.