ВІД ПЕРШОГО КІЛОЧКА ДО…РЕКОРДІВ

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї можна побачити не тільки унікальні експонати, які представляють різні періоди історії, багатство флори, фауни краю, а й почути з уст наукових працівників змістовні розповіді. Великий інтерес у відвідувачів справляє експозиція про історію ХАЕС та Нетішина. Напередодні Дня енергетика її було оновлено.

 Отже, у вітринах представлено історію Хмельницької АЕС за певним тематичним планом та хронологією. Уявлення про початок будівництва електростанції можна скласти від перегляду фотознімків та документів сімдесятих років минулого століття. У рішенні Міністерства енергетики та електрифікації СРСР від 17 квітня 1975 року за № 80 затверджено варіант розміщення АЕС у Нетішинському пункті Хмельницької області.  Актом і Постановою Ради Міністрів УРСР 10 грудня 1975 року визначено офіційну назву майбут­нього будівництва - Хмельницька атомна електростанція. Через два роки на майбутній  будівельний майданчик прибули першопрохідці. Той період відтворений на знімку із зображенням ділянки, посередині якої встановлено кілочок із багатозначним написом: ”Здесь будет построена Хмельницкая АЭС”.

На архівних фотознімках представлені члени багатьох урядових і галузевих делегацій, які контролювали початок будівництва важливого енергетичного об“єкта та міста. Фотографи  зафіксували виймання першого ковша грунту під котлован фундаменту першого енергоблока. Ця подія сталась у січні 1981 року.

З історією будівництва майбутнього міста тісно переплелись долі багатьох працівників будівельних та монтажних організацій. Важливі виробничі справи були під контролем першого директора ХАЕС О.І.Троценка, начальника   Управління будівництва АЕС ВО “ Союзатоменергобуд” О.П.Селіхова, начальника  Хмельницького  монтажного управління тресту “Теплоенергомонтаж” С.М.Фукса, начальника монтажного  управління №7 тресту “Союзенергомонтажвентиляція” Є.І.Посоха та інших.

У експозиції представлена розповідь про колектив Будівельного управління №3, яким керував нинішній почесний громадянин міста, працівник УКБ ХАЕС П.Т.Кальніченко. Будівельники управління звели житловий будинок, що увійшов у історію під назвою “ Я перший”. Колегам Петра Трохимовича випала честь ввести в експлуатацію майже 75 відсотків житлового фонду.

Поряд із нашими будівельниками трудились колеги із Польської Народної Республіки. Про деякі урочисті моменти міжнародної співпраці розповідають документи і фотознімки. У Нетішині пам“ятають про багатьох іноземних фахівців, зокрема, Едмунда Уласа, Стефана Сковрата, Тадеуша Ливиновича, Хенрика Матраса...

- Виставкову залу, в якій представлена історія Хмельницької АЕС та її міста-супутника, - розповідає заступник директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Тарас Вихованець, -  сформовано під час відкриття Нетішинського міського краєзнавчого музею дванадцять років тому. Ми тоді використали найцікавіші експонати, які потрапили до основного фонду музею. З плином років відбулося багато подій в історії атомної електростанції та міста. Це стало приводом для оновлення експозиції.

Історія Нетішина та її головного підприємства – ХАЕС - багата не тільки трудовими буднями. Про місто енергетиків знають у різних куточках нашої держави та за кордоном завдяки виступам юних аматорів сцени, учнів музичної та художньої шкіл.

Найвагоміші досягнення у спортсменів, адже їм підкорюються найвищі сходинки європейських та світових п’єдесталів. Свою лепту у спортивну славу Нетішина внесли заслужені майстри спорту Дмитро Бойко, Олег Штурбабін, Юрій Пилипчук, Іван Васильчук, Дмитро Бабійчук, сестри Олена та Оксана Дмитрук, плеяда майстрів спорту міжнародного класу, серед яких пауерліфтингери Аркадій Бухтійчук, Олександр Кутчер, Микола Олійник, фехтувальники Аліна Комащук, Євген Аулов, самбісти Ігор Музика і Сергій Оніщук, та багато інших. Жителі Нетішина гордяться почесними громадянами міста Галиною Пундик та Ольгою Жовнір, які на Олімпіаді в Пекіні (2008 рік)  вперше для нашої держави вибороли фехтувальне «золото». Всі вони вихованці спортивних секцій КДЮСШ  первинної профспілкової організації ХАЕС.

Показовим є те, що місто Нетішин «прописалося» у Національному проекті «Книга рекордів України». 2008 року вперше у нашій державі розмінними монетами було викладено восьмиметровий державний герб – Тризуб. Зібрані кошти були направлені на благодійність. В оновленій         експозиції музею можна побачити оригінальний диплом «Книги рекордів  України», яким засвідчено це досягнення. Аналогічним документом підтвер­джено створення трудовим колективом ВП ХАЕС «Найбільшого автографа у світі». Представник національного проекту «Книга рекордів України», заслужений діяч мистецтв України Віталій Іваницький зафіксував загальну довжину автографа – 1 кілометр 170 метрів. На міжнародному рівні доведено, що вулиця відомого радянського актора та барда Володимира Висоцького, яка з`явилась у Нетішині 18 лютого 1987 року, є першою у світі.

На основі музейних експонатів можна довідатись, що подружжя Миколи та Валентини Федорчуків, які працюють на  ВП Хмельницька АЕС, зуміли виростити найбільший соняшник у нашій державі. Його висота склала 4 метри 86 сантиметрів. Це досягнення також засвідчено «Книгою рекордів України».

Нетішин відзначився і в нумізматичному світі. У 2004 році Національним Банком України було випущено пам’ятну загальнообігову монету «Атомна енергетика України» номіналом «2 гривні». На ній зображено контури енергоблока з реактором типу ВВЕР-1000 та зображення п’ятнадцяти твелів, на двох з яких проростають паростки, що  символізують нові енергоблоки – другий ХАЕС та четвертий РАЕС. Варто зауважити, що ідея випуску саме такої монети народилась у колективі ВП ХАЕС. 

Окремим блоком в експозиції відтворена історія ВАТ «УБ ХАЕС». Його працівники трудились на багатьох важливих об`єктах електро­станції та міста. Відповідальним етапом у своїй діяльності будівельники вважають участь у пуско­налаго­джувальних роботах на другому енерго­блоці. Під керівництвом  І.М.Шевцова були спору­джені такі важливі споруди, як навчально-тренувальний центр, акушерське відділення медико-санітарної частини №4, житлові будинки тощо. Про ВАТ «УБ ХАЕС» можна дізнатись із рекламної продукції, що презентована на виставці - буклетів, проспектів, листівок, сувенірів.

Коли мова заходить про безпечну експлуатацію енергоблоків, то варто відзначити, що багато позитивних відгуків про діяльність її колективу є у так званих звітах та висновках міжнародних експертів. В оновленій експозиції вміщено інформацію про роботу міжнародної місії OSART  2008 року.

За словами директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксани Кононюк, відвідини всіх експозицій, які представлені у закладі, мають велике пізнавальне значення у вивченні історії не тільки міста енергетиків, а й Хмельниччини, Рівненщини, України в цілому.

Олександр Шустерук

 На знімку: артефакти музею; огляд оновленої експозиції.

Фото  Віктора  Войковського

P.S. Нетішинський міський краєзнавчий музей з великою вдячністю прийме будь-які експонати,  пов’язані з історією Нетішина, підприємств, організацій  та краю.