I став монетою метал

У Нетішинському міському краєзнавчому музеї відкрилась виставка монет, які перебувають у грошовому обігу різних держав світу.

Кілька років тому працівники Нетішинського міського краєзнавчого музею започаткували традицію презентацій приватних колекцій жителів Нетішина. Екскурсанти мали змогу позна­йомитись із монетами та банкнотами, зібраними працівниками ХАЕС – провідного інженера цеху теплової автоматики та вимірювань Миколи Павленка, заступника головного інженера з підготовки персоналу  Володимира Ісупова, токаря механічного цеху енергоремонтного підрозділу Віктора Степанова, заступника головного інженера з електрообладнання та систем контролю і управління Олега Куртяка, а також пивними етикетками із колекції майстра цеху теплової автоматики та вимірювань Олександра Хорунжого. Два роки тому була презентована нумізматична колекція інженера з ремонту хімічного цеху Олександра Добровольського. Про це йшлося під час відкриття у музеї чергової виставки. Заступник директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Тарас Вихованець розповів про історію  виникнення монет як засобу платежу, сфери їх застосування.

У презентації взяли участь нетішінські колекціонери, які й надали свої експонати. Це Олександр Добровольський, Микола Ніколаєв, Юрій Бондарчук, Ігор Рокицький.

Як правило, у більшості колекціонерів потяг до збирання та систематизації будь-яких предметів народжується у шкільні роки.  Подібне сталось і з Олександром Добровольським. Спочатку його захопила філателія - поштові марки. Дістати їх було не важко, цілі тематичні серії продавались у кіосках. Але одного разу хлопець навідався у гості до бабусі Марії і побачив монети, які вона знайшла на власному городі. Це були мідні гроші періоду Російської імперії - «деньга» 1753 року випуску та «три копійки» (1813 рік). Знахідку Олександр показав друзям у школі, а вони, маючи і в себе деякі «запаси», подарували йому металеві гроші іноземних держав. Згодом у новоспеченого колекціонера назбиралось біля сотні нумізматичних зразків.

На початковому етапі підхід до формування колекції був спонтанний, але згодом Олександр Добровольський зрозумів, що необхідно класифікувати монети за певними серіями і напрямками. За таким принципом діють серйозні колекціонери. Не обійшлося без вивчення спеціальної літератури про історію карбування грошей. А коли стало доступним таке благо цивілізації, як Інтернет, інформацію про нумізматику стало отримувати значно швидше.

У колекції Олександра Добровольського сьогодні левову частку займають такі напрями, як «флора і фауна», «архітектура», «видатні діячі» тощо. Цікавими є монети,  викарбовані для малих та острівних держав. Їх кількість у колекції сягає майже двох тисяч.

За словами Тараса Вихованця, захоплення нумізматикою є пізнавальним, бо збирання грошей примушує постійно цікавитись довідковою літературою. Нумізматика пересікається із різними сферами життєдіяльності людини. Свого часу у деяких країнах праобразами грошей були черепашки, перлини, навіть шматки шкіри.

Для формування виставки металевих грошей нетішинські музейні працівники використали також експонати музею нумізматики Острозького Державного історико-культурного музею-заповідника.

- Нам приємно співпрацювати з колегами із Острога, - сказала директор Нетішинського міського краєзнавчого музею Оксана Кононюк. - Завдячуючи зібранням сусідів, ми маємо змогу постійно доповнювати різні тематичні виставки унікальними експонатами. За сприянням директора Музею книги та друкарства Світлани Позіховської поряд із сучасними монетами ми демонструємо й старовинні.

Світлана Позіховська познайомила присутніх з історією формування фонду нумізматики Острозького Державного історико-культурного музею-заповідника, який на сьогодні нараховує понад тринадцять тисяч одиниць збереження. Показовим є те, що цей заклад постійно поповнюється надходженнями сучасних українських монет, які випускаються під егідою Національного банку України. Ця державна фінансова установа також активно співпрацює з нумізматами.

За словами Олександра Добровольського, нетішинські колекціонери монет є членами Славутського міжрайонного відділення філателістів Асоціації філателістів України, яким керує Петро Смірнов. Вони мають змогу через Хмельницьке відділення Національного банку України одержувати нові випуски металевих грошей, які присвячені культурним, мистецьким, науковим подіям в історії держави. Окремі їх серії були також представлені на виставці.

Олександр Шустерук

Фото автора

На знімках: фрагменти колекції; нумізмати діляться враженнями