Чемпіонат Європи з боротьби самбо, який завершився у Мінську, приніс одну золоту медаль для чоловіків  збірної України. І виборов її заслужений майстер спорту з Нетішина Дмитро Бабійчук. За словами тренера чемпіона Геннадія Горохова, його підопічний не був у найкращій формі, адже головна націленість у спортсмена на осінній чемпіонат світу. Однак факт залишається фактом – золота медаль в на­дійних руках Дмитра.

Перед цими змаганнями він вкотре став чемпіоном України. Переможець українського чемпіонату стає претендентом  на участь у чемпіонаті Європи та світу. Головний суперник  у  ваговій категорії 74 кг багаторазовий чемпіон світу Віктор Савінов не заявився на змагання. В особистих зустрі­чах з Віктором у Дмитра нічия 1:1. Дмитро вдруге в спортивній кар’єрі довів, що він кращий у Європі.

Росіяни та білоруси є постійними і головними суперниками, бо ж майже­ в усіх вагових катего­ріях мають призерів нинішніх змагань. У перших поє­динках Дмитро больовими прийомами здолав опір вірменського та азер­байджанського сам­бістів. Далі він «вийшов» на минулорічного чемпіона світу росіянина. Красномовний жест після поєдинку, зафіксований фотокором,  засвідчив, що Дмитро був в тонусі і гарно відборовся. Далі - місцевий білоруський атлет. І тут виграш за очками. Якщо з Лебедєвим та Поповим спортивні шляхи Дмитра перетинались не раз, то грузин  Каха Мамулашвілі був певною загадкою для нашого самбіста. Однак і з цим суперником Дмитро впорався. В Європі Бабійчук сильніший за всіх.

Зразу після приїзду в Нетішин він провів кілька тренувань і разом з Іваном Васильчуком відправився на етап Кубка світу у Владивосток. «Це не головні змагання, - резюмував Дмитро. - Важливо добре виступити на чемпіонаті світу. Хоча це може також бути проблематичним, адже останнім часом ми їздимо на такі спортивні форуми власним коштом. Зменшення медального запасу України відбувається і тому, що перед відповідальними стартами перестали проводитись збори».

З розмови з Дмитром дізнаюсь, що він не полишає ідеї добре виступити у дзюдо, адже є майстром спорту і неодноразовим чемпіоном України в цьому виді спорту. В дорослих змаганнях поки що гучних перемог не було, однак є мета виступити на наступних олімпійських іграх. «Буду пробувати, - каже Дмитро». Нехай спроба вдасться!

Віктор Гусаров