Грами  рибальської  радості

В Рівному на озері Басів Кут відбувся 5-ий чемпіонат Рівненської області «Зима-2013» серед журналістів друкованих та електронних ЗМІ з вилову риби «мормишкою» з-під криги, який проводила Рівненська обласна організація Національної спілки журналістів України.

На попередніх змаганнях Хмельниччину представляла команда газети «Перспектива» у складі автора цих рядків та неодноразового призера нетішинських чемпіонатів зі спортивної риболовлі майстра електроцеху Хмельницької АЕС Кадима Каржау. Минулоріч спільними зусиллями вдалося вибороти почесне третє командне місце. Отож настрій був, як мовиться, бойовий – покращити  досягнення.

Перед початком змагань ми  обговорили тактику ведення риболовлі і зійшлись на думці, що в пору неінтенсивного клювання варто використовувати невеликі за розміром «мормишки».

У чемпіонаті Рівненської області з підльодного лову на «мормишку» зголосилось взяти участь 28 рибалок. Коли ми завітали на водойму, то побачили чимало знайомих налаштованих на перемогу.

В урочистій обстановці  дано старт. Головний суддя змагань, чемпіон світу з ловлі риби на «мормишку» Богдан Дем’янчук нагадав правила турніру. Основна суть в тому, що змагання проходитимуть у два етапи, кожен з яких триватиме дві з половиною години, представники кожної команди  рибалитимуть у різних секторах. Було наголошено стосовно чесності боротьби, яку гарантуватимуть два помічники головного судді – віце-чемпіон України з ловлі риби на «мормишку» Віталій Марчук та чемпіон та володар Кубка України зі спортивної риболовлі Василь Степанюк.

Будь-яка зимова риболовля розпочинається із свердління лунок. Практика засвідчує,  що більша їх кількість дає більше шансів для пошуку бажаних «трофеїв». Але не все так однозначно – товща криги на озері Басів Кут майже сорок сантиметрів. Не варто забувати, що кожна «мормишка» має свої особливості. Треба підібрати таку, на яку краще реагуватиме риба.

До суддівської колегії надійшла інформація про перший улов. Це вселило надію на позитивний розвиток подій. Але… Промайнули перші півгодини змагань, а у більшості рибалок не сталось жодного покльовування. Не покращувала ситуацію і періодична зміна лунок. Ми вже встигли випробувати різні «мормишки», з надією, що на них та мотиля зреагує хижа риба. Але окунь не бажав підходити. Стали застосовувати повільне піднімання металевої кульки. Кивок вудочки навіть не ворухнувся. У по­дібній ситуації опинились й інші колеги по змаганню журналісти Володимир Барабаш, Сергій Кащук, Сергій Сидорчук. Хіба що у відомого шоумена та ведучого на «Радіо дім» Василя Ващука хоч зрідка, але траплялось омріяне клювання. Дехто з колег пожартував, що цей рибалка вміє рибу заговорити.

У першому турі з уловами виявились команди «Радіо-Шанс», «Тетерадікомпанія «Рівне -1», «Вісті Рівненщини», «Вільне слово», Обласна організація Національної спілки журналістів України.

Враховуючи низьку активність риби, суддівська колегія вирішила у другому турі змінити місце змагань. Але й це не допомогло уникнути так званих «нулів». Лише за сім хвилин до закінчення змагань автору цих рядків вдалось відчути  клювання риби: на кризі затріпотів невеликий йоршик. Згодом виявилось, що його вага не перевищила 15 грамів.

Під час підсумкового зважування стало відомо, що «стограмовий рубіж» вдалося подолати лише таким командам, як «Вісті Рівненщини», Рівненській обласній організації Національної спілки журналістів України, обласній державній телерадіокомпанії. Вони й розділили між собою призові місця. Відзначимо, що представники обласного часопису «Вісті Рівненщини» змогли впіймати аж 205 грамів риби.

Кращих рибалок та команди було відзначено призами від постійних спонсорів змагань,  магазинів «Рибалка», «Поплавок», «Риболовні снасті від Феді», «Окуньок», «Вдала рибалка», «5DSinema».

 А яка риболовля без смачної рибної юшки? Представники мас-медіа моли можливість відчути справжню романтику риболовлі. Позитивні емоції корисні журналістам та… читачам.

Олександр Шустерук

На знімку: команда газети «Перспектива» не залишилась без відзнак