Аварiйною готовнiстю  цiкавились журналiсти

За участі помічника генерального директора – начальника управління з питань аварійної готовності та реагування Хмельницької АЕС Сергія Дубини, начальника служби фіззахисту станції Ігоря Круглова, начальника відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяни Лиситчук, відбулась прес-конференція для представників регіональних ЗМІ.

Знайомство із зовнішнім кризовим центром журналістів розпочалось екскурсією, яку провів Сергій Дубина. За його словами, ця споруда є комплексом спланованих і оснащених необхідним устаткуванням приміщень, які використовуються для розміщення керівника аварійними роботами на майданчику, його штабу, групи інженерної підтримки та персоналу, що забезпечує функції щодо реагування на аварії, захист персоналу ВП ХАЕС та місцевого населення у екстрених випадках. Зовнішній кризовий центр призначений для реалізації основних функцій у випадку аварій, під час яких інженерні засоби захисту та системи життєзабезпечення не можуть забезпечити радіаційний захист персоналу у внутрішньому кризовому центрі.

Сергій Дмитрович показав приміщення, через яке до зовнішнього кризового центру потрапляє евакуйований персонал. Тут встановлена дозиметрична стійка, за допомогою якої визначається радіаційне забруднення. Якщо прилади зафіксують перевищення встановленої норми, то такі працівники електростанції направляються на санітарний пропускник, де передбачено обов’язкове приймання душу. Для цього передбачені спеці­альні кабіни із сантехнічними системами. Для персоналу передбачений  гардероб із змінним одягом та взуттям.

Сергій Дубина наголосив, що кожен представник персоналу, який братиме участь у ліквідації аварії, матиме індивідуальний дозиметр, показники якого ретельно фіксуються.

Під час екскурсії представники ЗМІ поцікавились життєзабезпеченням зовнішнього кризового центру на випадок надзвичайних ситуацій. Сергій Дмитрович продемонстрував приміщення, в якому знаходяться запаси харчів, питної води.

- Кризові центри в умовах аварії можуть підтримувати нормальні умови для тривалої безперебійної роботи, - роз’яснив помічник генерального директора.

Потім відбулись оглядини зали, яка править за основне місце роботи штабу керівника аварійними роботами на майданчику. Ліквідацією аварії керує генеральний директор, у вирішенні питань з лік­відації аварії йому допомагають головний інженер, заступник головного інженера з експлуатації, заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки. Членами штабу є інші заступники генерального директора та головного інженера. Керівництво аварійними роботами на промисловому майданчику здійснюється у телефонному режимі.

Для забезпечення надійного зв’язку у зовнішньому кризовому центрі використовується сучасне обладнання. Але Сергій Дубина зумів дещо здивувати журналістів, продемонструвавши діючий телефонний апарат, виготовлений ще під час Другої світової війни.

- Він працює справно, за допомогою його ми можемо швидко зв’язатись із диспетчером кризового центру Хмельницької обласної державної адміністрації, - наголосив Сергій Дмитрович.

Під час ліквідації аварії  членам штабу оперативно передається інформація про стан радіаційної обстановки на основі показників автоматизованих систем контролю, які розміщені у різних населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження, а також технологічні параметри енергоблоків, іншого обладнання та систем. Крім цього, робота  штабу за допомогою відеоконфенцзв`язку перебуває у взаємодії із кризовими центрами «НАЕК «Енергоатом», його відокремленими підрозділами, Держатомрегулювання, Державною службою надзвичайних ситуацій.

- У ході ліквідації аварії на промисловому майданчику важливим є інформування владних структур, територіальних громад, ЗМІ про масштаби аварії, заходи з її усунення, - розповідає начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Тетяна Лиситчук, - цим займається інформаційна група, яка оперативно готує і розсилає прес-релізи встановленої форми. В них зазначається класифікація аварії, її перебіг, заходи з її усунення. Будь-яка оперативна інформація, яка надходить від керівників аварійних бригад, членів штабу, постійно уточнюється і оновлюється. Працівники нашого підрозділу  беруть участь у різних протиаварійних тренуваннях. Досвід накопичений чималий. Принаймні він слугує за основу діяльності для представників японської ядерної галузі, які вирішили вдосконалити аварійну готовність на своїх  АЕС.

Представники регіональних видань цікавились заходами щодо фізичного захисту Хмельницької АЕС. Про його специфіку розповів начальник служби фізичного захисту ХАЕС Ігор Круглов. Він, зокрема, сказав, що посилений режим фізичного захисту та охорони електростанції здійснюється шляхом реалізації низки заходів службою фізичного захисту об’єкта спільно із військовою частиною Національної гвардії України з охорони і оборони ХАЕС та загону відомчої воєні­зованої охорони. Вони відповідають сучасним вимогам.

У ході прес-конференції журналісти одержали вичерпну інформацію щодо заходів, спрямованих на підвищення безпеки діючих енергоблоків.

Олександр Шустерук

 Фото Юлії Тараторкіної