В «Агатівку» за здоров`ям

Принаймні ще торік у профкомі Хмельницької АЕС не могли  уявити, що доведеться кардинально переглядати відпрацьовані схеми оздоровлення працівників та членів їх сімей. Протягом багатьох років тривала тісна співпраця з керівництвом таборів відпочинку у Криму, завдяки чому щорічно сотні нетішинських дітей мали можливість відпочити у закладах санаторного типу на березі Чорного моря. Після анексії півострова Росією доставка туди наших дітей стала проблематичною. Довелося шукати інші варіанти.

Майже десять років поспіль діти атомників мають можливість відпочивати у Гощанському дитячому санаторно-оздоровчому комплексі «Агатівка», який знаходиться за кілька десятків кілометрів від Нетішина. Тут серед правічної природи можна гарно  оздоровитись і набратись позитивних емо­цій. Цьому підтвердження - постійний попит на путівки саме в «Агатівку».

Варто поспілкуватися із батьками та їх дітьми, які вже оцінили умови відпочинку  дітей у таборі  неподалік Гощі, і у відповідь почуєш, що в цьому оздоровчому закладі якась особлива позитивна енергетика, після закінчення відпочинку школярі неохоче  покидають обійми «Агатівки». Тут, звичайно, немає ніяких секретів, - в Гощанському оздоровчому закладі створені необхідні умови для змістовного відпочинку та гармонійного розвитку дітей. Його директор Петро Стахов серйозно ставиться до підбору кандидатур вожатих, обслуговуючого персоналу, головним діючим особам - відпочивальникам - там ніколи сумувати. Досвідчений менеджер розуміє, що примусити  брати путівки туди, де нецікаво, - не примусиш. Відтак розрахунок на гарну репутацію закладу, бо батьки заздалегідь цікавляться умовами відпочинку у таборах, до яких планують відправити сво­їх дітей.

Автору цих рядків поталанило кілька разів знайомитись з умовами відпочинку нетішинських школярів у «Агатівці». Перше, що кидається в вічі – це повсюдна чистота. Обабіч асфальтованих доріжок доглянуті клумби з квітами. Кожен двоповерховий будиночок, в яких мешкають діти, має свою неповторну архітектуру. Воно й не дивно, бо під час спорудження оздоровчого закладу кожен район Рівненщини будував їх за власними затвердженими проектами. Спальні кімнати  просторі і добре освітлені. На території закладу  велика їдальня, в якій одночасно можуть харчуватись більшість відпочиваючих. Не забувають тут про постійне зміцнення дитячого імунітету за допомогою фіточаїв. Сучасним вимогам відповідає профілакторій, де медики обстежують дітей.

Найбільшою гордістю та візитівкою є, звичайно, місцеве лісове озеро, в якому водяться щуки, карасі, коропи. Водним плесом водойми діти мають можливість під наглядом вихователів покататись на катамаранах.

Про певну специфіку оздоровлення в «Агатівці» свою думку мають і лікарі. За їх словами, не всім дітям підходить різка зміна кліматичних умов перебування, а цей заклад розташований порівняно на незначній відстані від міста енергетиків, в одній кліматичній зоні.

Нещодавно відбувся перший заїзд нетішинських школярів до Гощанського дитячого санаторно-оздоровчого комплексу. Дітей проводжали турботливі батьки.

- Моя донька Діана в «Агатівці» відпочивала торік, - ділиться враженнями житель Нетішина Микола Степанюк,- там їй сподобалось. Тому звістку про повторний візит в Гощанський район сприйняла з великим задоволенням.

Доньку Анастасію сім`я Ковалінських відправляє в «Агатівку» вперше. Але батьки не хвилюються, бо мають достовірну інформацію про гарні умови для відпочинку.

Щодо інших дитячих закладів оздоровлення, з якими профком Хмельницької АЕС уклав договори, то путівки батьки беруть без особливого ажіотажу. Не надто багато бажаючих відвідати табори «Юність» у Запорізькій області та «Сузі­р’я» у Скадовську. Це пов’язано із складною суспільно-політичною обстановкою у прилеглому до цих місць регіоні.

Приємною несподіванкою для багатьох нетішинських батьків стала інформація про можливість оздоровлення дітей у Словаччині. Але для цього потрібно підготувати низку відповідних документів, що займає чимало часу.

Певні зміни у виборі закладів оздоровлення відбулися і серед персоналу електростанції. Зараз з`явилось більше охочих поправити своє здоров`я на території Карпат, де місцеве населення здавна славиться гостинністю та толерантністю.

Олександр Шустерук

Фото автора