В умовах нештатної ситуації

За технологічними параметрами роботи основного обладнання Хмельницької АЕС слідкує оперативний персонал, який всю інформацію передає начальнику зміни станції. Від його компетентності, можливості оперативного прийняття рішень, залежить безпека енергетичного об’єкта. Не випадково таку посаду довіряють лише підготовленим працівникам, які пройшли своєрідну технічну ієрархію і мають ліцензії на виконання своїх професійних обов’язків. Крім цього, жодне аварійне чи протипожежне тренування не обходиться без участі оперативного персоналу, де всю відповідальність за його дії бере на себе начальник зміни станції. Саме в такому амплуа відчув себе у даному випадку Олександр Москальцов. Він взяв участь в загальностанційних протиаварійних тренуваннях.

...Кабінет начальника зміни станції. На моніторі комп’ютера відображені основні показники  роботи діючих енергоблоків. Ні на хвилину не замовкає телефон. Це начальники зміни першого та другого енергоблоків рапортують про результати аналізу роботи основного обладнання. 24 липня 2014 року о 9 годині Олександр Москальцов через гучно­мовець попередив персонал Хмельницької АЕС: «Увага! Увага! Сьогодні починається загальностанційне протиаварійне тренування».

У терміновому рапорті від оперативного персоналу начальнику зміни станції повідомили, що 24 липня о 9 годині 7 хвилин при роботі енергоблока №1 Хмельницької АЕС на номінальній потужності внаслідок короткого замикання на блочному тран-сформаторі від-булося відключення В-90, 92, зниження потужності реакторної установки до 40 відсотків. Через розрив в гермооболонці паропроводу парогенератора №3 спрацював автоматизований захист реакторної установки, було відключено 2,3 і 4 головні циркуляційні насоси. Перший залишився в роботі. Також сталося загоряння масла на блочному трансформаторі. Персонал ввів в роботу план пожежогасіння та повідомив персонал 7-ДПРЧ про пожежу­ на блочному трансформаторі. Умовно за тренуванням подія одержала попередню класифікацію як «Аварійна готовність».

Начальник зміни станції про обставини нештатної ситуації  доповів генеральному директору Хмельницької АЕС Миколі Панащенку. Відтак оголошено про введення в дію «Аварій­ного плану реагування ВП ХАЕС» та про активізацію внутрішнього кризового центру і збір аварійних груп та бригад.  Було проаналізовано радіаційний стан  проммайданчика ВП ХАЕС. Він виявився в межах норми.

Після активізації внутрішнього кризового центру відбувся збір штабу керівника ава­рійними роботами на майданчику, роботу якого очолив Микола Панащенко. Після аналізу ситуації до ліквідації наслідків аварії приступили аварійні групи та бригади. Надійшло повідомлення про нещасний випадок з одним із її членів: трапилось падіння з висоти. Потерпілому  надали екстрену медичну допомогу.

Оперативна інформація постійно надходила до штабу загально-станційних протиаварійних тренувань. О 9 годині 32 хвилини приймається рішення про кваліфікацію події як «Аварія промислова» та початок робіт з підготовки до застосування засобів індивідуального захисту персоналу, йодної профілактики та можливої евакуації.

Після того, як стало відомо про аварію на проммайданчику, начальник зміни станції дав допуск на проведення пожежогасіння підрозділами. Згодом вони  провели бо­йове розгортання із застосуванням спеціальних пристроїв та пожежної техніки.

Як свідчить практика, під час загоряння масла утворюється велика кількість продуктів згоряння, які несуть небезпеку учасникам лік­відації аварії. Для ліквідації умовної пожежі було прийнято рішення про залучення групи вогнеборців, екіпі­рованих засобами захисту дихання­.

Для локалізації місця загоряння масла на блочному трансформаторі було використано піноутворюючі пристрої. Основною вимогою для безпеки вогнеборців є обов’язкове діелектричне взуття, вогне­тривкі костюми та засоби пожежогасіння із системою заземлення. Завдяки злагодженим діям особового складу 7-ДПРЧ загоряння масла­ вдалося погасити.

О 10.10 персонал цеху радіаційної безпеки зафіксував погіршення радіаційного стану на проммай­данчику до 120 мкЗв/год. Подія набула­ класифікації «Аварія на проммайданчику». Персоналу ВП ХАЕС наказано провести йодну профілакти­ку. Члени штабу керівника аварійними роботами на майданчику вказують на обов'язкове застосування засобів індивідуального захисту та підготовку персоналу, який не задіяний на ліквідації аварії, до евакуації.

У інформаційному повідомленні штабам із надзвичайних ситуацій рекомендовано організувати заходи із захисту населення зони спостереження Хмельницької АЕС, які передбачають обмеження перебування на відкритому повітрі в населених пунктах – Острог, Слобідка, Лючин, Буща, Дерев’янче, Новомалин.

У ході проведення протиаварійних тренувань керівник аварійними роботами на проммайданчику Микола Панащенко на основі оперативних повідомлень керівників аварій­-них бригад, підрозділів електростанції зробив висновок про успішну ліквідацію наслідків умов­ної­ аварії. Було оголо­шено про завершення загаль­но­станційних тренувань на пром- майданчику Хмельницької АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора