Двадцять років на ниві захисту атомної енергетики

Українське ядерне товариство в числі небагатьох громадських організацій, що демонструють стабільність і навіть зростання власної ваги у суспільстві. Двадцять років тому, покликане відстоювати інтереси надзвичайно прогресивної і неоднозначно сприйнятої громадами атомної промисловості, воно визначилось з напрямками своєї діяльності, «дійовими особами» у пропаганді мирного атому, намітило програму першочергових кроків.

Рішення про створення Україн­ського ядерного товариства було прийняте в жовтні 1992 року під час зібрання в Одесі представників провідних галузевих підприємств, установ енергетичної сфери. На цьому заході й було обрано першого президента. Ним став тодішній ди­ректор Хмельницької АЕС Віктор Сапронов. Офіційного  статусу  товариство  набуло в квітні 1993 року після одержання реєстраційного свідоцтва в Міністерстві юстиції.

Діяльність Українського ядерного товариства розпочалась у складний період мораторію на будів­ництво нових ядерних енерго­блоків, держава переживала гіпер­інфляцію. Організаторам Товариства і всім причетним до галузі довелось «відбивати атаки» представників політичних і громадських організацій, які вимагали  закриття АЕС. Ці  роки  стали  хорошою школою і загартували справжніх прихильників атомної енергетики.

Про це під час відкриття виставки з нагоди 20-річчя УкрЯТ у міському краєзнавчому музеї розповідав віце-президент Товариства, його відповідальний секретар, доктор технічних наук Сергій Барбашов.

На сьогодні до  складу Укра­їн­ського ядерного товариства входить 26 первинних організацій, понад 400 індивідуальних членів. Активна робо­та  ведеться  у 14 секціях та 2 комісіях. Пріоритетом в роботі є інформаційна і просвітницька діяльність серед населення для відкритого і повного висвітлення основни­х тенденцій у питаннях ядерної науки, техніки, енергетики, реалізація яких є запорукою економічного благополуччя та незалежності. Пред­­ставники Товариства роблять ставку на пропа­ганду енергетичних знань серед школярів та студентів, які мають бажання працювати в атом­ній сфері, а також­ на співробітництво із міжнародними ор­ганізаці­ями, що  сприяють  розвитку ядерної­ енергетики. Активісти Укра­їн­сь­кого ядерного товариства провели 36 республіканських і міжнародних конференцій, 43 семінари і наради, а також 9 виставок, 23 конкурси та 12 фестивалів.

Видано 22 книги та брошури, 84 номери «Вісника УкрЯТ». 2005 року УкрЯТ стало переможцем Все­українс­кого конкурсу «Лідер палив­н­о-енергетичного комплексу­» у но­минац­ії «Громадська, неуря­дова або некомерційна організація».

Українське ядерне товариство з метьою підвищення рівня знань у сфері ядерної науки, техніки, промисловості, організовувало проведення факультативних занять на тему «Світ атому» в школах Києва, Одеси, міст-супутників АЕС. Практичим додатком до них були інтелектуальні «Брейн-ринги» з енергетичним та екологічним ухилом. Доброю славою серед школярів міст-супутників та навколишніх регі­онів користуються щорічні все­українські фестивалі «Ядерна енергет­ика і ми», одноіменні конкурси малюнка, літературних творів, рефератів.

Цьогоріч у  КЗ «Палац культури міста Нетішина» відбулося чудове Новорічне свято для дітей-сиріт, дітей-інвалідів, дітей з малозабезпечених та багатодітних сімей.

 В Палаці культури м. Славута до Міжнародного жіночого дня  проведено регіональний захід «Її величність - жінка». Дипломами  УкрЯТ та ВП АПІ були нагороджені 12 кращих пред­ставниць жіноцтва 30-км зони Хмельницької АЕС. Від організаторів їм було вручено цінні подарунки.

Минулого року з метою підвищення рівня інформованості та обіз­наності громадськості про без­печне і надійне функціонування, а також про розвиток ядерно-про­мисло­вого комплексу держави, ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП НАЕК «Енергоатом» і УкрЯТ за підтримки місцевих органів влади Хмельницької та Рівненської областей проведено інформаційно-просвітницьку акцію серед бібліотек, розташованих у зоні спостереження Хмельницької АЕС.

У  Нетішині пройшов IV Регіональний фестиваль-конкурс дитячих колективів «Золота масочка-2012».

В Острозькому дитячому санаторно-оздоровчому комплексі «Корчагінець», що на Рівненщині, відбувся конкурс малюнка «Наповнимо наш світ теплом і світлом».

У місті Славута відбулось відкриття сучасного дитячого майданчика, придбаного за рахунок виконавчого комітету Славутської міської ради спіль­но з Українським ядерним товариством, тощо.

Сергій Барбашов зазначив, що всі дії Товариства тісно переплетені з реальною допомогою від атомних станцій, «НАЕК «Енер­гоатом», сприяють підвищенню доври до атомної енергетики в громаді.

Про співпрацю і внесок у діяль­ність Товариства говорили під час вікриття виставки заступник міського голови Славути, заслужений працівник культури Галина Фурманчук, начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ Хмельницької АЕС Тетяна Лиситчук, голова первинного осередку УкрЯТ  у Нетішині Віктор Гусаров.

Демонструвався презентаційний відеоролик про діяльність Товариств­а, інші матеріали. Товариство вступило у нове десятиріччя з новими планами.

Віктор Павлов

Фото  Віктора  Гусарова