ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ БЕЗПЕКИ ТА ОПТИМІЗаЦІЇ РЕМОНТНИХ КАМПАНІЙ

На Хмельницькій АЕС відбулась стартова нарада з питань аналізу безпеки АЕС, в якій  взяли участь представники фірм «Iberdrola» та «Tecnatom» (Іспанія), ОАО «АЦ «Algiz» (Україна), Європейської комісії, Науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки України, фахівці ДП «НАЕК «Енергоатом» та атомних станцій держави.

За словами головного спеці­аліста, начальника відділу металознавства і корпуса реактора Дирекції з продовження експлуатації ДП «НАЕК «Енер­го­атом» В’ячеслава Корнійця, стартова нарада проводилась за проектом  ІСЯБ U1.05/09T1 «Розробка та впровадження ризик-орієнтованих методологій експлуатаційного неруйнівного контролю металу обладнання та трубопроводів, важливих для безпеки АЕС». Нарада ініційована спеціалістами Хмельницької АЕС. Суть проекту полягає в тому, щоб на основі ймовірного аналізу безпеки діючих енергоблоків оптимізувати існуючі програми неруйнівного експлуатаційного контролю металу трубопроводів та обладнання енергоблока.

В проекті беруть участь дві українські пілотні АЕС: з реакторами типу ВВЕР-1000 – Хмельницька АЕС, а з реакторами типу ВВЕР-440 – Рівненська АЕС. До реалізації проекту залучені також спеціалісти Південно-Української, Запорізької АЕС, ВП «АРС». В’ячеслав Корнієць також зазначив, що фінансування проекту передбачено як Єврокомісією, так і бюджетними коштами нашої держави.

В ході зустрічі фахівці обговорили заходи щодо впровадження проекту, зокрема, і його графіка, який передбачає вирішення питань з підготовки та управління проектом, огляд кращої міжнародної практики та стану справ в Україні,  розроб­ку та узгодження з регулюючим органом України загального методологічного керівництва щодо оптимізації типової програми експлуатаційного неруйнівного контролю металу обладнання та трубопроводів з використанням ризик-орієнтованих методологій.

Начальник відділу контролю металу Хмельницької АЕС Дмитро Шматько наголосив на тому, що реалізація пілотного проекту допоможе спеціалістам електростанції, які залучаються до проведення не­руйнівного експлутаційного контролю металу трубопроводів та іншого обладнання, значно зменшити термін проведення ремонтних кампаній, а також дозові навантаження на ремонтний персонал.

Олександр Шустерук

 Фото  автора