За здоровий кровообiг станцiйного обладнання

Роботу атомного енергоблока зазвичай порівнюють з функціонуванням живого організму. І нехай таке порівняння буде для когось банальним, але діяльність ХЦ з підтримання необхідного водно-хімічного режиму подібна до функції крово­обігу. І це не перебільшення. Адже, як від стану крові залежить здоров’я організму, так і від якості води залежить безпечна та наді­йна робота енергоблока. Хімічний контроль технологічних середовищ АЕС здійснює водно-хімічна лабораторія ХЦ, яку не один десяток років очолює Ольга Степанівна Козар.

Якщо продовжувати аналогію з організмом, то лабораторія – це очі, а точніше, багато прекрасних очей, оскільки у ВХЛ працюють в основному жінки. Аналітична хімія – це точність та акуратність, терпіння і врівноваженість, спостережливість та інтуїція – а ці риси найбільш притаманні жінкам. А ще вони вкладають в роботу частку своєї душі, тому все у них виходить як слід.

У складі ВХЛ ХЦ працює чотири функціональні групи.

Контроль водно-хімічного режиму технологічних вод реакторного відділення та спецкорпусу здійснюють лаборанти групи першого контуру установок спецводоочищення Наталія­ Володимирівна Бедриковська, Людмила Анатоліївна Дьомічева, Тетяна Олександрівна Кравченко, Руслана Василівна Болотова під керівництвом інженерів Рузіни Халітівни Труфанової та Інни Георгіївни Піскової. Група здійснює тех­нічне супроводження чергових лаборантів першого контуру та СВО.

Лаборанти другого контуру –Наталія Михайлівна Коломійчук, Ольга Никифорівна Швець, Валентина Володимирівна Романішена, Катерина Петрівна Кудрицька, Тетяна Володимирівна Кудрицька, Оксана Володимирівна Козар – здійснюють контроль водно-хімічного режиму систем турбінного відділення, хімводоочищення, пуско-резервн­ої коте­льні, резерв­ної дизельної електростанції, очисних споруд проммайданчика ХАЕС під керівництвом інженерів Тетяни Григорівни Федорчук та Оксани Федо­рівни Шевцової. Група також здійснює технічне супроводження чергових лаборантів другого кон­туру­.

Не менш важливою ланкою водно-хімічної лабораторії є газо-масляна група, яка здійснює хімічний контроль газових систем та маслосистем реакторного та турбінного відділень, азотно-кисневої станції, електролізної установки, компресорної станції, відкритого розпо­дільчого пристрою, блочного трансформатора та інших систем. У групі трудяться інженери Світлана Василівна Балцун та Зінаїда Олександ­рівна Дзядович, лаборанти Ольга Андріївна Гнатів, Лариса Леонідівна Захарченко, Олена Євгеніївна Лазарчук, Тетяна Михайлівна Бернацька, Наталія Олександрівна Антоненко.

Роботу водно-хімічної лабораторії неможливо уявити без групи корозії та контролю фільтруючих матеріалів, у якій працюють інженери Микола Петрович Машук та Валерій Анатолійович Петренко, лаборанти Ірина Олексіївна Іванова та Наталія Іванівна Кропива. Група контролює вплив водно-хімі­чних режимів на корозійний стан устаткування, а також здійснює контроль іонообмінних фільтруючих матеріалів систем ХВО, СВО, БЗУ.

У водно-хімічній лабораторії працює кваліфікований та досвідчений персонал. Без діяльності ВХЛ не може обійтись жоден технологічний цех АЕС.

Микола Машук,

в.о. начальника водно-хімічної лабораторії