«Перспективний» турнiр

Започатковуючи на початку 1992 року футбольний турнір на призи газети «Перспектива», важко було передбачити, що протягом 23 років ці спортивні змагання матимуть незмінний успіх і приноситимуть задоволення, як  самим учасникам, так і глядачам. Але факт залишається фактом: боротьба на паркеті спортзалу «Енергетик» безкомпромісна та високого гарту, а спостерігати за перипетіями матчів приходять, як молоді вболівальники, так і ті, хто бачив перший турнір. Після фіналу цьогорічних змагань багато хто схвально відгукувався як про організацію турніру, так і про майстерність спортсменів.

Отже, турнір на призи «Перспективи» відкриває щорічний спортивний вернісаж колективу ХАЕС. Був час, коли турнір входив у загальну програму Спартакіади підприємства, нині є окремим спортивним змаганням.

Цьогоріч за призи боролись сім колективів: енергоремонтний підрозділ, турбінний цех, спорткомплекс + КДЮСШ, збірна відділів, ЦТАВ+управління, ГТЦ+КГ+в/ч та електроцех + 3 ДПРЗ.  Провівши попереднього тижня спаринги, визначили четвірку кращих. Вона ж і повела у минулу неділю 25 січня боротьбу за відзнаки.

 У півфінальній парі зустрілись представники  ГТЦ+КГ+в/ч та ЦТАВ+управління. Якщо судити за результатом, з яким закінчився основний час, то мо­жна думати, що це була неяскрава спокійна боротьба. Проте, поєдинок заслуговує на те, щоб його визнати окрасою турніру. До останньої секунди першого періоду гравці у високому темпі з перемінним успіхом наступали на ворота один одного. Удари в площину воріт вдало відбивали воротарі, самовіддано під м’яч кидались гравці, дружно підтримували суперників глядачі на трибуні. І саме перед свистком на перерву представник  команди ЦТАВ +управління Олексій Вагнер забиває перший м’яч. В перерві гравці обох команд висловлюють невдоволення результативністю та комбінаціями, що не призвели до взяття воріт. Нервова напруга не спадає і на початку другого тайму. Команди частіше змінюють гравців, плетуть інтригу на полі і, врешті-решт іменинником (у прямому і переносному сенсі) стає Андрій Новицький з команди ГТЦ+КГ+в/ч. На сьомій хвилині він міцно пробиває по воротах і робить рахунок нічийним.  Ще більше закипає боротьба, пішли в хід навіть жовті картки від суддів, аби зменшити пристрасті. Більше атакують футболісти цеху ТАВ. Та фінальний свисток фіксує, що переможця не визначено. Відтак це буде зроблено у серії пенальті. І треба зазначити, що воротар збірної ГТЦ+КГ+в/ч сотворив диво: він двічі відбив удари пенальтистів проти одного у візаві, а один раз суперник схибив. Відтак перемога з рахунком 4:2,  і заслужене третє місце.

За головний трофей змагались давні суперники «ерпівці» та турбіністи. Останні за зростом вищі і міцнішої статури, «ерпівці» вправніші у маневреності. Цей фактор виявився вирішальним. Вже на четвертій хвилині Максим Сучок міцно «пропечатує» ворота турбіністів, які швидко кидаються відіграватись і на шостій хвилині дуже гарно п’ятою був посланий м’яч повз воротаря, але, як мовиться, не судилось...

Ремонтники ж вдало використали моменти: на 8 хвилині Юрій Стасюк здалека досягає мети, а на 9-й хвилині після комбінації і перепасування з кута майданчика Євген Царук замикає комбінацію голом. 3:1. Ніби втрачено інтригу. Та не сказав свого слова ще один з найдосвідченіших гравців Віктор Боца. На 11 хвилині з чималої відстані він робить рахунок 3:2. Потім ремонтники проводять атаки і прекрасну комбінацію біля воріт турбіністів, але отримують у відповідь досить курйозний гол. В кінці тайму знову за снайперську справу взялись Максим Сучок та Євген Царук, на останніх хвилинах першої половини матчу вони доводять рахунок до 5:2.

У другому таймі знову не надто швидка, але розумна гра обох команд. Гравці заважають один одному комбінувати, йде штовханина, через-що біля воріт ЕРП двічі пробивається кутовий, потім штрафний через попадання м’яча у руку біля воріт турбіністів, далі вихід Віктора Боци у відрив, пас на Олександра Олендера, який робить рахунок знову інтригуючим – 3:5. Нервовість  у діях спортсменів обох команд, якою краще скористались «ерпівці», Євген Царук в результаті комбінаційного проходу доводить рахунок до 6:3. На 14 хвилині знову відзначився Максим Сучок.

Турбіністи б’ють здалека, з різних позицій, потрапляють то у поперечину, то вдало грає воротар, то просто невезіння не дозволяє зрушитись рахунку. А Дмитро Мартиненко на 19 хвилині робить рахунок 8:3. А ще за десяток секунд безпорадність воротаря призводить до  взяття воріт командою ЕРП, відзначився Андрій Демчук. Вони святкують перемогу!

Хочеться зауважити, що на полі і поза грою панував дух товариської поваги та взаєморозуміння.

Під час відзначення перемож­ців названо кращих гравців турніру у номінаціях: кращий воротар – Максим Юрчук (ЕРП), кращий захисник Андрій Новіцький (в/ч), кращий гравець - Віталій Боца (ЦВІК), кращий бомбардир - Дмитро Мартиненко (ЕРП). Призом глядацьких симпатій відзначено Миколу Маліновського (ЦТАВ).

Гравці крім медалей отримали книгу автора цих рядків «По улице Высоцкого», адже турнір завершився у 77 річницю від дня народження відомого барда.

Хочеться зазначити, що багато зусиль до проведення турніру приклали: заслужений працівник фізичної культури і спорту, директор Спорткомплексу Станіслав Балаян, його заступник Віталій Карпюк, головний суддя змагань Олександр Чутченко, судді Ігор Лихвар, Юрій Тюпкін, Дмитро Кравчук, Роман Форсюк, представники команд.

Всім велика вдячність і побажання здоров’я.

Віктор Гусаров,

головний редактор газети «Перспектива»

Фото  автора