Зростаючи разом з атомною

В колективі Хмельницької АЕС Альві­на Петрівна Шестак серед піонерів, адже перший запис у трудовій книжці від  серп­ня 1977 року гласить: «прийнята на посаду техніка-архіваріуса Дирекції ХАЕС, що будується». Це час, який нині овіяний мало не легендами. «Будівництво енерго­велета», «наймасштабніший проект десятиліття», «Подільський енергогігант», - так характеризувались події 38-річ­ної давнини. Масштаб діянь, що стояв перед сучасниками, прийшовся їй до душі, тим більше, що для цього не потрібно було їхати за тридев’ять земель. У селі Потереба пройшло її дитинство. В Славуті закінчила десятирічку. Терно­пільський фінансово-економічний інститут відкрив їй можливості для розвитку.

Її просування щаблями професійного зростання звичне, поступове, як для фахівця, але невпинне і без зигзагів. Інженер, старший інженер-економіст, провідний економіст кошторисно-договірної групи відділу підготовки проведення ремонтів, заступник начальника планово-економічного відділу з договірної роботи, виконуючий обов’язки заступника генерального директора ХАЕС, заступник генерального директора з економіки і фінансів.

Хто вже без внутрішньої посмішки відгукнеться на спогади, що, мовляв, добиралась на роботу у гумових чоботах, що було чимало днів, коли нерви не витримували напруги, коли треба було «ще вчора» здати звіт, а до його завершення, як мінімум дві недоспані ночі...

Разом з колективом зростали її знання, збагачувалась досвідом люд­ського спілкування, набувала вміння знаходити раціональне зерно і діяти найефективнішим способом. У одній з характеристик читаємо:  «Шестак А.П. зарекомендувала себе сумлінним, компетентним і досвідченим спеціалістом. Під її керівництвом організовується робота з підтримки і удосконалення економічної діяльності Хме­ль­ницької атомної електричної стан­ції, направ­леної на під­вищення про­­дуктивності праці, ефекти­вності і рен­табельності ви­робництва, зниження собі­вар­­­тості електричної та теплової енергії, забезпечення пра­ви­ль­них співвідношень тем­пів росту продуктивності пра­ці і заробіт­ної плати, досягнення най­більших результа­тів при найменших витратах, матері­альних, трудових і фінансових ре­сурсів, своєчасне пред­ставлення звітності про результати економічної діяльності у вищі органи влади.

Ініціативна, працьовита, відповідально ставиться до своїх обов’язків. З підлеглими по роботі принципова та вимоглива.­ 

За успіхи в трудовій діяльності нагороджена Грамотою Міністерства палива та енергетики України, Почесною грамотою та Грамотою ДП «НАЕК «Енерго­атом», відзнакою «За спорудження 2 блока Хмельницької АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом», знаком «Почесний працівник ВП ХАЕС». Зрештою вона була відзначена за зусилля під час спору­дження другого енрегоблока почесним званням «Заслужений енергетик України». Сподіваємось, це не остання від­знака на її трудовому шляху.

Але серед найвищих нагород – повага колег, прекрасні родинні стосунки, добре ім’я людини.

Вона з усією відповідальністю виконує обов’язки члена виконкому Нетішинської міської ради, впливаючи на важливі для громади міста рішення. Її можна побачити на заходах різного рівня. До її порад прислуховуються, покладаються на тверду позицію з тих чи інших питань.

Без малого тридцять вісім років трудового стажу на Хмельницькій АЕС в її трудовому багажі. Можливо, хтось і «пере­криє» цей рекорд, але назавжди він закріплений за Альвіною Петрівною Шестак­, яка залишиться першопроходцем трудового довголіття атомника ХАЕС. Нині на життєвому календарі трудівниці –                       60-ліття. Здоров’я вам, ювілярко, і добра!­

Віктор Гусаров

Фото Олександра Шустерука