Морські простори підкоряє «Нетішин»

Щоб дістатись від міста енергетиків Нетішина до берега Чорного моря, потрібно подолати майже сім сотень кілометрів. Але наша місцевість, як виявляється, має cвоєрідний зв'язок із морськими просторами завдяки бойовому кораблю «Нетішин».

Після розпаду Радянського Союзу для України у спадок дістались військові кораблі різних типів, серед них і малотоннажні. У ході присвоєння судноплавним одиницям «власного імені», уродженець міста Ізяслав, який на той час обі­ймав посаду заступника командира з виховної роботи Чорноморського Флоту, запропонував трьом кораблям присвоїти назви «Ізяслав», «Острог» та «Нетішин». Правда, перші два спіткала невтішна доля: вони вичерпали свій ресурс. «Ізяслав» порізаний на металобрухт, в наступному році повний демонтаж очікує на «Острог». А «Нетішин» сьогодні успішно виконує бойові завдання з охорони південних морських просторів нашої держави. За словами начальника енергоремонтного підрозділу Михайла Ковальчука, цей корабель, який базується в Очакові, входить до складу 73-го центру морських спецоперацій, основне завдання центру – проведення розвідувальних диверсійних і антидиверсійних заходів у прибережній смузі на території України і на території супротивника, захоплення берегових споруд і суден. Корабель часто виходить у море, його екіпаж брав участь в навчаннях «Сі Бриз».

Серед членів Нетішинської благодійної організації «Екіпаж» уже стало доброю традицією у День Військово-Морських Сил України відвідувати корабель «Нетішин», щоб вкотре підтвердити свою прихильність морським традиціям, продемонструвати кращі прояви патріотизму. Постійним учасником таких візитів є Михайло Ковальчук, який екіпаж «Нетішина» уже вважає своєю родиною. Раніше йому довелось служити на Північному Флоті і виконувати подібні завдання на різних глибинах. Тепер моряки «Нетішина» вже знають, що чергові відвідини Михайла Миколайовича закінчаться його зануренням у спеціальному водолазному спорядженні. Це хороша нагода пригадати молоді роки військової служби.

На гостини до екіпажу «Нетішина» нетішинці приїздять, як мовиться, не з порожніми руками: без подарунків не обходиться. Михайло Ковальчук вважає, що сьогодні потрібно знайти можливість для більш суттєвої допомоги у підвищенні боєздатності корабля «Нетішин» - посприяти у придбанні локаційної станції, на яку вже традиційно у держави немає грошей. Таке придбання під силу для нетішинців, мовляв, з миру по нитці і  корабель буде у повній бойовій готовності.

Олександр Шустерук

Фото з архіву благодійної

організації «Екіпаж»