Оновлення обладнання важливе для контролю металу

Під час ремонтних кампаній та в міжремонтний період спеціалісти відділу контролю металу виконують випробування контрольних зразків для атестації технології зварювання та атестації зварювальників, які здійснюються в т.ч. за допомогою розривної машини.

Розривна машина Р-20 експлуатується у ВП ХАЕС з 1984 року під час механічних випробувань контрольних зразків, щорічно проходить метрологічну повірку. Згідно з висновками фахівців метрологічної служби, машина придатна до експлуатації з певними обмеженнями, на підставі яких було прийнято рішення про її ремонт та модернізацію. Після проведення заміни окремих вузлів, у контролерів відділу контролю металу з’явилась можливість проводити випробування у напівавтоматичному режимі із застосуванням комп’ютеризованого управління аналізом та фіксуванням результатів випробувань.

Модернізацію розривної машини виконано з залученням спеці­алістів виробничо-технічного приватного підприємства «АСМА-ПРИЛАД» з міста Світловодськ.

У присутності представників метрологічної служби ВП ХАЕС проведено налагодження та тестування елементів обладнання. Відділ контролю металу одержав свідоцтво про державну метрологічну атестацію розривної машини, видане Державним підприємством «Кіровоградський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».

У ході проведення планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці виконано ультразвуковий контроль з експертною оцінкою стану зварних з’єднань №111 парогенераторів з залучення експертів ВАТ НВО «ЦНИИТМАШ» (місто Москва) з застосуванням нової методики контролю та додаткового комплекту УЗ-перетворювачів, в результаті якого підтверджено задовільний стан металу зварних з’єднань №111 парогенераторів та високий рівень підготовки персоналу відділу контролю металу.

Серед основних методів контролю стану металу обладнання і трубопроводів застосовується вихорострумовий контроль елементів парогенераторів  з використанням обладнання словацької фірми «VUJE».

За словами заступника начальника відділу контролю металу Степана Лешкевича, співпраця із словацькими спеціалістами розпочалась ще шість років тому. Попередньо був проведений тендер, на основі якого обрано постачальника системи вихорострумового контролю теплообмінних труб парогенераторів, металу перемичок колекторів та ремонту теплообмінних труб методом зварювання фірми «VUJE». На її технологічній базі від­булись заводські випробування, які засвідчили високу якість обладнання. У 2008 році система контролю елементів ПГ  поставлена до ВП ХАЕС. Під час проведення атестаці­йних процедур отримано атестаці­йне свідоцтво, результати атестації узгоджені Держатомрегулювання України.

Перше застосування словацького обладнання відбулось у 2010 році на другому енергоблоці ВП ХАЕС. Фахівці відділу контролю металу, у відповідності до графіку ремонтної кампанії, провели вихорострумовий контроль елементів парогенераторів. Всі операції проходили у супроводженні представників словацької фірми «VUJE», які надали відповідні консультації та технічну допомогу. Під час проведення першого контролю підтвер­джені заявлені характеристики та надійність обладнання, що дало можливість його подальшого застосування в період ППР енергоблоків ВП ХАЕС.

Оновлення обладнання та засобів контролю стану металу дає можливість вчасно та якісно виконувати поставлені перед від­ділом контролю металу завдання для забезпечення надійної і безпечної експлуатації енергоблоків ВП ХАЕС.

Олександр Шустерук

На знімку: інженери з ремонту лабораторії металознавства Володимир Вербицький та Сергій Апанович перевіряють технологічні параметри модернізованої розривної машини Р-20.

Фото автора