Атестовані спеціалісти

На Хмельницькій АЕС завершила роботу підпорядкована Міністерству енергетики та вугільної промисловості України Головна галузева атестаційна комісія в галузі атомної енергетики. У ході її роботи було атестовано відділ контролю металу, який складається з чотирьох лабораторій:  інженерно-технологічної, неруйнуючих методів контролю, автоматизованих систем контролю та металознавства. Атестаційні свідоцтва також одержали тринадцять фахівців відділу контролю металу - членів станційної комісії з атестації контролерів на ВП ХАЕС. Відтак вони мають право проводити атестацію контролерів Хмельницької АЕС, а також під­приємств, підпорядкованих Міні­стерству енергетики та вугі­льної промисловості України на право виконання робіт з контролю стану металу обладнання і трубопроводів енергоблоків АЕС.

Атестація відділу контролю металу проводилась по неруйнівним методам контролю, а саме - візуальному та вимірювальному, капілярному, магнітопорошковому, радіографічному, ультразвуковому, вихорострумовому, контролю герметичності, спектральному аналізу, вимірюванню твердості; та руйнівним методам контролю -  механічним випробуванням, металографічним дослідженням, випробуванням на стійкість проти між­крис­талічної корозії та визначення феритної фази металу. Оцінка складалась з перевірки теоретичних знань та практичних навичок: персонал, який проходив атестацію, виконував контрольну пробу з оформленням відповідних заключень. За підсумками роботи Головної галузевої атестаційної комісії були видані атестаційні свідоцтва.

У відділі контролю металу вперше пройшли атестацію майстер Олександр Квятковський, інженер-дефектоскопіст Павло Білоусов, інженери Віталій Антончик та Ігор Тимощук. Підтвердження про право виконання контролю стану металу та бути членами станційної атестаційної комісії одержали начальник відділу контролю металу Василь Летвинко, заступник начальника відділу Дмитро Шматько, начальник лабораторії неруйнуючих методів контролю Юрій Демчук, майстри лабораторії неруйнуючих методів контролю Михайло Вітічок, Володимир Кібець і Вадим Сергієвський, начальник лабораторії автоматизованих систем контролю Костянтин Кривоконь, провідний інженер Дмитро Терлецький, начальник лабораторії металознавства Костянтин Дубровський.

Спеціалісти відділу контролю металу періодично залучаються на проммайданчики інших АЕС. На ВП РАЕС та ВП ЮУ АЕС виконано вихорострумовий контроль стану металу робочих лопаток п’ятої ступені турбогенератора. Торік спеціалістами відділу контролю металу на ВП ХАЕС проведено атестацію контролерів Львівського філіалу підприємства «ЮНІТ-Прилад».

Атестація відділу контролю металу дає право на виконання контролю стану металу на ВП ХАЕС та інших підприємствах протягом трьох років.

Олександр Шустерук

На знімку: (зліва направо) заступник начальника відділу контролю металу  Дмитро Шматько та його колеги - начальник інженерно-технологічної лабораторії Степан Лешкевич,  начальник лабораторії металознавства Костянтин Дубровський та начальник  лабораторії неруйнуючих методів контролю Юрій Демчук, - аналізують результати проходження атестації.