Професiоналiзм та послiдовнiсть – складовi ефективностi ППР

Під час експлуатації турбоагрегата працівники турбінного цеху звикли до специфічного шуму діючих механізмів, зараз все кардинально змінилось, ремонтники приступили до лагодження агрегатів та пристроїв, частина яких у розібраному вигляді (розташовані на відмітках машинного залу турбінного цеху) знаходиться на підлозі п’ятнадцятої відмітки.

Спостерігаючи за роботою ремонтного персоналу, зауважую зосередженість та відчуття великої відповідальності кожного. Багато працівників енергоремонтного підрозділу не рік і не два беруть участь у планово-попереджувальному ремонті. Традиційно до виконання основних операцій залучаються найдосвідченіші працівники, вдосталь таких у дільниці з ремонту турбінних установок ЦРТМУ ТЦ ЕРП, роботою якої керує Роман Мельник. Його зустрів,  як мовиться, на бойовому посту – великій кабіні у машзалі, яка слугує своєрідним штабом ремонту. Щоб поспілкуватись із досвідченим керівником ремонтів, довелось деякий час зачекати, оскільки саме тривав ретельний аналіз виконаних робіт.

Ремонтні роботи, до яких залучені мої колеги, - каже Роман Григорович, - проходять поетапно, згідно з заздалегідь розробленими локальними графіками на ППР-14, в яких передбачено виконання основного  комплексу робіт на турбіні та допоміжному устаткуванні на підставі багаторічних перспективних планів ремонту устаткування. Багато уваги приділяємо усуненню виявлених дефектів при розбиранні та дефектації устаткування, всі технологічні операції ретельно контролюються змінними майстрами та ВТК.

Працюючи на Хмельницькій АЕС, Роман Мельник неодноразово доводив свій професіоналізм в організації якісних ремонтів. У його трудовій біографії перше «бойове хрещення» відбулося  під час виробничої практики на Бурштинській ДРЕС, пізніше поглиблював технічні знання на Івано-Франківському заводі тонкоорганічного синтезу.  З початком будівництва Хмельницької АЕС та формуванням її основних підрозділів, серед яких і цех централізованого ремонту, молодий енергетик приїхав у Нетішин. Відтоді почався новий етап у професійному  становленні атомника-ремонтника.

Оперативні дані про початок ремонтної кампанії на першому енергоблоці оприлюднив майстер дільниці з ремонту турбінних установок Михайло Трощук. За його словами, вже знято кришки першого циліндра низького тиску, розпочались роботи на верхній частині діафрагми обойми кільцевих ущільнень, проводимо операції зі зняття кришки другого циліндра низького тиску. На лінії вала розібрані під­шип­ники, розібрано напівмуфти, виміряно центрування, «колінчатість».

Перебіг ремонтних робіт у машзалі турбінного цеху, РДЕС, БНС та оббудові «чистої зони» РВ  ретельно відстежує начальник цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу Володимир Харченко, його важко застати у своєму робочому кабінеті.

- Особливістю нинішньої ремонтної кампанії на турбоагрегаті є те, - коментує Володимир Миколайович, - що до виконання певних робіт залучено працівників підрядних організацій. Так, зокрема, в капітальному ремонті першого цилі­ндра низького тиску турбіни К-1000-/60-3000, теплообмінного устаткування та арматури, заді­яні спеціалісти ВП «АРС», другого циліндра – ІВП «Ременерго», планується прибуття з м. Севастополь спеціалістів фірми «Байт», які успішно займаються антикорозійним захистом обладнання, всі інші роботи проводяться силами нашого персоналу. Перший етап планово-попереджувального ремонту показав, що персонал працює злагоджено, всі операції проводяться згідно із наміченими графіками, відставання від яких ми не допустимо.

У ремонті вузлів турбоагрегату беруть участь і представники інших служб електростанції. За контролем ремонтних робіт на генераторі застав майстра електроцеху Романа Перчишина. На іншій ділянці турбоагрегату ремонтом вимірювального обладнання опікуються спеціалісти дільниці технологічних захистів та блокувань цеху теплової автоматики та вимірювань на чолі з майстром Григорієм Анашкіним.

Працівники ремонтних служб підрозділів ВП ХАЕС готові до виконання інших ремонтних операцій на першому енергоблоці.

Олександр Шустерук

На знімках: досвід слюсаря ВП «АРС» Сергія Лахманова (вгорі праворуч) корисний під час ремонтної кампанії; май­­стер дільниці технологічних захистів та блокувань ЦТАВ Григорій Анашкін; відповідальні роботи на турбіні довірені слюсарям  Володимиру Кармазановському, Костянтину Бердіну та майстру дільниці з ремонту турбінних установок Михайлу Трощуку (в центрі).

Фото  автора