Ремонт у розпалі

Значна кількість працівників, які беруть участь у ремонтних кампаніях, трудиться в цеху з ремонту тепломеханічного устаткування турбінного цеху енергоремонтного підрозділу, яким керує Роман Мельник.   Тут традиційно  до виконання основних операцій залучають найдосвідченіших спеціалістів електростанції. Зазвичай ремонтні роботи проходять поетапно, згідно із заздалегідь розробленими локальними графіками,  в яких передбачено виконання основного  комплексу робіт на турбіні та допоміжному устаткуванні на підставі багаторічних перспективних планів ремонту устаткування. Багато уваги приділяється усуненню виявлених дефектів при розбиранні та дефектації устаткування, всі технологічні операції ретельно контролюються змінними майстрами та представниками відділу технічного контролю.

У машинному залі другого енергоблока зараз можна побачити розібрані у відповідності із  технологічними процесами вузли турбоагрегата. Зокрема персонал приступив до капі­тального ремонту першого циліндра низького тиску та лагодження  підшипників. валопроводу. Ремонтні операції проводяться на підігрівачі високого тиску групи «А». Триває підготовка до виконання експлуатаційного контролю, зокрема, контролю металу.  Капітальний ремонт розпочався на четвертому  циркуляційному насосі. У розпалі роботи на теплообмінному обладнані, зокрема,   першому, третьому, четвертому та п’ятому підігрівачах низького тиску.

Для оптимізації строків проведення ремонтної кампанії залучено спеціалістів із підрядних організацій. Так, у капітальному ремонті першого циліндра низького тиску турбіни К-1000-/60-3000 задіяні спеці­алісти ІВП «Ременерго», а на лаго­джені теплообмінного устаткування та арматури – персонал енергоремонтного підрозділу електростанції та  ВП «АРС».  Перший етап планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці засвідчив, що персонал працює злагоджено, всі операції проводяться згідно із наміченими графіками.

У ремонті вузлів турбоагрегату беруть участь і представники інших служб електростанції. Зокрема, контролем ремонтних робіт на генераторі займається майстер електроцеху Роман Пер­чишин. За  словами фахівця, працівники його дільниці вже приступили до ремонту вузлів статора генератора.

Роман Перчишин на  Хме­льницькій АЕС  трудиться більше  десяти років, а перед цим займався ремонтними роботами на  інших АЕС  у складі фірм «Львіватоменергоремонт» та виробничо-господарського центру «Піраміда». Роман Володимирович свого часу брав активну участь у капітальному ремонті на другому енергоблоці ХАЕС, у ході якого здійснювалась заміна обмотки за технологією фірми ALSTOM. Поряд із досвідченим майстром трудяться й інші працівники, які раніше також працювали у підрядних організаціях. Серед них електрослюсаря Станіслав Гаптар та Михайло Тимань (на знімку). Вони у машзалі другого енергоблока проводять лагодженням чотирьох газоохолоджувачів турбогенератора.

Ремонтники електроцеху також займаються лагодженням демонтованих вузлів статора, збудників, ротора генератора та його водневої магістралі.

Олександр Шустерук

Фото автора