До уваги фізичних осіб та суб’єктів господарювання!

У відповідності до ст. 19 Закону України «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об'єктів» для забезпечення захисту населення та навколишнього середовища від можливого перевищення ліміту дози іонізуючого опромінення навколо території атомних електростанцій встановлюються санітарно-захисні зони.

Розпорядженням Хмельницької облдерж­адміністрації від 27.03.2013 №84/2013-р затверджені відповідні проекти землеустрою та встановлена санітарно-захисна зона Хмельницької АЕС (СЗЗ ХАЕС) в розмірі 2,7 км.

Межі зазначеної санітарно-захисної зони ХАЕС встановлені в радіусі 2,7 км  за межами населених пунктів та території:

-        Нетішинської міської ради – 796,0882 га;

-        Білотинської сільської ради Ізяславського району – 1,7273 га;

-        Полянської сільської ради Славутського району – 705,5500 га;

-        Старокривинської сільської ради Славутського району – 98,7873 га.

У відповідності до ст.45 Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" у санітарно-захисній зоні АЕС забороняється розміщення жилих будинків та громадських споруд, дитячих та лікувально-оздоровчих установ, а також промислових підприємств, об'єктів громадського харчування, допоміжних та інших споруд, не пов'язаних з діяльністю ядерної установки.

Використання для народногосподарських цілей земель і водоймищ, розташованих у санітарно-захисній зоні АЕС, можливе лише з дозволу органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки - Державною інспекцією ядерного регулювання за погодженням з експлуатуючою організацією – державним підприємством "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", за умови обов'язкового проведення суб’єктом господарювання радіологічного контролю продукції, яка виробляється.

Умови та процедури видачі Державною інспекцією ядерного регулювання дозволів на використання земель і водойм, розташованих в санітарно-захисній зоні ядерної установки, встановлено "Порядком видачі дозволів на використання земель і водойм, розташованих в санітарно-захисній зоні ядерної установки, об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, уранового об'єкта", затвердженого Наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 16.01.2012 N8.

Таким чином, адміністрація ВП ХАЕС звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність в санітарно-захисній зоні Хмельницької АЕС, на необхідність безумовного дотримання вимог зазначених законодавчих актів щодо поводження у санітарно-захисній зоні  ХАЕС.