Сейсмiчна безпека пiд контролем

Серед ризиків, що можуть впливати на безпеку Хмельницької АЕС – сейсмічність. Для нашого регіону визначена можливість землетрусу силою п’ять балів один раз на сто років, силою шість балів – один раз на тисячоліття. Проте просто зважати, що «за життя» станції землетрусу не буде – як мінімум безвідповідально. 

На збіглому тижні відбулась нарада з розробки робочого проекту системного сейсмічного моніторингу ХАЕС за участю спеціалістів різних підрозділів станції на чолі з головним інженером УКБ Володимиром Фалінським та розробником проекту – АТ «Банкомзв’язок», пред­став­­­леним начальником дільниці Ігорем Крижовцем та іншими працівниками  проектанта­.

Фахівці з’ясовували робочі питання, зокрема: кількість та склад автоматизованих робочих місць для системи сейсмічного моніторингу (ССМ); місця виводу сигналів; тип технічної споруди; кількість та тип обладнання для системи кондиціювання повітря при встановленні шафи збору інформації; наявність пунктів підключення електроживлення обладнання ССМ; можливість виводу даних безпосередньо в інтернет; визначення  зон відповідальності для підрозділів станції у обслуговуванні, ремонті та метрології обладнання ССМ, тощо.

Після встановлення датчиків на глибинах від 70 до 100 метрів протягом контрольних двох років буде відслідковуватись картина кіль­кісних характеристик зрушень у породах зони розташування ХАЕС. Всього планується встановити п’ять датчиків, три з яких «прив’язані» до місця розташування пунктів  АСКРО, і які охоплюють територію зони спостереження з усіх боків  на різних колових відстанях від станції.

Відповідно до чинної на даний час карти загального сейсмічного­ районування біля 12% території України, розташованої в межах АР Крим, Одеської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Хмельницької, Вінницької, Миколаївської областей, відносяться до небезпеч­них у сейсмічному відношенні. Прогнозована інтенсивність сейс­мічного впливу, віднесена до «середніх» грунтових умов, складає тут 6-8 балів за шкалою. За наявності несприятливих у сейсмічному відношенні інженерно-геологічних умов розрахункові значення інтенсивності струшувань можуть на 1-2 бали перевищити фонові значення і викликати соціальні, екологічні та економічні наслідки, які важко піддаються точній оцінці.

Уточнення приросту сейсмічної небезпеки виклика­ного локальними інженерно-геологічними умовами пром- майданчиків  Хмельницької  і Рівненської АЕС виконува­лося Інститутом геофізики НАН України разом із КІІДВ «Енергопроект» у рамках програм з довивчення геолого-тектонічних умов і сейс­мічної небезпеки територій розмі­щення об’єктів атомної енергетики. У комплекс досліджень входили інженерно-геологічні та інструментальні сейсмологічні роботи, які виконувалися із застосуванням методів реєстрації вибухів, високочастотних мікросейсм і сейсмічних жорсткостей.

За підсумками додаткового обстеження встановлено, що в радіусі 750 км сейсмічний вплив від всіх сейсмоактивних зон на майданчик ХАЕС менше 5 балів, окрім зони Вранча (Румунія). У разі землетрусу в зоні Вранча з максимально можливою магнітудою 7,6 балів інтенсивність сейсмічного впливу на майданчику ХАЕС може досягати 6,0 балів.

Детальне дослідження сейсмостійкості майданчика Хмельницької АЕС підтверджують параметри сейсмічної небезпеки: проектний землетрус (ПЗ) - 5 балів, максимальний розрахунковий землетрус  - 6 балів. Основні споруди Хмельницької АЕС спроектовані з урахуванням таких сейсмічних впливів: реакторне відділення - 7 балів; турбінне відділення - 7 балів; спецкорпус - 7 балів; естакада між реакторним відділенням і спецкорпусом - 6 балів; РДЕС (резервна дизельна електростанція) енерго­блоків № 1, 2 - 7 балів.

Відзначимо, що кілька років тому введено в промислову експлуатацію на енергоблоках №1 та №2 сенсори сейсмічні СС-1, які миттєво реагують на виникнення катаклізмів на кшталт землетрусу й  цунамі. Оперативність у попередженні приходу потужної хвилі і передачі автоматичного сигналу на переведення реактора у підкритичний стан, дозволяє запобігти можливим серйозним руйнаціям.

Віктор Гусаров

На знімку: робоча група з розробки робочого проекту системного сейсмічного моніторингу ХАЕС за роботою

Фото  автора