Медальний  вiдблиск  гандболу  Нетiшина

Двоетапний турнір з гандболу сезону 2014-2015 років серед команд вищої ліги (перший етап – зональний, другий – фінальний) завершився срібним відливом медалей дружини «Енергетик-НАЕК», якою опікується тренер Олег Каспаров. За твердженням керманича команди, він міг бути і золотим, але суддя змагань на свій розсуд, зовсім не за Положенням чемпіонату, а на основі усних домовленостей надав фору у два додаткових очка  львів’янам. З п’ятнадцяти  ігор у першому колі наша дружина виграла дванадцять. У фінальних іграх нетішинці провели чотири зустрічі, здолавши усіх суперників, але не зустрічались з тими ж таки львів’янами, що отримали вищезгаданий бонус. Суд­дівські дії оскаржуватимуться, та факт є фактом.

Отже, команда продемонструвала у цьому сезоні прекрасний ре­зультат, вдруге за тринадцятиліт­ню кар’єру виборовши медалі. 2009 року дружина здобула бронзу. Цьогоріч  срібло і звання кандидатів у майстри спорту тим, хто їх ще не мав. Шкода, але до золота і майстрів спорту можуть не дістатись. І не через брак майстерності, а через брак коштів. Без матеріальної складової, яку надавали первинні профспілкові організації НАЕК та ХАЕС (О.Лич, М.Гук) майбутнє дружини виглядає примарним. Зазначимо, що команда представляє область у різного роду змаганнях і є основою збірної Кам’я­нець-Подільського держуніверситету, адже біль­шість гравців є студентами цього вишу. У збіглому сезоні «НАЕК «Енергетик» була п’ятою в Універсіаді  України, є чемпіоном Хмельниччини.

Найвправнішими на паркеті і в рамці воріт були Михайло Вовчок, Сергій Майківський, Артем Хохлов, Андрій Громовський. Зрештою кожен гравець вніс посильну лепту у результат.

Зауважимо, що не на порожньому місці кувались перемоги. Поступальний шлях «Енергетика» карбувався вагомо і чітко. Найкраща команда області спершу пробилася до першої ліги і протягом року здобула перепустку до вищої ліги. Сезон 2005/2006 років енергетики-наеківці завершують на сьомій позиції, 2006/2007 років – на п’ятій. Чемпіонат 2007/2008 років – за крок від п’єдесталу. У сезоні  2008/2009 – бронза! Її автори – Михайло Каминський, Іван Подрез, Микола Романюк, Олег Чубатюк, Андрій Матюк, Сергій Процюк, Андрій Заєць, Ігор Повар, Андрій Оліщук, Олександр Гнатюк, Олександр Підгорняк, Сергій Добропольський, Олександр Юр’єв, Микола Шнит.

Всі роки біля керма команди Олег Каспаров. Він родом з Баку, де нині тривають перші європейські ігри.  Вчився у спортивному класі СШ №2, який спеціалі­зувався на ігрових видах спорту - баскетболі і гандбо­лі. На Спартакіаді школярів СРСР у Вільнюсі його команда пробилась на почесне шос­те місце. Згодом був Азербай­джанський інститут фіз­культури. Навчаючись, Олег грав за команду СК «Баку», яка тоді демонструвала гарний гандбол і мала пристойні результати у чемпі­онаті республіки. До Нетішина переїхав у кінці 80-х. Спочатку працював вчителем фізкультури у Нетішинській середній школі №3. У 1993 році став тренером КСК «Енергетик» ППО Хмельницької АЕС.

З приходом Олега Галустовича в спорткомплекс, гандбол набуває популярності. Він шукав обдаровану молодь, переконував, що гандбол зробить юнаків сильними і кмітливими. Незабаром у Нетішині з’явилася команда, яка змогла гідно виступати в чемпіонаті області. В кінці 90-х двічі підряд команда з Нетішина вигравала чемпіонат області серед  чоловіків. А потім був доленосний 2003-2004 рік, коли команда Каспарова заявила про себе на чемпі­онаті України з гандболу серед чоловічих команд першої ліги. Заявившись у першу лігу, «Енергетик-ХАЕС» гідно стартував, відмінно зіграв протягом всього чемпіонату України і зайняв друге місце. Відтак колектив завоював право виступати у вищій лізі групи «Б».

Нині в команді чимало перспективних гравців, які спроможні піднести славу команди і міста Нетішина. Хочеться, щоб у них залишалась можливість це здійснити.

Віктор Гусаров