Насправді про українську кухню можна знайти і 50, і 100 фактів, адже її історія починається ще з Київської Русі. Уявіть тільки, який довгий шлях вона пройшла і скільки змін трапилося (а скільки ще може бути…). Але сьогодні ми зосередимося на 25 найважливіших та найцікавіших фактах про нашу кухню:

  1. Смак страв, приготованих із борошна, був відомий дуже давно, адже наші предки почали вирощувати просо, пшеницю та ячмінь ще приблизно 5000 років тому. Жито з’явилося дещо пізніше – приблизно 1000 років тому.
  2. Хто з українців жодного разу не куштував ароматної страви зі свинини? Напевно, жодне свято не обходиться без цього виду м’яса. А ця любов бере свій початок ще з 12-13 століття, від часів монголо-татарської навали, адже, у зв’язку з культурними особливостями, свинина залишалася незмінною складовою страв на столах давніх українців.
  3. Гречана каша, одна з найбільш звичних страв на нашому столі, з’явилася завдяки торговим шляхам, які проходили у той час на наших землях.
  4. Чи існує українська сім’я, у якій би не солили, варили, коптили, смажили сало, не готували б на ньому страви, не використовували б навіть у солодощах? Звичайно, цей продукт застосовується і в угорській, і в білоруській кухнях, але тільки у нас рецепти з цим інгредієнтом настільки різноманітні.
  5. Справедлива першість серед всіх овочів відведена буряку – його і їдять свіжим, і квасять на зиму. Але це і не дивно, адже який український борщ без буряка?
  6. Хоча соняшники з’явилися на території України тільки в XVIII столітті, рослинні олії були відомі (разом із тваринною олією, зокрема свинячою) ще віддавна.
  7. Квас, настільки улюблений для українців у спекотний літній час, заведено вважати найдавнішим нашим напоєм! Перша згадка про нього віднайдена в документі, датованому 989 роком.
  8. Серед алкогольних напоїв зовсім не горілка вважається першою. Вона з’явилася тільки в XIV столітті, тоді як медовуха була відома ще в дохристиянські часи.
  9. Пиво, як і в інших європейських країнах, у нас першими почали варити… монахи! Його споживали навіть у період постів.
  10. До складу звичного для всіх борщу входить цілих 30 інгредієнтів!
  11. Свиняче сало випереджає вершкове масло за кількістю жирних кислот, необхідних для організму людини, у своєму складі.
  12. Думаєте, що у нас трапляються тільки вареники з вишнею, капустою чи картоплею? Зовсім ні! Українські господині начиняють їх і грибами, і квасолею, і гарбузом, і навіть ананасами.
  13. Наш традиційний куліш був визнаний одним із чудових засобів для профілактики онкологічних захворювань.
  14. Вид випічки, який закріпився у нас під іноземною назвою “пончики”, раніше називався “сластьон”. Ця страва згадується ще в “Енеїді” І. Котляревского, написаній наприкінці XVIII століття.
  15. Настільки часто використовувана в нашій кулінарії картопля з’явилася в Україні тільки 300 років тому. Більш традиційними є цибуля та часник (ними доповнювали страви наші предки ще 2500 років тому), капуста, ріпа та огірки.
  16. Згідно зі списком, складеним туристами зі всього світу у спільноті Yonderbound, українська кухня входить у десятку найсмачніших, розташувавшись між японськими та китайськими кулінарними традиціями.
  17. Як не дивно, але найбільшу славу українській кухні приніс не борщ, не вареники і не пампушки з салом, а котлети по-київськи! І походження цієї страви викликає чимало суперечок. Так, на звання його батьківщини претендує Україна, і Німеччина, і Франція, і Росія, і навіть США!
  18. А ось найулюбленішою українською стравою наші співвітчизники назвали саме борщ, згідно з опитуванням, проведеним у 2013 році. До списку також увійшли вареники (18%), шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) та відбивні (5%).
  19. Перевага свинини над яловичиною в нашій кухні пояснюється історично: у давні часи воли використовувалися як тяглова сила, тому їсти це м’ясо було не заведено.
  20. Віддавна наші предки відзначалися особливою практичністю в приготуванні страв. Так, в одній пічці готували одразу їжу на сніданок, обід та вечерю. Завдяки її особливій конструкції у стравах зберігалися усі корисні речовини. До речі, біля пічки не дозволяли вимовляти лайливі слова.
  21. Про звання першої кавової столиці України можуть посперечатися одразу декілька міст – Кам’янець-Подільський, Хотин (які були форпостами слов’янського світу у війні з турками) та Львів.
  22. Домашній хліб зазвичай випікали з пшеничного чи житнього борошна. Для української солодкої випічки найхарктернішим вважається пісочне тісто, і не менш популярне прісне, з якого готують галушки та вареники.
  23. Основними приправами української кухні раніше вважалися аніс, м’ята, перець, хрін, кмин, кріп, які щедро додавали в випічку та в перші страви.
  24. У 2005 році традиційному українському борщу виповнилося 300 років! Дата установлена істориками, а ось точне його походження досі не з’ясували.
  25. Український борщ входить до списку найсмачніших страв світу. Згідно з коротким описом, укладеним авторами, це страва з м’яса та буряка і всього, що віднайдеться в холодильнику.
 
Українська кухня – це органічне поєднання традицій та інновацій, кулінарних особливостей різноманітних регіонов та країн світу. Упродовж багатьох століть на територію нашої країни ввозили нові продукти і застосовували багато технологій, проте, незважаючи на це, вона зуміла зберегти свою унікальність, завдяки якій її настільки люблять і у нас, і за межами країни.