Від початкової школи до Європейського  університету не виїжджаючи з Нетішина

На збіглому тижні в Нетішині стались дві непересічні події : відбулись перші випуски ліцеїстів зош №3 I-II ступенів та “ліцей”  і Ай-Пі класів Європейського університету.  Обидві інституції ось вже два роки діють у місті, обидві набувають з кожним днем  все більшого авторитету. Принаймні, ліцей за період становлення  зробив значний крок до підвищення знань своїх підопічних, про що свідчать численні призові місця вихованців на олімпіадах обласного, республіканського і навіть світового рівнів (понад 200 грамот отримали учні лише за 2002-2003 навчальний рік). Дванадцять найстаранніших нагороджені за особливі успіхи у навчанні  золотими  та срібними медалями. Серед 118 випускників вже значна частина стали студентами різних вузів, адже ліцей тісно співпрацює з Національною Острозькою академією, НТУ КПІ, іншими навчальними закладами. Директор ліцею Т.С.Ліситчук констатує, що цілеспрямована підготовка на п’яти відділеннях закладу зробила молодих людей гідними до вступу у будь-який учбовий заклад, навіть закордонний, на кшталт Сорбони чи Кембриджу.

Є серед випускників ліцею юнаки і дівчата, що займались у Ай-Пі класах Нетішинського відокремленого підрозділу Європейського університету фінансів, інформаційних систем менеджменту і бізнесу, який ліцензовано за IV рівнем акридитації. Склавши екзамени, вони отримали право на подальше навчання відразу з другого курсу названого вузу.  За довідкою Василя Павловича Лащука, який очолює Нетішинський заклад, вісімнадцять випускників Ай-Пі класів обрали собі місцем продовження навчання Київ, чотири – Рівне (стаціонар) і три будуть займатись в Нетішині на заочному відділенні. Треба сказати, що з нинішнього року у Нетішині можна буде отримувати заочно вищу освіту за напрямками: економіка підприємства та правове забезпечення підприємницької діяльності, облік та аудит, фінанси, банківська справа, маркетінг, а також менеджмент організацій та менеджмент зовнішньоекономічної діяльності. На ці напрямки отримано ліцензії, здійснено належний підбір кадрів. Предмети читають фахівці з Національної Острожської академії, вузів Рівного, серед яких шість кандидатів наук, чотири пошукачі, дев’ять досвідчених викладачів з багатим стажем роботи. Крім цього, в Нетішині можна отримати другу вищу освіту за названими напрямками. Якщо у вас є один диплом, то другий ви можете отримати за півтора – два роки, не виїжджаючи з Нетішина.

Директор закладу В.Лащук повідомив редакцію, що нині проводиться набір у Ай-Пі класи, у групу на 3-й курс для абітурієнтів, які мають середню-спеціальну освіту і у групу для здобуття другої вищої освіти. Керівництво Європейського університету вирішує з міністерством освіти України питання про відкриття у Нетішині коледжу. Є наміри відкрити на базі УТЦ ХАЕС заочне відділення Севастопольського інститут ядерної енергетики і промисловості. Фаховий рівень інструкторів, практична підготовка дуже високі. В місті мешкає п’ять кандидатів наук, педагоги, що виборювали перемоги на Всеукраїнських конкурсах професійної майстерності.   Нетішин має всі можливості піднести  освітянський рівень його мешканців  на  висоту європейських стандартів. Перші кроки у цьому напрямку здійснено.

Віктор Гусаров

 2003