Пожежна безпека належить до пріоритетних напрямків роботи адміністрації Хмельницької АЕС. Насамперед здійснено низку заходів на те, щоб захистити обладнання, устаткування й будівлі від вогню. Із цією метою застосовано вогнезахисні матеріали, у відповідності до вимог усі виробничі будівлі обладнано аварійним та  протипожежним освітленням, системою оповіщення про пожежу, внутрішнім протипожежним водопроводом тощо.

За станом пожежної безпеки здійснюють нагляд працівники відділу нагляду за пожежною безпе­кою, що входить до складу служби­ відомчого нагляду  і пожежної безпеки і нап­ряму підпорядкований головному інспектору ВП ХАЕС. Працівники відділу проводять заняття  і відповідні тренування з членами добровільної пожежної дружини, здійснюють перевірки-обходи по робочих місцях тощо.

В постійній бойовій готовності знаходяться пожежні ДПЧ-7, на озброєнні якої 11 основних пожежних машин, 10 спецмашин, інша пожежна техніка. В складі підрозділу майже 120 натренованих пожежних.

 Але всі заходи безпеки можуть бути марними, якщо працівник на робочому місці буде допускати порушення протипожежної дисципліни. Саме з метою запобігання таким випадкам весь персонал ХАЕС проходить навчання, інструктажі та перевірку знань з пожежної безпеки. В навчально-тренувальному центрі ХАЕС викладаються спецкурси з пожежної безпеки  для працівників, обов’язки яких пов’язані з технологічним процесом, а також пожежно-технічний мінімум для працівників допоміжних служб. Для одних категорій працівників такі курси проводяться щорічно, для інших – раз у два роки. При цьому кожна особа, що перебуває на ХАЕС з екскурсією, а також відряджені проходять вступний інструктаж.

Насамперед кожен має засвоїти свої дії в разі виникнення пожежі, знати, як застосувати засоби індиві­дуального захисту, який маневр здійснювати в тих чи інших ситуаціях. Тут демонструють нові типи  вогнегасників, способи здійснення транспортування потерпілих, надання їм першої медичної допомоги тощо.

Одинадцять років за викладацькою кафедрою працюють Володимир Петрович Пилип’юк та Сергій Лонгінович Мартинюк. Це люди, які не з книжок знають, що таке розбурхана стихія. Володимир Петрович був мало не першим офіцером в підрозділі з пожежної охорони  ХАЕС. Особливо пам’ятний для нього квітень-травень 1986 року. Вже в перші дні Чорнобильської трагедії він контролював виконання протипожежного режиму в районі 3-го та 4-го енергоблоків і входив до складу урядової комісії, яка перевіряла можливість пуску 3-го енергоблока. Понад 55 бер отримав тоді старший лейтенант Володимир Пилип’юк. Його професійну діяльність було відзначено тоді знаком «Кращий працівник пожежної охорони МВС СРСР». Він чимало років віддав службі у ДПЧ-7, дослужився до підполковника і зрештою стояв біля витоків курсів з пожежної безпеки.

Його напарник С.Мартинюк за профілем закінчив Ленінградське пожежне училище та Харківську академію пожежної безпеки. Ази служби набував у Комі АРСР. В Нетішині ніс службу в ДПЧ-8 та в якості інспектора на Хмельницькій АЕС.

Вони професійно, дохідливо, зі знанням матеріалу доносять знання до слухачів курсів, не забуваючи про самовдосконалення, поповнення знань тощо. Весь комплекс попереджувальних дій приносить гарні плоди: за останні 12 років на станції не зафіксовано жодного випадку загоряння, яке потребувало б втручання пожежників. Це результат впровадження системи культури виробництва.

Віктор Гусаров

березень 2008